21.03.2013

Zavetišče Ljubljana: protokol oskrbe zapuščene živali

ZAVETIŠČE LJUBLJANA - PROTOKOL OSKRBE ZAPUŠČENE ŽIVALI

 

 

Piše: Marko Oman dr.vet.med. (vodja zavetišča)

 

Kot obljubljeno vam v današnji kolumni predstavljamo protokol veterinarske oskrbe zapuščenih živali. Vse sprejete živali, ki se ne vračajo takoj lastniku, se v roku 24 ur klinično pregleda oziroma bolne in poškodovane takoj in nudi potrebno veterinarsko oskrbo.

 

Vse sprejete zapuščene mačke se pregleda pod WOOD-ovo svetilko, s katero ugotavljamo morebitno obolevnost z mikrosporijo. Zatem vzamemo vzorec dlake (prečešemo celotno mačko), ki ga pošljemo v laboratorijsko preiskavo (nasaditev na gojišča). S preiskavo preverjamo morebitno okuženost mačke. Pri psih se omenjena preiskava opravlja le v primeru sumljivih kliničnih znakov, saj so psi veliko manj verjetni prenašalci mikrosporije in drugih dermatofitov (glivičnih obolenj kože.) z izjemo nekaterih pasem, kot so na primer Yorkshirski terierji.  Sledi splošen klinični pregled in pri mačkah testiranje na FIV (tako imenovani mačji ''AIDS'') ter FeLV (mačjo levkozo). Pri mačkah mlajših od pol leta testiramo samo Levkozo. Pozitivne živali se (v kolikor ni lastnika in ni zainteresiranega za posvojitev oziroma v primeru hude prizadetosti po presoji veterinarja) uspava.

 

Pri psih in tudi pri mačkah se opravi tudi druge diagnostične preiskave, potrebne za postavitev diagnoze. Preiskav, ki jih ne moremo opraviti v zavetišču opravijo v pogodbeni veterinarski ambulanti. Bolne in poškodovane živali se diagnozi primerno zdravi, če je zdravljenje seveda mogoče. Vse neoznačene pse se označi z mikročipiranjem.

 

Vsem sprejetim živalim se odpravlja parazite, če le zdravstveno stanje to dopušča. Živali se v najkrajšem času (pravilo v enem do dveh dneh) tudi cepi proti kužnim bolezni, seveda odvisno od zdravstvenega stanja.


   

Vse sprejete živali (razen predanih v zavetišče, katerih zdravstveni status je znan) se namesti v karanteno in sicer mačke za najmanj 14 dni oziroma do rezultata dematofit-testa. Psi ostajajo v karanteni najmanj 10 dni oziroma psi starejši od treh mesecev do cepljenja proti steklini. Za cepljenje stekline pri psih mlajših od treh mesecev pa po ob primerni starosti poskrbi posvojitelj.  V kolikor so živali bolne se čas karantene smiselno podaljša.


Vse nameščene živali se oskrbuje in preverja najmanj dvakrat dnevno, mladiče pa tudi večkrat. Sesne mladiče se oskrbuje 24 ur na dan. Živalim hranimo primerno industrijsko pripravljeno hrano, največ brikete. Živalim, ki težko jedo, imajo slabši apetit in mladičem, ki prehajajo z mleka na trdo hrano pa hranimo mokro hrano (paštete, koščke v omakah…). Vse živali imajo ves čas na voljo svežo vodo, ki se jo zamenja najmanj dvakrat na dan.


Pri psih se pred zaključkom karantene opravi tudi ocena vedenjskih lastnosti in ugotovljeno navede v zapisnik. V tem času se opravlja tudi prva socializacija in vzgoja psa oziroma rehabilitacija neželenega vedenja, če je to potrebno. Psi v karanteni so vsaj enkrat dnevno tudi sprehojeni razen v primeru stroge karantene (ugotovljene kužne bolezni) ali drugih veterinarskih razlogov (hudo bolne, poškodovane). Za nevarne pse velja poseben protokol oskrbe s poudarjenimi varnostnimi ukrepi.Po končani karanteni oziroma ob primernem zdravstvenem in kondicijskem stanju se vse živali kastrira ali sterilizira.

 

Vse neoznačene, mikročipirane živali se označi z mikročipom in izda potni list.

 

Šele po zaključenem protokolu so živali na voljo za oddajo oziroma za posvojitev. Oskrba živali se nadaljuje tudi na odprtem oddelku. Živalim se redno odpravlja parazite, se jih cepi proti kužnim boleznim, pse sprehaja, predvsem pa poskuša kar najhitreje oddati primernemu posvojitelju. O tem pa več prihodnjič.

 

Spletna stran Zavetišča Ljubljana

Iščejo dom v Zavetišču Ljubljana

Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.