14.05.2019

Poslanka vztraja - Pirotehnika mora postati preteklost!

Poslanka Meira Hot je decembra vložila poslansko pobudo za spremembo zakonodaje, ki bi prepovedala prodajo, preprodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov. Poslanka se zavzema za njihovo prepoved, saj, kot je zapisala, ne samo, da ustvarjajo hrup in razsvetlijo nebo, ampak ustvarjajo tudi nevarnost fizičnih poškodb oseb, trpljenje živali in nenazadnje strahu ljudi, ki ne uporabljajo pirotehnike. "Vem, da si bom najbrž nakopala gnev prodajalcev teh izdelkov in morda tudi mladih, a mislim, da je resnično čas, da naredimo korak naprej," je dodala Hotova.Za naš portal je poslanka danes povedala, da je pobudo ponovno izpostavila na marčevski seji. Ministra je med drugim javno vprašala, ali tudi sam podpira prizadevanja civilnih iniciativ za splošno prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in ali z njimi vodi kakšen dialog. Minister Boštjan Poklukar je poslanki odvrnil, da se na ministrstvu ves čas soočajo s pobudami za prepoved prodaje, preprodaje in uporabe pirotehnike, po drugi strani pa tudi s pobudami za popolno liberalizacijo prodaje le-te. Po njegovem mnenju je trenutna slovenska zakonodaja ustrezna, ministrstvo pa po njegovi oceni izvaja veliko preventivnih ukrepov, s katerimi ljudi ozavešča o pravilni uporabi pirotehnike (celoten odgovor lahko preverite v spodnjem posnetku). Minister je po dopolnilnem vprašanju poslanke obljubil, da bo pričel z razpravo in konstruktivnim dialogom s civilno družbo o navedeni tematiki. Poslanka Meira Hot je za naš portal zagotovila, da bo pri svojih prizadevanjih vztrajala do konca.
ZAKAJ JE PIROTEHNIKA ŠKODLJIVA?


S pirotehničnimi sredstvi se letno v Sloveniji huje poškoduje okoli 15 oseb. V omenjenih primerih se zdravniki srečujejo z različnimi poškodbami – od manjših opeklinskih ran, do obsežnih in kompleksnih poškodb z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Med prazniki, ko je uporaba teh sredstev najpogostejša, je zaznati povečano število poškodb (tudi s smrtnim izidom) med psi in mačkami, medtem ko lahko glasno pokanje za živali pomeni velik stres. S stresom so pri živalih povezane tudi številne bolezni. Pirotehnična sredstva povzročajo tudi direktne fizične poškodbe, kot so zmerne do hude opekline in poškodbe oči, ko žival pride v stik z eksplodirajočimi izdelki. Zaradi svetlobnih eksplozij v velikem številu umirajo tudi prostoživeče živali, predvsem ptice.

Poročali smo že, da pirotehnika vsako leto na silvestrski večer v sosednji Italiji ubije približno 5.000 živali (uradni podatki organizacije Onlus). Približno 80 % je divjih živali, predvsem ptic, ki med pokanjem in ognjemeti zaradi šoka izgubijo orientacijo in med letenjem zaletijo v stavbe ali okna. Vsaj tisoč žrtev samo na silvestrsko noč štejejo tudi med psi in mucami. Zaradi glasnega pokanja se mnoge živali skrbnikom med sprehodi iztrgajo iz povodcev, nekatere preskočijo ograje ... med iskanjem varnega zavetja pa so na žalost udeležene v prometne nesreče, ki se najpogosteje za njih končajo tragično.

Spomnimo, da so tudi slovenske občine pokajočim in škodljivim "spektaklom" vse manj naklonjene. Nazadnje so ognjemete organizirale le še tri slovenske občine, in sicer Ljubljana, Murska Sobota in Piran. V Mestni občini Ljubljana so v raziskavi sicer ugotovili, da več kot 75 % občanov ognjemeta ne podpira in čisto možno je, da ga v letošnjem letu ne bodo več organizirali. V zadnjih letih so ognjemetom gostoljubje odpovedali med drugim tudi na Bledu, Ptuju, v Mariboru, Kopru, Celju, Kranju, Novem mestu in Velenju.


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.