18.10.2012

VIDEO: Odvrženih 8 malih kepic - pri desetih dnevih brez mame

Pri kapelici v Gažonu pri Kopru je nekdo zapustil osem mladičkov starih približno en teden. Seveda so se v Obalnem društvu proti mučenju živali odločili, da jim ponudijo možnost življenja in zdaj že pridno rastejo, saj so v četrtem tednu. Štiri samičke in štirje samčki bodo čez dober mesec iskali dom.

 

Posnetek je nastal pri desetih dnevih starosti v začasnem domu pri eni od prostovoljk:

 

 

V nekaterih zavetiščih ali društvih za zaščito živali vsako leto k sebi sprejmejo veliko število mladičev. Čisto majhni, nekaj dni stari, pogosto odvrženi v kakšnem grmovju, ob cesti, na železniškem tiru... Pozivi k sterilizacijam in kastracijam štirinožnih prijateljev še vedno ne padejo na plodna tla in tako v mnogih primerih mladiči, kot kup smeti končajo odvrženi - prepuščeni na milost in nemilost slučajnih mimoidočih. Če so prijave dovolj hitre, je za mladiče dudarčke (kljub odsotnosti mame) še vedno nekaj možnosti, da uspešno zrastejo in iščejo nove, odgovorne domove.

 

Kot nam povejo v Obalnem društvu: "Stisko ljudi se da razumeti, le živali za to niso krive in ni pravično, da neodgovornost lastnikov plačajo z življenjem!" Pomembno je vedeti, da je odvzem pasjih mladičev od matere pred dopolnjenim osmim tednom starosti, nezakonito, kot je nezakonita tudi zapustitev pasjih mladičev. Če pride do kotitve, je potrebno mladiče skupaj z materjo odgovorno oskrbeti in jim po osmih tednih poiskati odgovorne lastnike. Zakon o zaščiti živali v svojem 11. členu jasno nalaga tudi naslednje: "Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali."

 

Kljub temu, smo vsako leto priča mnogim primerom zapustitve pasjih mladičev dudarčkov - nekateri preživijo, drugi ne. Nekaj dni stari mladički so premladi, da bi sami jedli in da bi brez pomoči preživeli, zato se tisti, ki jih pravočasno odkrijejo lahko znajdejo pri dobrih ljudeh, ki jih nekaj tednov (dokler so dovolj stari za oddajo odgovornih skrbnikom) pravilno oskrbujejo v katerem od zavetišč.

 

POSEBEN POZIV!

 

Če naletite na odvržene pasje mladičke ste dolžni NEMUDOMA poklicati najbližjega veterinarja, o najdbi pa obvestiti tudi pristojno zavetišče in/ali občino. Čakanje je v takih primerih lahko za mladičke usodno, kot je zelo napačno tudi ravnanje "na lastno pest", ne da bi se prej posvetovali z veterinarjem.

 

Kakšna bo nadaljna usoda mladičkov, je odvisno od zavetišča oz. veterinarja. Vsa zavetišča namreč ne jemljejo v oskrbo dudarčkov (mladičev, ki niso še sposobni jesti sami). Večinoma se odločajo za evtanazije takih mladičev, čeprav zakon prepoveduje usmrtitev zdravih živali.

 

V kolikor v pristojnem zavetišču ne sprejmejo sesnih mladičev in vam na veterini predlagajo evtanazijo, se obrnite na katerega od društev za zaščito živali, da boste poskušali najti rešitev, v skrajnem primeru pa vam bodo svetovali, kako naprej.

 

Pasji mladički niso sposobni jesti sami nekje do tretjega tedna starosti, zato jih ob odsotnosti mame v prvih dneh življenja v zavetiščih, kjer jih sprejmejo medse, hranijo s pomočjo stekleničke.

 


Foto: Dare Čekeliš

Prispevek: Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.