Kako pomagati zavetiščem in društvom?

Ljudje svoje živali zapustijo iz različnih razlogov. Včasih se gospodinjstvu pridruži nekdo s hudo alergijo na živalsko dlako in niti ne ve, da se tovrstne alergije lahko zdravi in nadzira. Nekateri skrbniki se morajo ločiti od svojih ljubljencev zaradi nenadne hude bolezni ali celo smrti. Spet drugi se preselijo v drugo stanovanje, ali celo tujo državo, in jim nova situacija onemogoča skrb za njihovega kosmatega spremljevalca. Ne glede na razloge, imajo v življenju živali takrat pomembno vlogo zavetišča in društva za pomoč zapuščenim živalim. Da bi lahko razumeli njihovo delovanje, si najprej poglejmo razlike med enimi in drugimi, v nadaljevanju pa predstavljamo, kako lahko vsak od nas pomaga - tako enim, kakor drugim.


 
Imetnik zavetišča je lahko občina oziroma vsaka fizična ali pravna oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje, opravlja pa sledeče naloge: sprejema prijave o zapuščenih živalih, zagotavlja potrebno veterinarsko pomoč zapuščenim živalim, zagotavlja ulov, prevoz, namestitev in oskrbo zapuščenih živali v zavetišču, skrbi za iskanje skrbnikov teh živali ... Zavetišča se financirajo iz različnih virov: največji del predstavljajo javna sredstva iz občinskih proračunov.

 

Društva za pomoč živalim delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali, za status pa zaprosijo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ko za to izpolnjujejo zakonsko določene pogoje. Delujejo na prostovoljni bazi, za svoje delo pa večinoma ne prejemajo javnega denarja (razen v zelo redkih primerih, ko so denimo uspešna na katerem od javno objavljenih razpisov). Društva se morajo pri nas tako financirati pretežno iz svojih virov, torej z donacijami, prodajo izdelkov na stojnicah ali spletnih trgovinah, največ pa prispevajo kar člani oziroma prostovoljci sami. Glavne naloge društev so spodbujanje odgovornega skrbništva živali, svetovanje skrbnikom živali, organiziranje usposabljanj na področju dobrobiti živali, sodelovanje z zavetišči za zapuščene živali, opozarjanje skrbnikov živali na nepravilnosti in nezakonitosti v zvezi z zaščito živali.

KAKO POMAGATI?

 

Vsak od nas lahko pomaga kateri od organizacij, ki deluje na področju zaščite živali. V zavetiščih na nove skrbnike v povprečju vsak dan čaka nekaj več kot 160 psov, veliko psov pomagajo oddati tudi društva. Vsak ima za seboj svojo zgodbo, ki je in bo najbrž tudi ostala skrita človeškim ušesom. Tako zavetišča, kot društva so seveda najbolj vesela odgovornih posvojiteljev za svoje varovance, seveda pa je možnosti pomoči še veliko več.

 

Posvojitev psa iz zavetišča zahteva tehten premislek in strinjanje vseh članov družine. O tem med drugim zelo podrobno pišemo tudi na našem portalu (poglavje Dog's S.O.S.). Odločitev o posvojitvi iz zavetišča mora biti odgovorno dejanje in odločitev, ki bo obveljala za naslednjih (vsaj) 10 ali 15 let. Tudi tisti, ki na posvojitev iz zavetišča še niste pripravljeni, lahko pomagate po najboljših močeh in v okviru možnosti, ki jih vsako posamezno zavetišče ponuja čez vse leto.

  

FINANČNA POMOČ

 

Zmotno je prepričanje, da je skromen prispevek, nič vreden prispevek! Naj vam ne bo nerodno v šparovček ene od organizacij za zaščito živali potisniti kovanec ali dva. Vsak cent je več kot dobrodošel! Zavetiščem in društvom lahko po svojih zmožnostih namenite finančni prispevek tudi neposredno na njihov račun, društva pa imajo urejeno tudi sms doniranje (oglej si v seznamu društev na našem portalu) ali doniranje preko Monete.

 

Zavetišča dodatna sredstva, ki jih pridobijo iz naslova donacij večinoma namenjajo oskrbi živali po 30. dnevu bivanja v zavetišču (strošek prvih 30 dni bivanja krije država) oz. za t.i. "nadstandard" v zavetišču. Zagotovo pa so veliko bolj odvisna od doniranih denarnih sredstev društva za zaščito živali, katerih delovanje je odvisno zgolj in samo od donacij posameznikov oz. podjetij.

 

V tem kontekstu bomo razbili tisti najpogostejši mit, ki velja, ko se omenja tovrstno pomoč – finančno doniranje namreč ni edina vrsta pomoči, pač pa je le ena izmed možnosti. V današnjem času, ko se mnogo ljudi že tako težko prebija iz meseca v mesec, je seveda nezmožnost finančnega doniranja povsem razumljiva, zato lahko pomagate tudi z darovanjem nečesa, kar je lahko vredno še veliko več: čas!

 

ČAS

 

Svoj čas lahko koristno porabite tudi tako, da obiščete zavetišče in dan polepšate sebi in brezdomnim psom, na katerega od naslednjih načinov: sprehajanje, krtačenje, negovanje, božanje … Ob obisku socialnih omrežij lahko seveda delite oglase za pse, ki iščejo dom. Vaša objava lahko namreč doseže prav vašega prijatelja ali znanca, ki lahko postane potencialni odgovorni posvojitelj te živali.

 

SPREHAJANJE

 

Sprehajanje je zelo priljubljen način pomoči zavetiščem, čeprav prostega sprehajanja ne omogoča praktično več nobeno zavetišče - sprehajanje psov v zavetiščih je namreč veliko več kot vodenje psa na vrvici. Zavetišča namreč v ta namen "urijo" prav posebne ekipe ljudi, ki skrbijo, da se štirinožci redno gibajo na prostem, predvsem pa vsak pasji varovanec v zavetišču zahteva individualno obravnavo. Temu namenjeni so torej tečaji za sprehajalce. Več informacij o tem kako postati sprehajalec, dobite na spletnih straneh slovenskih zavetišč.

  

DAROVANJE HRANE

 

Darovanje hrane je najpogostejša oblika pomoči zavetiščem in društvom. Oboji pogosto kar sami organizirajo zbiralne akcije - v sodelovanju s trgovinami in trgovskimi centri ter v okviru raznih dogodkov. Hrano lahko seveda prinesete tudi osebno v zavetišče ali na sedež društva, je pa zelo pomembno, da se o morebitnih zadržkih pri tem predhodno pozanimate v zavetišču. Pri sprejemanju hrane se namreč kaže velika razlika med posameznimi slovenskimi zavetišči, saj nekatera zavračajo določeno vrsto hrane in se omejujejo izključno samo na kvalitetno hrano določenih blagovnih znamk. Po drugi strani pa nekatera zavetišča, še posebej pa društva, sprejmejo prav vso podarjeno hrano, ki jo tako ali drugače namenijo za hranjenje svojih varovancev.

 

Spet druga zavetišča imajo "navadne" hrane dovolj, primanjkuje pa jim t.i. "posebne hrane" za pasje mladiče ali bolne psičke. In pri slednjem jim velja prisluhniti. Dejstvo je, da včasih manjša donacija (v smislu kvantitete) pomeni večjo pomoč, predvsem ko gre za nujne potrebe zavetišča po specifični hrani. Zato je dobro, da se o trenutnih potrebah določenega zavetišča ali društva predhodno pozanimate pri njihovem osebju.

  

NAMENITEV DELA DOHODNINE

 

Društvom lahko finančno pomagate tudi tako, da jim z izpolnitvijo enostavnega obrazca namenite del dohodnine (0,5 %). Prispevek vas ne stane nič in v primeru, da ga ne namenite nikomur, ostane v državnem proračunu. Prispevek dela dohodnine je za društva tudi najpomembnejši in največji vir prihodkov v posameznem letu. Ker je ta prispevek namenjen samo društvom, ki delujejo v javnem interesu, na seznamu upravičencev ne boste našli slovenskih zavetišč. Obrazce in dodatne informacije o tem, kako lahko del svoje dohodnine namenite enemu od društev za zaščito živali, najdete na društvenih spletnih straneh. Ponavljamo, ta del vam bo vzel le nekaj minut vašega časa - in bo obveljal za vsa naslednja leta oz. vse dokler svoje odločitve ne boste spremenili sami.


 

DAROVANJE RAZNIH PRIPOMOČKOV

 

Večina zavetišč in društev z odprtimi rokami sprejema tudi rabljene pripomočke, ki so nepogrešljivi pri vsakdanjem delu z brezdomnimi psi in mačkami. To so razni povodci, ovratnice, posode za vodo in hrano, krtače, pripomočki za nego ter igrače, ki jih ne potrebujete več. Marsikje bodo veseli tudi ostalega: čistil za vzdrževanje prostorov, razkužil, papirnatih brisač …

 

DAROVANJE ODEJ IN RJUH

 

V jesenskem in zimskem času bodo zavetiščem zelo prav prišle tudi podarjene odeje, rjuhe in brisače, ki jih ne potrebujete več. Poraba brisač in rjuh je tudi sicer v zavetiščih čez celo leto zelo velika, a pozimi, ko mraz pokaže svoje zobe, je potreba po tovrstnih pripomočkih še posebej velika.

 

NAKUP PROMOCIJSKIH IZDELKOV

 

Vse bolj priljubljen in razširjen način pomoči društvom (in tudi kakšnemu posebej aktivnemu zavetišču), so nakupi raznih promocijskih izdelkov bodisi na terenu na različnih prireditvah, ali preko spletne trgovine na njihovih uradnih spletnih straneh. Koledarje, nalepke, majice, kapice, rute in podobno, dobite v zameno za svoj prostovoljni prispevek, ki ga nato porabijo za oskrbo svojih varovancev. Predvsem v zadnjem času, se kar nekaj društev zelo trudi, da bi ponudilo večje število izdelkov z motivi psov in muc, ki so v veselje ljubiteljem živali, nakup takih izdelkov pa jim bistveno pomaga pri opravljanju njihovega dela.

  

POSVOJITEV NA DALJAVO (BOTRSTVO)

 

Nekaj slovenskih zavetišč je za tiste, ki psu ne morejo ponuditi strehe nad glavo, pripravilo prav posebno obliko posvojitve – posvojitev na daljavo. Namenjena je predvsem psom, ki so v zavetišču že več kot 30 dni. Ta način pomoči omogočajo predvsem zavetišča, ki ne izvajajo evtanazij zdravih psov po mesecu dni (kot dopušča zakon). Posvojitev na daljavo pomeni, da si v zavetišču izberete psa (najbolje katerega od tistih, ki v zavetišču na nov dom čakajo že preveč časa), za katerega na daljavo skrbite ves čas njegovega bivanja v zavetišču. Dogovorjeni znesek finančne oskrbe mesečno omogoča psu dodatne priboljške, bolj kvalitetno hrano, kritje določenih dodatnih veterinarskih storitev… Vi lahko psa obiskujete v zavetišču, ga sprehajate in ga negujete (ko imate seveda za to čas). O svojem "posvojencu" imate pravico dobivati informacije po telefonu.

 

SODELOVANJE NA LICITACIJAH, DOBRODELNIH DOGODKIH, SREČELOVIH

 

Nekatera društva za zaščito živali so zelo dejavna tudi pri organizaciji raznih dobrodelnih prireditev kot so koncerti, dražbe likovnih del, srečelovi, dobrodelne stojnice, zbiranje starega papirja ... Z obiskovanjem in sodelovanjem pri takih dogodkih lahko sebi polepšate dan ali večer, hkrati pa tudi pomagate, saj je organizacija prireditev namenjena zbiranju finančnih sredstev za lažjo oskrbo varovancev v zavetiščih. Veliko dobrodelnih akcij in spletnih licitacij poteka tudi na spletu oz. na straneh društev na Facebooku.

  

POMOČ PODJETIJ

 

K sodelovanju so povabljena tudi podjetja, katerih pomoč je izrednega pomena! Zastopniki za pasjo hrano in tista podjetja, ki hrano izdelujejo sama, lahko pomagajo z doniranjem hrane. Društva in zavetišča pri organizaciji raznih dogodkov pogosto potrebujejo tudi izdelke za srečelove, pri svojem delu pa razne pripomočke, kot so metle, čistila, razkužila in ostale vsakdanje pripomočke za vzdrževanje prostorov v zavetišču. Pomagajo lahko tudi oblikovalci in tiskarji, saj nekatera zavetišča pri pripravi dogodkov ali oglaševanju svojih dejavnosti redno potrebujejo letake in zloženke.

 

Bistveno pomoč predstavljajo tudi mediji – radio, televizija, splet in tisk. Z oglaševanjem varovancev, ki iščejo nove domove, dobrodelnih dogodkov, aktivnosti zavetišča ali društva, ozaveščanjem …

 

OSTALE OBLIKE POMOČI

 

Pomagate lahko tudi tako, da sledite objavljenim oglasom o psih, ki v zavetiščih iščejo nove domove in te oglase delite s prijatelji, znanci in na socialnih omrežjih. Zagotovo veliko vaših prijateljev sploh ne ve, koliko brezdomnih psov čaka na nove lastnike prav v zavetiščih in društvih za zaščito živali.

 

Naj ne bo odveč, če omenimo še nekaj drugih oblik pomoči, ki morda niso vedno aktualne, so pa občasno v katerem od zavetišč ali pri društvih zelo dobrodošle: fotografiranje azilantov, pomoč pri oglaševanju, pisanju besedil za spletno stran, izdelavi letakov, začasnem skrbništvu živali ...

 

Ob vsem zapisanem ponovno predlagamo, da pregledate spletne strani slovenskih zavetišč in slovenskih društev za pomoč živalim, saj boste tam zagotovo našli vse potrebne informacije o tem, kaj v tem trenutku pravzaprav najbolj potrebujejo. Ne glede na to, za kakšno obliko pomoči se boste odločili pa se spomnite, kako zelo boste s tem pomagali nemočnim čudovitim tačkam, ki si težkega življenja brez lastnega doma nikakor ne zaslužijo in si same ne morejo pomagati.


Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.