30.10.2023

Hrti in nadležna tegoba – otiščanci

Otiščanci oz. corni so nadležna tegoba, ki prizadene nekatere hrte. Corni so zadebeljeni deli trde kože, ki se lahko pojavlja na blazinicah. Gre za neke vrste hiperkeratozo, neškodljivo, ampak pretirano tvorbo kožnega tkiva, ki zatrdi in je za psa lahko precej boleča. Občutek je podoben, kot če bi cel dan hodili s kamenčkom v čevlju.

 

Pojavlja se pri velikih angleških hrtih - greyhoundih, redkeje pri galgih in drugih hrtih. Občasno se pojavljajo tudi pri drugih pasmah, npr. labradorcih.

 

Ker je pomembno razumeti, zakaj se corni pojavljajo in kako jih ublažiti ali se jih znebiti, smo v Društvu Hrtji Svet pripravili prispevek. Naj vam bo v pomoč pri blaženju in odpravljanju otiščancev.

 

Znaki

Otiščanci izgledajo podobno kot kurja očesa, najpogosteje se pojavljajo na notranjih prstnih blazinicah, kjer je pritisk ob hoji in še posebej teku, večji. Pogostejši so na sprednjih tačkah kot zadnjih. Prvi znaki, da otiščanci psu povzročajo nelagodje so prestopanje, kadar pes stoji in šepanje, kadar hodi po trdih površinah (asfalt, kamenje, makadam). Nekateri psi se zaradi cornov izogibajo trdim površinam in izbirajo tudi v stanovanju zgolj mehke površine za hojo, npr. hodijo po preprogah namesto po parketu.

 

Za laika manj opazni so pretirana rast krempljev na prstih, kjer so prisotni corni. Vzrok za to je prilagojen način hoje, kjer pes manj uporablja tisto tačko in vidno manj obrabi krempelj.

 

Vzroki

Vzrokov je lahko več, glede na to, da se pojavljajo največ pri tekaških hrtih, pa je en od pogostih vzrokov poškodba zaradi pretiranega ponavljajočega pritiska ob šprintih.

 

Drugi možni vzroki so:

  • okužba s papilloma virusom,
  • oblika tačke, kjer prstna kost na enem delu bolj pritiska na blazinico,
  • stara poškodba, kjer brazgotina pritiska na blazinico,
  • manjši % maščobe v telesu, ki povečuje pritisk kosti na blazinico,
  • tujek v tački (zelo redko).

 

Rešitve

Na žalost ni enostavne rešitve, ki bi jih 100% odstranila, obstaja pa več načinov blaženja težav s corni in odstranjevanja. Psom, ki so nagnjeni k nastanku otiščancev, se le ti radi ponavljajo. Nekaj nasvetov za zmanjšanje vračanja cornov lahko da tudi veterinar, najbolje da tak, ki se spozna na hrte.

 

Svojemu posvojencu lahko pomagamo doma z mehčanjem in nežnim brušenjem, predhodno ga je treba navaditi na dotike tačk in blazinic. Ker ponavadi corni sami od sebe ne izginejo in se brez odstranjevanja lahko celo slabšajo in rastejo (navzven ali navznoter), je dobro psa navaditi na tretmaje.

 

Ob domači negi odsvetujemo uporabo ostrih predmetov za dolbenje, saj lahko pride do poškodbe. Ta del prepustimo veterinarju.

 

Možne rešitve za otiščance so:

  • Namakanje, brušenje in odstranitev: ena bolj učinkovitih domačih metod. Namaka se lahko v vodi z nekaj kisa, še bolj učinkovito pa je namakanje v epsom soli ali s povojem Animalintex, za 10 minut. Tako se corni zmehčajo in jih lahko zbrusimo z brusilnikom za trdo kožo, včasih pa odstopijo sami in jih lahko odstranimo s prsti.
  • Prelepljenje, brušenje in odstranitev: namesto namakanje imajo nekateri dober uspeh z lepljenjem srebrnega lepilnega traku, ki na otiščancu ostane več dni, preden ga odlepimo in pobrusimo z brusilnikom za trdo kožo. Včasih corni ob odlepljenju traku po nekaj dneh sami odpadejo. Ta metoda je za psa neboleča, vendar traja dalj časa, preden so vidni rezultati.
  • Mazanje s kremo in odstranitev: ena od domačih metod, ki mehča corne, v nekaterih primerih se jih tako tudi lažje brusi ali odstrani. Predpiše jo veterinar, npr. mazilo Elastopad. Ne mažite s kremami ali olji, ki vsebuje eterično olje čajevca, ki je za pse škodljiv.
  • Operativna odstranitev: poseg je bolj invaziven, izvede ga veterinar pod splošno anestezijo. Okrevanje traja 2-3 tedne, po tem se odstrani šive in kmalu pes normalno hodi. Kratkoročno je prognoza dobra, dolgoročno pa se znajo ponoviti. V povprečju se v 50% corn ponovi, tako da priporočamo bolj prvi dve metodi.
  • Amputacija živca ali prsta: najbolj invazivna metoda, kjer se bodisi odstrani živec iz prsta ali pa cel prst, ki povzroča težave. Ni del običajne prakse in se izvaja redko, ker vpliva na držo tačke in s tem celotnega telesa.

 

Nasveti za lažje življenje

Toaleta krempljev je zelo pomembna, pri psih ki imajo težave z otiščanci pa je ključnega pomena za zagotavljanje nebolečih sprehodov. Daljši kot so kremplji, bolj neenakomerno je razporejena teža na blazinice, zato priporočamo redno krajšanje krempljev.

 

Pes naj ima primerno težo. Previsoka teža lahko poslabša že obstoječe težave z otiščanci, ker je pritisk na blazinice toliko večji.

 

Posvojencu z otiščanci lahko vsakdan olajšate z nošenjem zaščitne obutve. Naši posvojitelji imajo krasne izkušnje s pasjimi čevlji Hunny Boots, ki so razviti posebej za hrtje tačke.

 

Ugotovitev na področju domače nega cornov je več, kakšni triki so tudi na novo odkriti s strani posvojiteljev po celem svetu. V pomoč vam je lahko podporna Facebook skupina Greyhounds with Corns, kjer lahko dobite ideje kako olajšati življenje svojemu posvojencu in delite svojo izkušnjo ter se povežete z ostalimi posvojitelji greyhoundov.

 

Srečno!

 

Nika Bergant, članica društva HSS

Vir fotografije: https://www.kingsdale.com/

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.