25.09.2023

Odgovornost glede oskrbe zapuščene bolne ali poškodovane hišne živali

Za bolno ali poškodovano hišno žival je odgovoren vsakdo, ki takšno žival opazi ali najde. To je osnova empatičnega odnosa do živali. Zahteva pa takšno ravnanje od nas tudi zakonodaja. V Zakonu o zaščiti živali je navedeno: »Bolne, poškodovane in onemogle živali morajo biti takoj ustrezno oskrbljene.« Pravilnik o zaščiti hišnih živali pa navaja: »Skrbnik hišnih živali mora zahtevati veterinarsko pomoč in oskrbo bolnih ali poškodovanih živali, veterinarsko pomoč pri porodih, kadar je potrebna, ter zagotoviti nego bolnih, poškodovanih in onemoglih živali. Zagotoviti odsotnost bolečine, poškodbe in bolezni je tudi ena izmed petih svoboščin živali, katero je oblikovala Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE).

 

Torej, če opazimo bolno ali poškodovano hišno žival, ukrepajmo takoj, ne glede ali smo njen lastnik ali ne. Ne prenašajmo odgovornost na druge in ne prenašajmo odgovornost na kasneje.

 

Najprej ocenimo situacijo in zagotovimo lastno varnost in varnost ostalih ljudi v okolici. Odstranimo vir potencialne nevarnosti, kot je npr. električni tok, strupena kača, požar, razlitje kemikalije, ... Če je poškodovana hišna žival na cestišču, nemudoma obvestimo policijo na telefonsko številko 113. Upoštevajmo tudi, da je poškodovana ali nenadno obolela žival v velikem stresu in je zato potencialno nevarna. Lahko nas ugrizne, opraska ali okuži. Zato jo moramo čimprej na varen način fiksirati oziroma ji omejiti gibanje. S tem tudi preprečimo, da bi pobegnila in se še dodatno poškodovala. Če nimamo pri roki nagobčnika, lahko psu s trakom prevežemo gobec. Učinkovita metoda fiksacije je tudi, da hišno žival zavijemo v odejo. Prvo pomoč hišni živali običajno izvajamo na kraju dogodka, če pa jo moramo iz varnostnih razlogov premestiti na varno mesto, potem smo pozorni, da jo glede na oceno zdravstvene situacije namestimo v pravilen položaj. To je še posebej pomembno v primeru urgentnih stanj, kot je npr. zastoj dihanja, prenehanje bitja srca, zapora dihalne poti, šok. Nudenje prve pomoči hišni živali temelji na principih nudenja prve pomoči pri ljudeh, prilagojeno je velikosti in vrst živali. Izvedemo ga po principu reševalne verige. To pomeni, da rešujemo stanja pri živali od najbolj k manj življenjsko ogrožujočim stanjem z namenom, da se stanje živali izboljša oziroma, da se vsaj ne poslabša do veterinarske oskrbe. Prva pomoč nikakor ni nadomestilo za strokovno veterinarsko oskrbo. Če nimamo vsaj osnovnega znanja nudenja prve pomoči hišnim živalim, se lahko v takšni situaciji znajdemo v velikem stresu. Zato se priporoča tovrstno znanje konstantno obnavljati in nadgrajevati. Nekatere poškodbe oz. obolenja so morda na začetku manj življenjsko ogrožujoča za hišno žival. Vendar pa, če ne nudimo ustrezne prve pomoči, lahko pride do hitrega ali kasnejšega hudega poslabšanja zdravstvenega stanja. Po izvedeni prvi pomoči pokličemo dežurnega uradnega veterinarja ali Center za obveščanje 112 ali Zavetišče za zapuščene živali. Poškodovane zapuščene hišne živali sprejmejo pristojna zavetišča, s katerimi imajo občine sklenjeno pogodbo. V skladu s Pravilnikom o pogojih za zavetišča za zapuščene živali mora pristojno zavetišče zagotoviti namestitev živali, če gre za poškodovano žival, v roku 4 ur. Informacijo o tem, katero zavetišče je pristojno, dobite v Centru za obveščanje (112). Pomembno je, da pri poškodovani živali ostanete dokler ne pride ustrezna pomoč. Pri tem ste pozorni, da ne ogrožate lastne varnosti.

 

Po izvedeni prvi pomoči lahko bolno ali obolelo zapuščeno hišno žival po predhodnem dogovoru z zavetiščem ali z uradnim veterinarjem sami pripeljete do zavetišča ali do ustrezne veterinarske oskrbe. V skladu z Uredbo Sveta (es) št. 1/2005 so bolne ali poškodovane živali primerne za prevoz, če se prevažajo pod veterinarskim nadzorom za veterinarsko zdravljenje ali diagnosticiranje ali po njem. Vendar pa je tak prevoz dovoljen samo, kadar te živali zaradi tega ne trpijo po nepotrebnem in se z njimi ne ravna slabo.

 

In na koncu morda, da še poudarimo, da je za oskrbo bolne in poškodovane hišne živali odgovoren njen lastnik. V zavetišča torej ne oddajajte lastnih poškodovanih ali bolnih živali z namenom, da bi se izognili stroškom zdravljenja. Ukrepi vezani na oskrbo zapuščene bolne ali poškodovane hišne živali pa naj bodo izvedeni v dogovoru s pristojnim zavetiščem ali z uradnim veterinarjem.

 

 

Simona Šalej
Društvo Animal Angels Slovenija

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.