Zgodba o prijateljstvu: Roberto Vecchioni in Paco

Včeraj je v nabito polni koprski Taverni v sklopu Folkesta, nastopil priznani italijanski kantavtor Roberto Vecchioni. V več kot dve uri trajajočem spektaklu, polnem poezije in čustev, je navdušil domače občinstvo, delček svojega nastopa pa je namenil tudi svojemu pasjemu prijatelju Pacu.

 

Vidno ganjen je povedal: "Zaupam vam svojo zgodbo, saj smo danes zbrani med prijatelji. Najbolj svetla luč življenja vsakega posameznika so nedvomno psi. In to velja tudi zame. Družbo mi je moj najbolj zvesti prijatelj delal dolgih 17 let!" se je svojega štirinožca spomnil Roberto in povedal, da sta vsa leta živela objeta s glasbo.


Tisto glasbo, ki jo je pisal sam s Pacom, v hiši ob Gardskem jezeru in dodal: "Če je bila pesem, ki sem jo napisal dobra, je z glavo migal levo in desno, če pa je le nemo gledal, sem vedel, da pesem ni prava," se skupnih ustvarjalnih trenutkov spominja profesor Vecchioni.

 

"Samo nekdo, ki ima psa, lahko te občutke razume," je zbrani množici povedal kantavtor in se s solzami v očeh spomnil "tiste mize pri veterinarju", na katero je mogel nesti tudi svojega prijatelja. Veterinar mu je predlagal naj psa kar pusti pri njemu in odide, vendar mu je Roberto odvrnil: "Ali ste nor? To je moj pes, ostal bom tukaj do zadnjega trenutka!" Ob zaključku svoje zgodbe je zbranim odpel pesem, v kateri je omenjen Paco. Po skladbi je poimenovana tudi njegova koncertna turneja "I colori del buio - Barve teme".

 

Leta 1993 je izdal ploščo z naslovom Blumùn, kjer je skladbo posvetil prav Pacu. Med drugim opeva: "Spi, bil si poseben pes. Zdaj spi, naredil si vse dobro. Zdaj je moj trenutek, buden bom ostal jaz."

 



"Neizmerno rad sem ga imel, ker on je bil moja ljubezen!" Roberto Vecchioni

 

Roberto Vecchioni je letos tudi podprl akcijo preživljanja počitnic v družbi psov, več o tem - KLIK

 

Besedilo: Pes moj prijatelj

Foto: La Stampa in Maja Pertič Gombač (Primorske novice)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.