11.12.2019

Je na Gorenjskem "zmanjkalo" živali? Kaj je v ozadju lokalnega zavetišča?

Časnik Delo je pred dnevi pisal o delovanju gorenjskega zavetišča za zapuščene živali Perun, ki bolj kot ne sameva prazno, kar je precej čudno, saj se večina ostalih zavetišč v Sloveniji srečuje s prostorsko stisko, da o društvih za zaščito živali, ki se predvsem v sezoni kotitev mačk utapljajo v mladičih (letos naj bi bilo še posebej hudo), niti ne govorimo.Gospa, ki je v Perunu želela posvojiti mačko, pa je tam ni dobila, je "konec novembra lani zoper lastnika zavetišča Branka Pirca podala prijavo inšpekciji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ločeno ga je zaradi kršitev zakona o informacijah javnega značaja prijavila upravni inšpekciji; na spletni strani zavetišča razen telefonske številke in informacij o tržni dejavnosti, dresuri psov, ni bilo drugih informacij, denimo objav o živalih za oddajo. Upravna inšpekcija mu je odredila, da mora objaviti katalog javnega značaja, in proti njemu uvedla postopek o prekršku zaradi kršitve zakona. Pirc je po tem spletno stran obnovil," poroča Delo.

Inšpektorica je sicer zavetišče na podlagi prijave obiskala šele marca. Seznam ugotovljenih kršitev je dolg: lastnik ni vodil evidence o živalih, ni imel potrdil o posegih, novim skrbnikom je oddajal živali, ki niso bile veterinarsko pregledane, ni izvedel registracije psov, v okolje je vračal nesterilizirane oziroma nekastrirane mačke, občinam in upravi za varno hrano je napačno poročal o številu živali in veterinarskih posegih ter ni aktivno iskal lastnikov za živali, predvsem za mačke, še pišejo v časniku. Kljub kršitvam se inšpektorica ni odločila za globo, ki bi sicer znašala med 2.400 in 84.000 evri. Po izdaji ureditvene odločbe je lastnik zavetišča sicer izpolnil zahteve inšpektorice.

Iz članka izvemo še, da je zavetišče Perun leta 2018 novim skrbnikom oddalo le 18 mačk, kar 517 pa jih je vrnilo v okolje, vendar jih na Jesenicah na občinskem zemljišču, kamor naj bi jih zavetišče vračalo, ni videti. Celoten članek je sicer na voljo tukaj.

O zavetišču Perun, ki sicer skrbi za brezdomne živali kar 17 slovenskih občin (tudi Mestne občine Kranj), smo večkrat poročali tudi mi, precej podrobno v članku izpred dveh let, ko smo preko zahtevka po informacijah javnega značaja pridobili obsežno dokumentacijo od občin, ki so plačniki stroškov oskrbe zapuščenih živali. Pridobljene informacije smo za osem slovenskih zavetišč predstavili v članku, kar se tiče zavetišča Perun, pa smo iz prejete dokumentacije že takrat ugotovili, da je zavetišče Perun odlovilo mačjega mladiča, ga odpeljalo na veterino, kjer je bil veterinarsko pregledan in oskrbljen s prvo pomočjo, veterinar pa je zanj odredil reaplikacijo zdravil, vakcinacijo ter kontrolo čez 14 dni, priporočal je tudi kastracijo čez 2 meseca. Ampak zavetišče je mačka isti dan vrnilo na lokacijo odlova!

Imetnika zavetišča Perun smo v zvezi s tem primerom prosili za pojasnila, ker na lokacije vrača reproduktivno sposobne mačke, kar je kršenje zakonodaje o zavetiščih, ter za pojasnilo, zakaj ni upošteval navodil veterinarja o reaplikaciji zdravil in revakcinaciji -  odgovora nismo dobili nikoli. Kot je videti, se glede tega zadeve v dveh letih niso spremenile na bolje.

Lani smo objavili članek, v katerem ugotavljamo, da na spletni strani zavetišča Perun mesece in mesece ni bila objavljena nobena žival za oddajo v nov dom. Vsaj na tem področju so se stvari, zahvaljujoč prijaviteljici iz Delovega članka, spremenile. Inšpektorica je odredila, da je zavetišče spletno stran obnovilo. Danes na njej dom išče EN SAM MAČEK, medtem ko je denimo v zavetišču Mačja hiša (ki je zavetišče samo za mačke) danes na voljo za oddajo 126 mačk, v Horjulu 49 mačk, na Obali pa 15 mačk. Podobno je verjetno tudi v drugih zavetiščih. Vsa ostala zavetišča, razen Mačje hiše in Mačjega dola, nameščajo in imajo objavljene za oddajo seveda tudi pse. Koliko mačk, zlasti mačjih mladičev oskrbujejo slovenska društva za dobrobit živali, pa se verjetno sploh ne da ugotoviti.

Kdo je na potezi? Morda končno občine? Bodo preverile, komu in za kaj namenjajo precejšnja sredstva za oskrbo zapuščenih živali?

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.