0
0,00 €

V Sloveniji cirkusi in gojenje za krzno prepovedani

Objavljeno: 07.03.2013

Slovenija je naredila korak naprej v zaščiti živali. Poslanke in poslanci so namreč sprejeli novelo zakona, ki med drugim bistveno zaostruje poskuse na živalih, prepoveduje cirkuse, zakol brez prehodnega omamljanja in spreminja definicijo nevarnega psa.

 

Z novelo zakona o zaščiti živali se bo po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branka Ravnika oblikuje nova raven zaščite živali na več področjih, predvsem v reji, poskusih in pri zakolu. Poleg tega se krepi odgovornost lastnikov živali, je dopoldne ob obravnavi predloga povzel državni sekretar.

 

Novela zakona določa bolj restriktivne ukrepe pri laboratorijskih poskusih na živalih. Po novem bo treba za vsako dejanje, ki se opravi na živalih oz. na živalskem tkivu, pridobiti predhodno soglasje posebne etične komisije.

 

Kljub pritiskom nekaterih verskih skupnosti bo zakol živali brez predhodnega omamljanja po novem prepovedan, s čimer bo slovenska ureditev tega področja strožja kot pa v EU. Žival bo dovoljeno zaklati le tako, da je usmrčena z ustreznim predhodnim omamljanjem. To po mnenju muslimanske in judovske skupnosti preprečuje možnost udejanjanja verske svobode, zato so nekateri v današnji razpravi opozarjali na možnost zahteve za ustavno presojo zakona.

 

Zakol brez omamljanja je v Sloveniji dovoljen izključno, če gre za zakol perutnine, kuncev in zajcev izven klavnice za zasebno, domačo uporabo.

 

Na predlog nevladnih organizacij so v zakon zapisali prepoved reje in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov. Vendar pa po Ravnikovih zagotovilih to ne bo imelo vpliva niti na rejo kuncev zaradi mesa, niti na tekstilno, oblačilno in usnjarsko predelovalno industrijo. Če bodo na ministrstvu ugotovili, da prinaša negativne ekonomske učinke, pa se bodo ustrezno odzvali. V Sloveniji je sicer prijavljena ena tovrstna reja s 100 živalmi.

 

Za nevarnega bo po novem veljal tudi napadalen pes in tisti, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti, medtem ko po zdajšnji ureditvi velja za takšnega šele pes, ki je ugriznil človeka ali žival. Skrbnik živali pomeni osebo, ki odgovarja za žival in ni nujno njen lastnik.

 

Občinski redarji bodo v primeru odkritega prekrška na javni površini dobili pristojnost ustreznega ukrepanja. Poleg tega se bo izboljšal zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov - obvezen bo vnos podatka o izvoru psa, s čimer se želi preprečiti nezakonit promet z živalmi.

 

Po novem bodo prepovedani tudi cirkusi in podobne prireditve, v katerih nastopajo prostoživeče živali.

 

Vir: STA

Foto: Shutterstock

VSAKO LETO 3 MILIJONE UBITIH

  • Vsako leto je skoraj 3 milijone psov in mačk ubitih v zavetiščih, ker zanje tam ni več mesta. V Sloveniji je evtanaziranih približno 140 psov in preko 700 mačk.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Oddajo se: Svoj dom išče Aron
Iz Društva za zaščito živali Lajka sporočajo: Aron je kuža manjše rasti, z ne preveč bleščečo preteklostjo - bil...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno