23.05.2019

Pasja plaža v Izoli že 7 let osrečuje, a tudi jezi obiskovalce

Na slovenski Obali imamo (uradno) eno pasjo plažo. Ta je zaživela pred sedmimi leti ob obalnem pasu pri nekdanjem Delamarisu. Območje že od začetka ni bilo posebej urejeno v smislu, da bi imeli lastniki na razpolago posodice za vodo oziroma in da bi bila živalim zagotovljena senca. A so občini pred leti zagotovili, da bo to eden izmed njihovih naslednjih korakov. Izolska pasja plaža tako že ves čas pri ljudeh vzbuja mešane občutke. Nekateri so z njo zelo zadovoljni, drugi pravijo, da si psi zaslužijo lepši, predvsem pa bolj urejeni del obale. Plažo smo nekajkrat obiskali tudi mi in ugotovili, da je bilo v prvih letih precej težav predvsem z nesnago, dostopom v morje in pomanjkanjem sence. Izolska občina se je kasneje lotila saniranja mnogih pomanjkljivosti, postavila koše, klopco, dovod pitne vode (iz katerega v zadnjih nekaj letih voda ni tekla) in pergolo, ki daje vsaj nekaj sence.


Veliko težavo mnogim predstavlja predvsem neprijazen teren na vseh 40 metrih plaže. Dostop v morje je precej nevabljiv, predvsem ostre skale marsikomu otežujejo pot v vodo, zato pasji skrbniki večinoma ostajajo na kopnem.

Katerih novosti se na pasji plaži lahko obiskovalci nadejajo v letošnji sezoni, nas je zanimalo. "V letošnjem letu ne načrtujemo dodatnih investicij na tem območju, ki je zaščiteno in kot tako ne dopušča večjih posegov," odgovarjajo na izolski občini. Dodajajo pa, da se psi v izolski občini lahko kopajo tudi drugod, kjer kopanje psov ni z znakom izrecno prepovedano, na primer od plaže pod Belvederjem do Belih skal. 

Prisotnost psov tik ob naselju, kjer so tudi stanovanja, sicer pa še druga, "človeška" kopališča, je sicer že v preteklosti zmotila mnoge Izolane, ki so kar nekaj časa vse sile usmerjali v to, da bi pasje kopališče postalo preteklost. Menda zato, ker lulanje, kakanje in hrup moti okolico ter resno ogroža bližnje "navadne" kopalce. A v svojih namerah niso bili uspešni.

 

Glede na to, da je v preteklih letih na obstoječi pasji plaži veliko težavo predstavljala tudi nesnaga, ki so jo za seboj puščali skrbniki psov, so na občini že na začetku postavili tudi koše za smeti in celo vrečke za pasje iztrebke. Za čistočo na pasji plaži sicer v sezoni vsak dan skrbi Komunala Izola. V občini opozarjajo, da je v Izoli skrbnik, ki za svojim psom, tudi na plaži, ne pobere iztrebka, lahko kaznovan z globo med 50 in 200 evri.  

  

Foto: Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.