30.03.2021

Tudi za starčke se najdejo posvojitelji, a čakajo predolgo!

Tokrat vam v branje ponujamo zapis Rebeke Turk, vodje Zavetišča Turk iz Novega mesta.V našem zavetišču po veliki večini bivajo mešančki katerih preteklosti ne poznamo. Ne vemo tega, kaj se je z njimi dogajalo prej, kakšne izkušnje imajo, kako so z njimi ravnali do trenutka, preden so jih zavrgli. Ne poznamo njihovih staršev, ne vemo kakšni so po karakterju, ne vemo, kaj imajo radi in česa se bojijo. Ko pripeljemo pod naše okrilje novega najdenčka, ne vemo o njem ničesar.

PSI SO SI MED SEBOJ RAZLIČNI

Psi so ob prihodu zelo različni, eni se nas izjemno bojijo in na nas renčijo, drugi so žalostni in zmedeni, tretji pa se obnašajo, kot da se od nekdaj poznamo. Večina psov se izjemno hitro navadi na nas in na bivanje v zavetišču. Ko menimo, da je kuža socializiran in zmožen spoznavanja novih in novih ljudi, ki prihajajo na oglede, ga fotografiramo in objavimo na spletu. Po naših izkušnjah najhitreje dobijo dom mladički in pa odrasli psi do dveh let, ki bodo manjše rasti. Trenutno je majhna rast tista, ki najbolj ustreza današnjemu načinu življenja, ko so psi v stanovanjih, zato se te najhitreje odda. Pod pojem "majhna rast" uvrščamo pse, ki so težki do 10 kilogramov. Nekoliko dlje časa so pri nas psi srednjih rasti, najdlje pa veliki in starejši psi.

Ljudje najraje posvajajo mladičke, ker jih lahko izoblikujejo čisto po svoje. No, skoraj čisto, saj se tudi že mladički med seboj zelo razlikujejo po karakterju in dominantnosti. So pa nepopisan list papirja, da se jih še vsega navaditi ter naučiti, hitro te sprejmejo in se hitro prilagajajo na novo okolje. Mladički so seveda tudi izjemno ‘luškani’ in nam hitro ukradejo srce že iz vizualnega vidika. Ne vemo pa, kakšna bo njihova končna velikost, to lahko samo ugibamo in predvidevamo.

Za mladički je sprva treba ves čas čistiti, jih hraniti vsaj trikrat na dan, paziti na pohištvo in obutev, saj zelo radi grizejo, sploh ko menjajo zobke. To so neke vrste dojenčki in vemo, da je z dojenčki veliko dela. V primeru, ko bi bodoči lastniki radi točno vedeli končno velikost, karakter in nekoliko bolj umirjeno v nov dom sprejeli žival, pride v poštev posvojitev psa starejšega od enega leta, to je čas do katerega psi rastejo (večje pasme rastejo tudi dlje časa). Odrasli psi imajo že izoblikovan karakter, že takoj ob prvem obisku lahko posvojitelj dobi občutek, kakšen je pes, kako se obnaša, ali je pozoren na okolico, ali je poslušen ...

Opažamo, da se med posvojitelji in psi izredno hitro splete vez in veliko ljudi sploh ne potrebuje veliko časa, da reče: "to je to, posvojili bomo to žival. Ustreza nam njen karakter, velikost, njena energija. To je to, kar smo iskali."

ODRASLI PSI SE POSVAJAJO POČASNEJE

Pri posvajanju odraslih psov se mnogi ljudje bojijo tega, da psa ne bodo mogli več ničesar naučiti. To nikakor ni res, saj so psi izjemno pametna bitja, zmožna prilagajanja in razumevanja tudi kasneje v njihovih pasjih življenjih. Potrebna so le vztrajnost in pa pravila, ki se jih morajo držati vsi v družini. To niso le prazne besede, saj so nam to dokazali številni zadovoljni posvojitelji odraslih in starejših psov, ki so se brez težav vklopili v nove družine, se navadili na stanovanja, na vožnjo z avtom, na celotno sorodstvo, sprejeli ostale hišne ljubljenčke in seveda ukradli srca celotni družini.

Mešančki so čudovita bitja, še bolj pa ljudje, ki se odločijo za posvojitev. Sprejeti v svoj dom novo žival je velika odgovornost, potrebno je veliko razumevanja, ljubezni in potrpežljivosti. Nekateri psi potrebujejo tudi po več tednov in mesecev, da se popolnoma navadijo in sprostijo v novem domu. Je pa to zagotovo lepo dejanje, da posvojiš najdenčka, sploh takšnega, za katerega veš, da že več mesecev čaka na nekoga, da ga odpelje s sabo. Nekateri psi so že starčki, morda v zadnjem letu življenja, težko hodijo, več ne vidijo in ne slišijo, pa vseeno so bitja, ki čutijo, ki jim moramo dati priložnost, da dočakajo dostojen konec. Tudi za starčke se najdejo dobri ljudje, je pa res da ti v zavetišču čakajo najdlje časa.

Posvajanje psov iz našega zavetišča je iz leta v leto bolj priljubljeno. Ljudje si želijo pomagati, so odprti in razumni. Tisti, ki ne morejo posvajati, donirajo hrano, delijo naše objave na spletnih omrežjih, nas predlagajo svojim prijateljem, ki iščejo žival. Ne glede na obliko, starost in velikost, za vsakega psa se najde nekdo, če mu le daš dovolj časa, če mu daš priložnost, če si pozitiven. To, da boš posvojil psa iz zavetišča, začutiš v sebi in ko ga posvojiš in pogledaš v oči veš, da si naredil prav, da si s tem osrečil najprej sebe in pa seveda kosmato bitje, ki ti bo hvaležno in zvesto vse življenje.

Rebeka Turk, vodja zavetišča Rebeka Turk

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.