Pes - prijeten spremljevalec v avtu

Za pasjega skrbnika je avto najbolj pomembno prevozno sredstvo, saj je njegov kuža bolj ali manj stalen spremljevalec. Prav zato je pomembno, da je kuža v vozilu varno nameščen in da se v njem prijetno počuti.

 

Da bo naš pes prijeten sopotnik v avtu, ga moramo na vožnjo navajati že v obdobju socializacije. Še najbolje bi bilo, če bi s tem začel že vzreditelj, in to tako, da bi z vsemi mladiči in z materjo opravil nekaj voženj z avtom. A tudi če začnemo na vožnjo navajati odraščajočega ali odraslega psa, v večini primerov ni težav. Pri odraslem psu bomo potrebovali pač malo več občutka ter ga počasi, korak za korakom pripravljati, da se  bo imel v svoji "mobilni hišici" prijetno počutil.

 

Psa moramo v avto seveda namestiti v skladu s prometnimi predpisi, se pravi, v varno pritrjeno transportno kletko ali pa ga opremimo s posebnim varnostnim pasom. Pes, ki lahko v avtu prosto skače sem ter tja, zelo slabo vpliva na voznikovo koncentracijo, manjši kuža pri sopotnikovih nogah pa lahko zablokira katerega od pedalov. Tudi polička za zadnjim sedežem nikakor ni prostor za psa in tudi ne zadnja klop, če pes ni pripet z varnostnim pasom. In pozor, pri hitrosti 50 km/h se pri trčenju telesna teža psa poveča kar za 30-krat. Pri takem trčenju pes nima možnosti za preživetje, lahko pa bi seveda resno poškodoval tudi voznika ali sopotnika. 

Še preden začnemo psa privajati na vožnjo, moramo temeljito razmisliti, kam in kako ga bomo namestili. Pes bo najbolj varen v posebni transportni kletki, ki jo lahko namestimo na zadnji sedež. Kletko moramo pritrditi z varnostnim pasom ali s kakim dovolj močnim jermenom. Kletko moramo pritrditi, tudi če jo namestimo v prtljažni del vozila – to je mogoče, če je naš avto enoprostorec.

 

Navajanje na varnostni pas ali na kletko

Psa moramo navaditi na kletko ali na varnostni pas, še preden ga začnemo navajati na vožnjo. Šele  ko bomo ugotovili, da se v kletki prijetno počuti in da ga varnostni pas (v začetku je lahko to tudi oprsnica) ne moti, začnemo vaditi "v živo". Začnemo pa tako, da avto parkiramo na mirnem mestu in gremo nato s psom na povodcu do vozila. Biti moramo povsem umirjeni, kot da se ne dogaja nič nenavadnega. Pustimo, da pes avto v miru ovoha, nato odpremo zadnja vrata ali prtljažnik ter  pustimo, da pes spet ovohava. Nato gremo z roko, v kateri je priboljšek, proti zadnjemu sedežu ali v kletko. Če pes ne bo šel sam v avto, mu nežno pomagamo. Mirno in počasi ga namestimo v kletko ali pripnemo varnostni pas ter zapremo vrata. Pomembno je, da pes pri tem ne kaže strahu. Če je vse v redu, se usedemo na vodnikov sedež, zaženemo motor, vključimo brisalce in smernike (tako psa navajamo na zvoke v avtu), počakamo nekaj trenutkov in prvo vajo zaključimo – ves čas pa opazujemo počutje psa. Pri drugi vaji že lahko naredimo kratko vožnjo, ki jo postopoma podaljšujemo. Pomembno je, da se vsaka vožnja konča s kakim prijetnim doživetjem – naredimo kratek sprehod, se s psom poigramo ...

Kako dolgo naj trajajo "poskusne" vožnje, je odvisno od posameznega psa, v začetku pa ne več kot pet minut. V mnogih primerih poteka vse skupaj zelo hitro, saj večina psov uživa v avtu. Pri bolj plašnih psih pa se lahko vadba kar vleče.

Pri navajanju na vožnjo bomo uspešnejši, če ne bomo počeli nobenih pritiskov na psa. Uporabljati moramo pozitivne spodbude tako, da želeno vedenje pohvalimo in nagradimo. Paziti moramo, da pes med učenjem ne bo v stresu in da se ne bo počutil nelagodno. Pomembno je še, da pes med vožnjo nima povsem praznega želodca in seveda tudi ne prepolnega.

Če je psa strah

Še posebej tankočutno moramo ravnati, če ima pes pred avtom ali pred vožnjo strah. Navajanje takega psa na vožnjo bo lahko dolgotrajno in mora potekati v zelo majhnih korakih. Prestrašenega psa ne smemo niti tolažiti niti karati, saj bi s tem njegovo stanje le še poslabšali. Napačno bi tudi bilo, če bi ga na silo povlekli v avto ali v kletko ...

Če je psa strah, lahko uporabimo različne metode, da ga opogumimo. V večini primerov pomaga, da se sami usedemo v avto, psa imamo na povodcu in se z njim ukvarjamo. Lahko se z njim igramo in ko bo sproščen, ga tudi nagradimo, še zlasti, če ga bomo spravili v avto in pri tem ne bo kazal znakov strahu. Ko je kuža v avtu, zapremo vrata in odpremo okno, psa pa ne smemo pustiti samega v njem, saj bi s tem porušili vse, kar smo doslej zgradili. To lahko storimo šele, ko bomo prepričani, da se pes v avtu dobro počuti. Potem pa spet postopoma naprej, kot smo že opisali. Če bomo dosledni, vztrajni in povsem umirjeni, bomo na vožnjo z avtom navadili tudi najbolj plašnega psa.

Brez lajanja in grizljanja!


Nekateri psi so v avtu tudi med vožnjo zelo nemirni, lahko bi rekli celo divji. Tako vedenje je zelo nadležno in nevarno, zato psa od vsega začetka učimo, da avto ni prostor za skakanje, lajanje, igranje … Pes mora biti med vožnjo miren. Psa, ki v avtu laja in je nemiren, med vožnjo ne smemo umirjati z roko, saj bi bilo to preveč nevarno. Še bolj napačno bi ravnali, če bi ga skušali umiriti s priboljškom, saj bi dosegli prav nasprotno – potrjevali bi njegovo vedenje. Bolje je, da njegovo vedenje ignoriramo, pohvalimo pa ga, ko je miren. 

Najboljši prostor


Med vožnjo pes ne sme biti v voznikovem ali sopotnikovem naročju, prav tako ne pri sopotniku na tleh in ne neprivezan na zadnjem sedežu. Že pri nenadnem zaviranju se lahko v takem primeru zgodi marsikaj neprijetnega in celo življenjsko nevarnega. Pes med vožnjo ne sme gledati skozi okno.

 

Oglej si tudi - Psi in vožnja z avtomobilom

 

NE SPREGLEJ - Psom (ne) prijazno dopustovanje:

 

Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

Psom prijazne počitnice - kam, kako, zakaj?

Vaš pes na plaži? Zakaj pa ne, a pozor ...

Hrvatje širijo ponudbo namenjeno psom

Psom prijazni lokali po Sloveniji

 

NE SPREGLEJ - za varno poletje:

 

Pri dopustovanju s psom bodite zelo pozorni na ...

Previdno! Vročina NI pasji zaveznik!

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Nevarnost hudih poškodb med sprehajanjem po razgretem asfaltu!

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!

Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

Ohladiti psa - brez klime!

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

Nevarnost zastrupitev s slano vodo

Je "naš" sladoled za pse primerna odločitev?

Sedem nasvetov za vroče dni

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.