26.02.2013

Zavetišče Ljubljana: kako poskrbimo za zapuščene živali?

ZAVETIŠČE LJUBLJANA - OSKRBA ŽIVALI

 

Piše: Marko Oman dr.vet.med. (vodja zavetišča)

 

 

Ob predstavitvi zavetišča (KLIK) smo napovedali, da bomo tokrat predstavili kako zapuščene živali oskrbimo in kaj lahko ob tem storite vi. Pa poglejmo najprej kaj je sploh zapuščena žival. Peti člen 18. točke veljavnega Zakona o zaščiti živali določa: ''Zapuščene živali so najdene, oddane ali odvzete hišne živali''. V praksi se z zapuščenimi živalmi najpogosteje srečujemo, kot najdenimi. Kdaj pa je žival najdena?

Je pred trgovino, knjižnico… za drog privezana žival zapuščena – najdena?

 

Da in ne. V kolikor imajo trgovski centri mesto posebej namenjeno za začasno namestitev psov, potem je malo verjetno, da je pes zapuščen. Če pa pes prosto teka oziroma ga najdemo brez nadzora, potem pa verjetno je zapuščen!

 

Kaj torej storiti, če najdemo zapuščeno hišno žival?

 

Vsak lastnik živali je dolžan preprečevati pobeg živali v oskrbi oziroma imeti žival pod nadzorom. Vsak vodnik psa zagotovi fizično varstvo tako, da je pes na povodcu. Najprej preverite, ali je zapuščena hišna žival res zapuščena ali je lastnik morebiti kje v bližini. Čeprav ni prav, psi čakajoči pred trgovinami, knjižnicami in podobnim lahko imajo lastnika v objektu. Preverite in če skrbnika ni mogoče najti, prijavite najdbo zapuščene hišne živali.

 

Pred prijavo preverite žival, če morebiti ima ovratnico s telefonsko številko lastnika. Če lastnika živali poznate oziroma če žival nosi kontakt, potem obvestite lastnika. Če je lastnik konfliktna oseba, obveščajte 113 ali 112.

 

Če najdete leglo mladičkov v škatli in podobnim potem nemudoma obveščajte pristojno zavetišče oziroma če je zavetišče oddaljeno najdbo prijavite najbližji veterinarski organizaciji.

 

Če je žival agresivna, se nenavadno vede oziroma je bolna ali poškodovana, žival preverite tako, da ne ogrožate lastne varnosti oziroma varnosti živali oziroma obveščajte 112 ali 113. Zavetišče Ljubljana sprejema prijave za zapuščene hišne živali najdene na območju Mestne občine Ljubljana (MOL) in občine Brezovica.

 

Kdor zapuščeno hišno žival najde, jo je po predpisih dolžan prijaviti pristojnemu zavetišču ali najbližji veterinarski organizaciji najpozneje v roku 24 ur od časa najdbe! Nikakor pa najdenih živali ne nosimo najprej domov, jih dajemo otrokom za crkljat, jih ogrevamo v lastni postelji pod odejo in podobno.

 

Območnemu uradu veterinarske uprave prijavite tudi najdbo rejnih živali (konjev, krav, ovc…). Najdbo prostoživečih živali (golobov in drugih ptic, kač, ježev…) prijavite azilu za prostoživeče živali. Najdbo divjadi (srn, divjih zajcev, vran, srak, divjih rac…) prijavite pristojni Lovski družini oziroma 112!

 

PRIJAVA ZAPUŠČENE HIŠNE ŽIVALI

Zavetišče Ljubljana sprejema prijave najdenih psov in mačk 24 ur na dan na tel št. 01/ 256 02 79. Ob tem se javi avtomatski odzivnik, ki vas usmerja. Po navodilu odzivnika pritisnete najprej ena za slovenski jezik, tipko 2 pa za nujne klice! Tako sprejmemo vsak klic. Prijave iz drugih občin preusmerimo na pristojna zavetišča ali občino, na katere območju je zapuščena žival bila najdena. Ob tem se zaposlenemu zavetišča tudi predstavite, predvsem za preprečevanje zlorab, kot tudi za hitrejše posredovanje s pomočjo najditelja.


Prijave se sprejemajo tudi preko elektronske pošte, vendar je to precej zamudno. Ob prijavi najprej preverimo ali je najdena zapuščena žival v Evidenci pogrešanih živali. Če je pogrešana žival prijavljena obvestimo skrbnika oziroma ob vnaprejšnjem dovoljenju njegov kontakt posredujemo najditelju.


Izgubljena žival potem hitro najde dom neposredno že od najditelja v veselje vseh.

 

ULOV, PREVOZ IN SPREJEM ZAPUŠČENE HIŠNE ŽIVALI

 
Če lastnik najdene zapuščene živali ni znan ali ga ni mogoče obvestiti, zavetišče zagotovi ulov in prevoz zapuščene hišne živali v zavetišče, če najditelj tega ne more storiti sam. Zavetišče je pri tem lahko veliko bolje učinkovito, če najditelj pri tem pomaga tako, da po zmožnostih prepreči pobeg zapuščene živali, najbolje tako, da psa priveže ali žival zapre v primeren zaprt oziroma ograjen prostor. Ob tem naj ne izpostavlja lastne varnosti ali varnosti drugih in okolja ter počaka na mestu najdbe do prihoda oskrbnika.


Predstavniki zavetišča ne morejo in ne smejo vstopati na zasebno zemljišče oziroma prostor brez dovoljenja lastnika. Za najdbe na sosedovem dvorišču je tako nujno potrebno obvestiti tudi soseda ali 112 oziroma veterinarsko inšpekcijo. Predstavniki zavetišča lahko brez privoljenja lastnika vstopajo na zasebno posest le v spremstvu uradne osebe (policija, uradni veterinar…).


Zavetišče zagotavlja ulov, prevoz ter sprejem zapuščene živali v zavetišče v najkrajšem možnem času oziroma najkasneje v roku 24 ur po sprejemu prijave. V slednjem primeru najditelju ni potrebno čakati na mestu najdbe oziroma slediti zapuščeni živali. V določenih trenutkih se zavetišče namreč ne more takoj odzvati (je službeno vozilo že na terenu, nujni primeri in odobno). V vsakem primeru Zavetišče najditelja obvesti o predvidenem času prihoda.


Če gre za bolno ali poškodovano zapuščeno žival oziroma nevarno žival, ki ogroža okolico in v primeru, če tako odredi uradni veterinar pa zavetišče zagotovi ulov, prevoz in sprejem v najkrajšem možnem času, najkasneje v roku 4 ur. Če je le mogoče se zavetišče odzove v roku 30 minut do ene ure.


V posebnih primerih, ko ulova zapuščene živali ni mogoče preprosto izvesti se zadeve obravnavajo individualno. V takih primerih se poslužujemo posebne opreme, ki jo bomo predstavili v prihodnjih objavah.


Zavetišče sprejme zapuščene živali z območja drugih občin oziroma pristojnosti drugega zavetišča le v izjemnih primerih ob vnaprejšnjem dogovoru s pristojnim zavetiščem in se jih v najkrajšem možnem času preda pristojnemu zavetišču.

 

Ob sprejemu vse živali evidentiramo v evidence in preiščemo na morebitne znake lastništva (mikročip, tetovirna številka, podatki o lastniku na ovratnici).

 

V nasprotnem primeru najdeno žival fotografiramo in skupaj s podatki fotografijo objavimo na spletni strani zavetišča pod rubriko ''najdene živali'.

 

Nujne primere objavimo tudi na lastni Facebook strani. Podatke o najdenih živali posredujemo tudi sodelujočim medijem. Najdeno zapuščeno žival namestimo v zavetišču, kjer so jo oskrbi. O nadaljnjih postopkih pa več prihodnjič.

 

Spletna stran Zavetišča Ljubljana

Iščejo dom v Zavetišču Ljubljana

Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.