27.03.2023

Nenadno agresivno vedenje do določenega psa

Vprašanje bralca: Spoštovani, imamo psičko, staro 5 let, mešanko med novofundlandcem in zlato prenašalko. Težka je 30 kg in je nesterelizirana. Do decembra lani nikoli nismo imeli težav pri srečevanju z drugimi kužki. Kot mladič se je veliko igrala z vsakim kužkom, ker pa je potem pretirano silila v vse, smo ji to omejili na način, da smo ji v dogovoru z lastnikom drugih kužkov dovolili, da se ovohata, vendar ji nismo več dovolili, da skače v drugega psa. Od treh let je na povodcu večino psov kar lepo ignorirala in so jo zmeraj manj zanimali in je lepo hodila ob meni. Večkrat so jo mlajši in manjši psi zelo »olajali« in silili vanjo, vendar  je tudi to ignorirala. V decembru lani pa se je zgodilo, da sta jo pri 1. srečanju dva mlajša samčka besno olajala in silila vanjo, a je mrtvo hladno odšla stran od njiju. Ko pa smo se srečali 2. s taistim psom, se je besno in z renčanjem zagnala v prvega in kasneje, ko smo se srečali še z drugim, je tudi pri tem reagirala enako napadalno. 

 

Od takrat teh dveh psov ne prenese. Tako se do takrat ni odzvala še nikoli. Kaj moramo narediti, da ji preusmerimo pozornost? Ker je kar težka in po naravi tudi precej samosvoja in trmasta, je sama v situaciji s tema dvema kužkoma sploh ne morem zadržati. Ne razumem, kaj je bilo pri teh dveh kužkih takega, da ju sedaj ne prenese in želi iti dobesedno v napad. Hvala za odgovor. 

 

 

Odgovor strokovnjaka: Za agresivno vedenje označimo tisto vedenje, ko pes brez vidnega vzroka napade drugega psa. Renčanje ni agresivnost, je samo jasen znak, opozorilo drugemu, naj se umakne. Pred renčanjem pes skoraj vedno ponuja vrsto »miritvenih signalov«, s katerimi drugemu psu sporoča, da si ne želi srečanja. Ignoriranje, pogled v stran, itd. so le eni od njih.

 

Vaša psička torej ni agresivna ampak je samo na jasen način pokazala, da ima dovolj. Kot ste opisali, je vrsto let kazala »miritvene signale«, ignorirala druge pse. Ker sta ta dva psa, ki jih omenjate, to popolnoma ignorirala, je svoje meje postavila na bolj jasen način.

 

Vzrokov, zakaj se je to zgodilo ravno sedaj, je lahko več. Lahko ima vaša psička enostavno dovolj, kar je razumljivo. Lahko je bila v obdobju navidezne brejosti ali pred gonitvijo, lahko pa za vsem tem stoji tudi kakšen zdravstveni problem, zaradi katerega se že v osnovi počuti bolj nelagodno.

 

Vsekakor se izogibajte teh dveh psov in tudi sicer ji dajte dovolj prostora, da se lahko umakne, če ji drugi pes ni všeč. Če bi se takšne reakcije nadaljevale oziroma postale bolj pogoste, vam predlagam posvet z veterinarjem, da izključite morebitne zdravstvene težave in posvet s strokovnjakom za vedenje psov.

 

Lep dan in srečno z vašo psičko!

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija je simbolična: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.