30.10.2013

Kolumna Veganske iniciative: Lovci poskušajo streljati več živali in več dni

KOLUMNA VEGANSKE INICIATIVE

 

Piše: Manda Rina, Veganska iniciativa

 

 

Pred tremi tedni se je zaključila peticija Preprečimo lov na ogrože vrste ptic! s predajo preko 9400 podpisov ministru za kmetijstvo in okolje mag. Dejanu Židanu. Dan za tem, 8. oktobra, pa se je zaradi pripomb na pobudo po spremembi Uredbe določitvi divjadi in lovnih dob, ki so jo predlagali Lovska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in podjetje ERICO d.o.o., odvil usklajevalni sestanek na Inštitutu za Gozdarstvo v Ljubljani. Pobudniki želijo podaljšanje trenutno veljavnih lovnih dob in uvrstitev dodatnih vrst živali med tiste, ki jih smejo streljati, vključno s šakali, kormorani, ruševci, in celo vrsto drugih živali. Med temi so tudi kritično ogrožene vrste živali, katerih pri nas živi le peščica.

Vsak dogodek zase je prinesel svoje občutke. Predaja podpisov ministru in pogovor z njim nas je ohrabril, saj je minister Židan javno zagotovil, da bodo ptice (te so večinoma s seznama novo predlaganih lovnih vrst) v Sloveniji varne. Ob tem upamo, da bo minister podobno ravnal tudi v primeru šakalov in podaljšanja lovnih dob.


Predaje podpisov smo se udeležili kot podporniki kampanje Preprečimo lov na ogrože vrste ptic!, ki jo je sprožilo Društvo za opazovanje in preučevanje ptic [Dopps: KLIK] skupaj s Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj - Umanotero [KLIK] in z njo povezano skupnostjo Tretji člen [KLIK]. Predaji sta se pridružili še podpornici Društva študentov biologije [KLIK] in Društva za osvoboditev živali in njihove pravice  [KLIK]. Peticija je bila uspešna tako z vidika števila zbranih podpisov kot tudi zaradi široke podpore s strani nevladnih organizacij - peticijo je podprlo 64 organizacij, ki jim je mar za živali.

 

Mnenje javnosti, strokovne in ljubiteljske, je jasno. Razlogi, ki jih navajajo pobudniki, preprosto ne vzdržijo niti strokovne niti etične presoje, mestoma celo pravne ocene ne. Pobudniki namreč utemeljujejo širjenje lovnih vrst in daljšanje lovnih dob na podlagi prednosti, ki naj bi jih to prineslo za okolje, na podlagi zmanjševanja škode, ki jo povzročijo prostoživeče živali, in na podlagi ideje, da bo ohranjanje določenih vrst živali zagotovljeno prav s tem, da jih bodo lahko lovci streljali.

Enake razloge smo slišali dan po predaji tudi na usklajevalnem sestanku, ki je bil dobro obiskan tako s strani pobudnikov in zagovornikov pobude kot tudi s strani nasprotnikov širjenja lova. Na strani Dopps-a je objavljeno natančnejše zanimivo poročilo Usklajevalni sestanek o širitvi seznama lovnih vrst ptic veliko razočaranje [KLIK], pod katerega bi se podpisali tudi sami. Na kratko bi izpostavili predvsem zaskrbljujoče razmišljanje direktorja direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Jošta Jakše, ki je večkrat poudaril, da je potrebno skleniti kompromis med obema stranema. Takšno razmišljanje je skrb vzbujajoče zato, ker kompromis med slabo in dobro rešitvijo v primeru zakonodaje ni zaželen - bistvena naloga direktorata je, da uveljavi strokovno podprto odločitev in spoštuje mnenje javnosti. Slednje je namreč predsedujoči pogosto označil kot grožnjo postopku, ne pa njegovo oplemenitenje in ne kot demokratično dolžnost udeležbe javnosti v postopkih spreminjanja zakonov.


V Veganski iniciativi nasprotujemo vsakršnemu dodajanju živalskih vrst in daljšanju lovnih dob – živimo v okolju, kjer smo z razpršeno gradnjo, prometom, avtocestami in drugimi cestami, uporabo fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu, regulacijo vodotokov, z onesnaževanjem vod, gozdov in zraka ter nenazadnje z okoljskimi spremembami do takšne mere posegli v življenjski prostor živali, da je vsakršno dodatno poseganje nedopustno. V prvi vrsti pa seveda nasprotujemo vsakršnemu lovu na živali.

Preganjanja, poškodovanja in ubijanja živali ni mogoče razumeti drugače kot mučenje – ljudje nimamo več nikakršnih razlogov, da bi to počeli – naše preživetje ni nikoli na kocki, življenje posamezne živali pa vsakokrat. Zavedati se moramo, da ko govorimo o vrstah in regulaciji, so to le abstraktne kategorije, ne pa dejanske živali, ki jih bo prestrelila krogla ali zadavila vaba.


Javnost je proti - peticije pa niso le seštevek podpisov, ampak mnenje posameznih oseb, ki lahko občutijo nesmisel ubijanja naših sobitij.

 

Foto: arhiv Doppsa

 

Povezane vsebine:

 

Kolumna Veganske iniciative ob 4. oktobru

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.