09.03.2021

Kdo bo podprl spremembe zakona, ki ukinjajo verige in evtanazije?

V minulih dneh smo ekskluzivno razkrili vsebino predlogov, ki bosta v naslednjih tednih predmet razprave pri razmišljanju o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali. Prvega je v proceduro poslala poslanka SD Meira Hot (tukaj najdeš vse podrobnosti), drugega pa pripravljajo na Ministrstvu za kmetijstvo. Slednji zaenkrat še ostaja zgolj osnutek in ga morajo najprej uskladiti z nevladnimi organizacijami, nato bo vložen v Državni zbor.
Kot smo že ugotavljali, imata oba predloga veliko podobnosti. Skupne točke so:

- obvezno označevanje mačk;

- prepoved izpostavljanja neprimernim pogojem (vročina, mraz ...);

- no kill zavetišča;

- višje kazni za prekrške;

- prepoved privezovanja psov na verige.


Predlog ministrstva dodatno sicer predvideva še omejitev posedovanja eksotičnih živali in omejevanje nelegalne prodaje psov in pasjih mladičev iz nepreverjenih vzrej. A ta predlog, kot rečeno, še ni dokončen. V DZ imajo tako trenutno na mizi le predlog, ki ga je vložila poslanka Meira Hot, zdaj sta na potezi najprej komisija državnega sveta in Odbor za kmetijstvo. Hotova verjame, da bo predlog zakona obravnavan že na aprilski plenarni seji DZ.

Zanimalo nas je, ali parlamentarne stranke vsebinske predloge podpirajo in kako bodo glasovali v DZ, ko bo prišlo do trenutka, ko bo (tudi) od njihovega glasu odvisna prihodnost živali v Republiki Sloveniji. Kakšno je njihovo stališče do obeh predlogov, so jih sploh preučili, bi morda kaj dodali?

"Dejstvo je, da bomo sprejeli vse, kar je v dobrobit živali," so nam povedali pri LMŠ, hkrati pa poudarjajo, da razprava v poslanski skupini na to tematiko še ni zaključena. "Slovenija na področju zakonodaje za zaščito živali do danes še ni naredila bistvenega premika in zaostaja za nekaterimi državami Evropske unije. Predlagane spremembe Zakona o zaščiti živali s strani stranke SD zato pozdravljamo ter podpiramo, predvsem v delu, ki odpravlja evtanazije zdravih živali v zavetiščih, prepoveduje privez psov na verige, širi polje prepovedanih ravnanj ter zaostruje sankcije v primeru zlorab zakona."

Predlog SD bodo podprli tudi v stranki SAB. "Za nas je bistveno, da gredo zakonske spremembe v dobrobit živali. Zelo pomembni se nam zdijo prepoved privezovanja živali na verige, določitev standardov za pesjake, obvezno čipiranje mačk, prepoved usmrtitve zdravih psov v zavetiščih, omejevanje nelegalne prodaje psov iz nepreverjenih vzrej in še bi lahko naštevali. Na tem mestu opozarjamo, da se bo v skladu z zapovedmi moral okrepiti tudi inšpekcijski nadzor na terenu," so nam sporočili iz stranke. Poudarjajo, da so naklonjeni predlogu SD, ki stroške oskrbe živali v zavetišču po 30. dnevu nalaga državi in lokalni skupnosti. "Že zdaj se lomijo kopja glede financiranja stroškov oskrbe živali v zavetišču po 30 dneh, pri čemer smo v SAB naklonjeni predlogu SD, ki ga podpirajo tudi predstavniki zavetišč."

Trenutni predlog Ministrstva za kmetijstvo te stroške namreč prepušča zavetiščem, ki pa se bodo temu zagotovo odločno uprla (večina slovenskih zavetišč je v rokah gospodarskih družb). Ker predlog Ministrstva še ni dokončen in se lahko posamezni deli v medresorskem usklajevanju še spremenijo, ga v SAB še ne želijo podrobneje komentirati.

"Dobrobiti živali namenjamo posebno pozornost in smo v programu stranke za državnozborske volitve tej problematiki namenili posebno poglavje. Nekatere od točk iz tega dela programa sovpadajo s predlogom novele Zakona o zaščiti živali, ki so ga predlagali v SD," so nam sporočili iz Levice in izpostavili čipiranje mačk, preprečevanje, da se živali izpostavlja neprimernim pogojem, omejevanje in preprečevanje omejevanja gibanja živali, prepoved ubijanja živali za namene pridobivanja kož in krzna, uveljavitev »no kill policy«, prepoved priveza psov na verige, uveljavitev višjih kazni za prekrške. Prav zato predlagane cilje načeloma podpirajo, "ker pa je bil zakon vložen šele nedavno, tehničnih rešitev še nismo uspeli podrobneje preučiti." Rešitve, ki pozitivno učinkujejo na dobrobit živali, bodo nedvomno podprli, še dodajajo.

V DeSUS-u se bodo o obeh predlogih konkretno pogovorili na seji poslanske skupine, "zato je o podpori zaenkrat še preuranjeno govoriti. Verjamemo pa, da bomo skozi razpravo tekom zakonodajnega postopka uspeli oblikovati in tudi sprejeti sodoben Zakon o zaščiti živali, ki bo naslovil marsikatera odprta vprašanja."


Tudi tokrat smo prošnjo za komentar naslovili na stranke vladajoče koalicije in kljub večkratnim prošnjam, nam do tega trenutka odgovora niso poslali niti iz največje SDS, niti iz NSi in SMC. Tudi zato je prav, da vas ponovno spomnimo, kaj sta dve vladajoči stranki na to temo obljubljali PRED volitvami.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.