0
0,00 €

Veganski velikonočni meni

Objavljeno: 30.03.2013

V sodelovanju z Vegansko iniciativo smo vam po nasvetu za valentinov meni, pripravili še nasvete za pripravo Velikonočne pojedine. Uspešno kuharijo in dober tek vam želimo!

 

Zelenjavna bistra juha


Potrebujemo:


- jušno zelenjavo (zelena, korenje, por, čebula, paradižnik,…)
- bio jušno kocko (ki ne vsebuje škodljivega monoglutamata)
- sol in poper

 

Priprava:


Zelenjavo očistimo in narežemo na drobne koščke ali kolobarje. Zalijemo z vodo, dodamo jušno kocko, solimo, popramo in kuhamo približno 30 minut. V juhi lahko skuhamo tudi drobne testenine. Za okus lahko dodamo kakšno kapljico olivnega olja in nasekljan svež drobnjak.

Sejtanova pečenka v testu

 

Za pripravo sejtana potrebujemo*:


- 500g glutenske moke 
- 4 veganske bio jušne kocke (ali 2l jušne osnove)
- sol, poper in ostale začimbe po želji (muškatni orešček,...)
- zelenjavo po želji (korenje, zelena, peteršilj, čebula, por, paradižnik)


* če se vam sejtana ne ljubi pripravljati, ga lahko tudi kupite. Zelo priporočamo pečeni sejtan od Proorganike, ki ga dobite v vseh večjih supermarketih po Sloveniji.


Priprava sejtana:


Čebulo prepražimo na olju, ji dodamo še ostalo zelenjavo in pražimo nekaj minut. Ko se ohladi, jo primešamo glutenski moki in začimbam. Dve jušni kocki raztopimo v 1l tople vode. Dobljeno jušno osnovo dodamo k suhim sestavinam in s kuhalnico mešamo toliko časa, da grudice izginejo in masa postane konsistentna. Če je tekočine preveč, maso odložimo na cedilo, da odvečna voda odteče. (Osnovno pravilo za pripravo sejtana je, da sta moka in tekočina v razmerju 1:2).


Pripravljeno maso za sejtan oblikujemo v štruco ter zavijemo v belo bombažno krpo, prevežemo z belim sukancem in skuhamo v preostali jušni osnovi (oziroma vodi, v katerem smo raztopili dve jušni kocki). Po potrebi dolijemo vodo, da je štruca popolnoma prekrita. Čas kuhanja je odvisen od debeline štruce (45 do 60 min). Ali je sejtan kuhan, preverimo tako, da ga prerežemo: če je sredica mehka, ga še malo pokuhamo, če je čvrsta, pa je sejtan pripravljen.


Za pečenko potrebujemo (za 2 osebi):


- 250 g sejtana
- 250 g veganskega listnatega testa (npr. Pečjakovo)
- 250 g svežih šampinjonov
- peteršilj
- oljčno olje
- 1 strok česna
- sol in poper

Priprava pečenke:


Gobe očistimo, narežemo na lističe in prepražimo na oljčenm olju in nasekljanem stroku česna. Solimo in popramo. Ko so gobe prepražene, jim dodamo nasekljan peteršilj.


Listnato testo razvaljamo na velikost kvadrata približno 20cmx20cm (ali dvakratno velikost sejtanove štruce). Na testo po celotni površini razporedimo pohlajene gobe. Nato nanje položimo štruco sejtana. Testo ovijemo okrog štruce. Da bo testo držalo skupaj, robove na notranji strani malce premažemo z vodo, ki služi kot lepilo. Nato testo po vrhu dodobra namažemo z olivnim oljem in pečemo na 220 stopinj za 25 minut oz. dokler testo zlato rjavo porumeni. Pečenko na tanko narežemo in še toplo postrežemo. Odlično se prilega pečenemu krompirju in praženi špinači.


Pita z zeljem

 

Potrebujemo:

 

- 500 g kislega zelja
- 500 g listnatega testa
- oljčno olje
- por
- sol in poper

Priprava:


Na oljčnem olju prepražimo por. Zelje pod vodo splaknemo, da izgubi malo kislosti in ga predenemo v posodo s porom. Solimo, popramo in pražimo kakšnih 10 minut. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.


V okrogel pekač, ki ga namažemo z oljem položimo list vlečenega testa, ki naj sega 10 centimetrov čez rob pekača. Premažemo ga z oljčnim oljem in nanj spet položimo plast testa, ki ga prav tako premažemo z oljem. Šele nato po testu razdelimo zelje. Na zelje položimo drugo plast testa, ki naj visi čez rob pekača. Premažemo ga z oljem in nanj spet razdelimo zelje. Na vrh spet položimo 2 plasti testa, ki smo ju prav tako po vrhu premazali z oljem (vsega skupaj tako potrebujemo 5 plasti testa). Zapremo in odvečne robove odrežemo. Pečemo 30 minut.    


Orehova veganska potica



Za testo potrebujemo:


- 1 dcl rastlinskega mleka (npr. ovsenega)
- 1 vrečko suhega kvasa (7g)
- 250 g presejane moke
- pol čajne žličke soli
- bio limonino lupinico
- 40 g sladkorja
- 0,5 dcl ovsene smetane (odlična je Oatly, dobimo jo v Vitacare)
- 0,5 dcl oljčnega olja

Za nadev potrebujemo:


- 200 g mletih orehov
- 1 dcl rastlinskega mleka (npr. ovsenega)
- 0,5 dcl ovsene ali riževe smetane
- 1 žlico kakava ali veganskega čokoladnega namaza
- 1 žlico marelične marmelade
- 0,5 dcl javorjevega sirupa ali 50 dag rjavega sladkorja
- rum
- rozine

Priprava nadeva:


Orehe na hitro pokuhamo v mleku in smetani. Dodamo ostale sestavine za nadev. Če je nadev preredek, mu lahko dodamo pšenični zdrob.

Priprava testa:


Kvas stresemo v mlačno mleko, ki smo mu dodali žličko sladkorja in pustimo vzhajati. Suhe sestavine zmešamo. V sredini naredimo vdolbinico, kamor damo mokre sestavine. Dobro pregnetemo, ločimo v 2 hlebčka (za dve potici) in razvaljamo. Testo namažemo z nadevom in zavijemo (5 cm od roba testo pustimo nenamazano, da se lepše zaključi - da nadev ne beži ven). Potico položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, segreto na 50ºC, za pol ure, da vzhaja. Nato pečico nastavimo na 200ºC in pečemo 20 minut. Naslednjih 10 minut temperaturo zmanjšamo na 175ºC, zadnjih 10 minut na 150ºC (peka torej traja vsega skupaj 40 minut).


Solata iz radiča in topinamburja


Potrebujemo:


- radič
- topinambur
- sol in poper
- sezamovo olje

Priprava:


Topinambur olupimo in naribamo na lističe, dodamo ga radiču in vse skupaj začinimo po želji. Za okras lahko solati dodamo nekaj cvetov trobentic.




Še več zanimivih idej za vegansko kuhanje dobite na blogu Veganske iniciative (nasvet: v iskalniku levo zgoraj lahko iščete recepte po določeni sestavini)

ODGOVORNO DEJANJE, KI ZAHTEVA TEHTEN PREMISLEK!

  • Svojega pasjega prijatelja si izberite glede na svoje zmožnosti, navade in način življenja. Odločitev za skrbništvo psa je odgovorno dejanje, ki zahteva tehten premislek!

Zadnji oglasi

Oddajo se: Simpatični Arči išče dom
Arči je simpatičen in živahen kuža, ki je imel lepo življenje, ampak žal je bolezen prekrižala skrbnikovo pot. Pri Lajki so se odločili, da...
Oddajo se: Mali punčki iščeta dom
V deževnem večeru, sredi ničesar, ob cesti, tik ob hrvaški meji so člani ODPMŽ našli tri male kepe. Vse tri so punčke, eno so...
Oddajo se: Pomagajmo Cvetki in Fridi do novega doma!
Mlada mamica Cvetka in pet mesecev stara Frida sta v tem kratkem času zamenjali že preveč domov, zato je nežna Frida na začetku precej...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno