04.07.2020

Pred dopustom: na teh destinacijah ni veterinarja in prodajaln s pasjo hrano!

Letošnje poletje je zelo posebno - tudi zato, ker je mnogo Slovencev spremenilo destinacijo letošnjega dopusta in bodo oddih preživljali kar doma. Vseeno pa bo množica ljudi tudi letos odšla na dopust k našim južnim sosedom. O tem, na kaj morate biti pripravljeni v primeru, da se s psom odpravite na počitnice na Hrvaško, smo že večkrat pisali. Tokrat pa se bomo osredotočili predvsem na težave, ki jih imate lahko v primeru, da bo vaša destinacija kateri od hrvaških otokov.Vsi poznamo tisti rek - "nesreča nikoli ne počiva". Prepričani smo, da za varnost svojega psa dobro poskrbite tudi na počitnicah, vseeno pa se lahko zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva pomoč veterinarja. Opozarjamo vas, da v tem trenutku dva hrvaška otoka nimata veterinarske ambulante - to sta Otok Cres in Otok Vis. Predvsem slednji je od kopnega oddaljen skoraj 2 uri vožnje s trajektom (ki vozi poredko), zato si pred odhodom pripravite vse potrebne informacije, ki jih boste potrebovali v primeru urgence. Prebivalci Visa so s peticijo sicer dosegli, da bo otok po skoraj 20 letih dobil veterinarja, a to se bržkone ne bo zgodilo pred jesenjo. Iz Visa sicer poročajo, da je zaradi odsotnosti veterinarske ambulante v minulih letih poginilo veliko živali, ki so potrebovale takojšnjo strokovno oskrbo.

Edini veterinar na Cresu je svojo dejavnost prenehal izvajati v letu 2017. Najbližjega veterinarja boste našli, v kolikor ga boste potrebovali, na sosednjem Lošinju, Otoku Krk ali na Rabu.

V prav vseh primerih pa upoštevajte nasvet: pred odhodom na dopust se pozanimajte, kje v bližini dopustniške destinacije boste prišli do veterinarja, če ga boste nujno potrebovali. Morda tega na lokaciji ne boste mogli storiti, ker ne bo wi-fija ali mobilnega omrežja.

Omeniti velja še nekaj. Ob obisku priljubljenih destinacij na Hrvaškem se nikakor ne zanašajte na to, da boste lahko na vsakem koraku kupili pasjo hrano, ki ustreza vašemu kosmatincu. Posebej za tiste pse, ki so navajeni na določeno znamko hrane ali iz zdravstvenih razlogov potrebujejo t.i. "dieto", morate zadostno količino hrane vzeti s seboj. Na otokih nimajo specializiranih prodajaln, kot jih poznamo pri nas, zgolj osnovna hrana (ene vrste briketi) je na voljo v lokalnih marketih. Z dobro založenimi trgovinami ne boste imeli težave v večjih mestih, kot so recimo Split, Zadar in Pula.

Ko se odpravljate na počitnice, nikakor ne pozabite na pasji kovček. Kaj naj vsebuje? Vsekakor vsa morebitna predpisana zdravila in pa seveda: termometer, zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi, mazilo za rane, elastični povoj, tabletke medicinskega oglja (za zaustavljanje driske), sredstvo proti bolham, komarjem in klopom, princeta za odstranjevanje klopov in podobno. Med prtljago, ki naj bo vedno pri roki, sodijo: povodec in raztegljivi povodec, oprsnica z varnostnim pasom, rezervna oprsnica, posoda za vodo in plastenka z vodo, manjši obrok hrane in priboljški, manjša brisača, vrečke za pobiranje iztrebkov, nagobčnik, papirnate brisače, najljubše igračke, odejica in ležišče, ki ga je kuža navajen doma, brisača, s katero ga boste obrisali na plaži.

 

Povodec in ovratnica naj bosta vedno na dosegu roke, ne pa globoko zapakirana v potovalni torbi! Med potjo morate imeti pri sebi dovolj pitne vode in tudi hrano, ki jo vzamete od doma. Zelo priporočljivo je, da s seboj na dopust vzamete tudi skledice, iz katerih je naš kuža navajen piti in jesti. Malenkost, ki lahko včasih reši velike zaplete je tudi identifikacijski obesek na pasji ovratnici. Poleg imena psa naj bo na obesku tudi številka telefona, na katerem smo vedno dosegljivi, v kolikor nam kuža pobegne.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.