Tudi v mrzlih in kratkih dnevih psi potrebujejo sprehod!

Zima je za pse lahko prav tako zabavna kot za nas. Valjanje po snegu, kepanje, sprehodi v zasneženi zimski pokrajini. Po drugi strani pa je lahko zima tudi najbolj dolgočasen letni čas s kratkimi dnevi in še krajšimi sprehodi, z od soli razdraženimi blazinicami, mrazom in s poškodbami. Nekatere pse pa skrbniki pozimi še oblačijo v plaščke in copatke, kar  je zanje, če tega niso vajeni, zoprno in stresno.

 

 

Pozimi, ko so dnevi kratki in hladni, si pasji skrbniki po službi želimo le toplega obroka in uživanja na toplem. Če je zunaj le kakšna stopinja nad ničlo, ali celo pod njo, in če pada še dež, je po navadi sprehod s psom zadnja stvar, ki nam pade na pamet. Ko se prepričamo, da to pač moramo narediti, pa je sprehod kratek, za psa pogosto omejen le na opravljanje najnujnejše potrebe.

 

A kljub našemu lenobnemu zimskemu počutju je pomembno, da se s psom odpravimo na sprehod vsak dan in v vsakem vremenu. Ne nazadnje je to naša odgovornost, ki smo jo prevzeli z odločitvijo o kosmatem družabniku. Med tednom, ko nam za zimsko veselje velikokrat zmanjka časa, so lahko sprehodi tudi krajši. Če se le da, pa si več časa vzemimo ob koncih tedna. Takrat lahko naredimo tudi kak kilometer več in se s psom odpravimo na najbližji sneg.

 

Snežno veselje

 

Večina psov na snegu neizmerno uživa. Skačejo, se po njem valjajo, tekajo gor in dol. Skrbniki pa moramo ob tem paziti, da se jim kaj ne zgodi. Pozorni moramo biti na to, da med igro ne pojedo preveč snega, saj se lahko prehladijo, ali pa si prehladijo želodec. Če se s psom odpravimo v hribe, moramo poskrbeti za svojo in njegovo varnost ter za varnost vseh ostalih pohodnikov. Še najboljše je, da pes ne teka nenadzorovano naokrog. Za pse, mlajše od enega leta, pa hoja v hribe ni primerna, saj se jim še oblikujejo kosti. Zato je boljše, da se z mladički na snegu igramo kje drugje, igra pa naj bo tudi krajša in manj aktivna kot pri odraslih psih. Pri vseh štirinožcih pa moramo biti pazljivi na hojo po zaledenelih površinah, saj se lahko na ledu mimogrede poškodujejo.

 

Prav tako vse več skrbnikov svojega psa vzame s sabo tudi na smučanje. Če ga podnevi pustimo v apartmaju, je jasno, da mora biti pes lepo vzgojen (da ne laja, bevska in ne dela škode). Če pa ga vzamemo s sabo na smučišče, je pomembno, da ga imamo ves čas na očeh. Najhujše je namreč, da nam pobegne na smučarsko progo in s tem povzroči kakšno nesrečo.

 

 

Snežne pasti

 

Skrbniki po navadi niti ne pomislimo, kako je psom, ki "bosi" tekajo po soljenih in s peskom posutih cestah. Sol lahko zelo draži pasje blazinice, zato jih moramo po vsakem sprehodu doma sprati z mlačno vodo. Lahko pa psu za daljše sprehode nadenemo posebne pasje čeveljčke, ali pri veterinarju kupimo posebno zaščitno kremo. Psa moramo s toplo vodo sprati tudi, če se je kopal. Nekateri psi se namreč niti pozimi ne morejo upreti čofotanju v morju, jezeru ali reki.

 

Poudarili smo že, da je treba psa peljati na sprehod v vsakem vremenu. Glede na to, da ima vedno več psov "status" hišnega ljubljenčka, so tudi vse bolj nenavajeni na življenje zunaj. Zato pasji plaščki že nekaj časa niso več le modna muha skrbnikov, pač pa za nekatere pse zelo pomembni. Ko je mraz, je treba pse brez dlake in tiste, ki imajo zaradi bivanja na toplem manj poddlake, obleči. Ponudba različnih plaščkov je v pasjih trgovinah ogromna, pozorni moramo biti le na to, da so dovolj veliki in da pokrijejo celotno telo od repa do glave.

 

Snežni psi

 

Nekateri psi so na zimske razmere navajeni, saj vse leto živijo zunaj. Ti imajo dovolj zimske dlake, mraz in burja pa jim ne moreta do kože. Edina skrb, ki jo imamo pri takšnih kosmatincih, je, da imajo ves čas na voljo dovolj sveže vode (ki ne sme biti zaledenela), beljakovinsko bolj bogato hrano (kar vpliva na njihovo kondicijo in gostejši kožuh) in toplo zavetje pred zimskim vremenom v uti. Včasih, ko temperature padejo pod nič stopinj Celzija, pa je dobro, da kovinske posode zamenjamo s plastičnimi, saj si pes lahko na kovinski zalepi jezik.

 

Pri takšnih psih nam ostane le še to, da jih vsak dan peljemo na daljši sprehod, ali pa se z njimi ukvarjamo večkrat na dan. Tako kot velja tudi za vse ostale pse.

 

Kljub našemu lenobnemu zimskemu počutju je pomembno, da se s psom odpravimo na sprehod vsak dan in v vsakem vremenu.

 

Foto: Blaž Košak

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.