07.06.2019

Konec meseca znova festival pasjega mesa, na krožnikih do 15 tisoč psov

POZOR! NAZORNE FOTOGRAFIJE!

 

Na živali, ki jih imamo pri nas za hišne ljubljenčke in s katerimi preživljamo svoj prosti čas, mnogi ljudje na Kitajskem še vedno niti približno ne gledajo tako kot mi. Zanje to niso simpatične živali, življenjski sopotniki, temveč zgolj vir hrane. Način njihove usmrtitve pa je daleč od tega, kar se nam zdi humano. Na Kitajskem nimajo zakona, ki bi prepovedoval prehranjevanje s pasjim mesom. Pse redijo za zakol, jih prodajajo in se z njimi prehranjujejo.

 

 

V kitajskem mestu Yulin vsako leto v juniju organizirajo festival pasjega mesa, na katerem v devetih dneh pojedo 10 do 15 tisoč psov. Gre za največji festival pasjega mesa na svetu. S festivalom, ki se vsako leto začne 21. junija, Kitajci praznujejo poletni solsticij. Številne mednarodne organizacije za zaščito živali se zaradi krutega ravnanja s psi borijo za prepoved festivala, predlani jim je to skoraj uspelo. Dosegli so začasno prepoved, a festival se bo zgodil tudi letos.

 

 

Aktivisti sicer tik pred festivalom pred zakolom uspejo rešiti 1000 psov in nekaj mačk. "Pravkar smo z Yulina rešili 1000 psov. Tisoč dihov, ki bi poginili tu, v temi. So bratje. So sestre. So očetje in mame. So otroci. Zaslužijo si priložnost. Vsako življenje si zasluži priložnost," so lani aktivisti zapisali na Facebooku.

 

 

 

Tradicija uživanja pasjega mesa na Kitajskem ima več tisočletno tradicijo. Na letni ravni na Kitajskem pojedo 10 milijonov psov, vendar pa številke z ozaveščanjem javnosti počasi začenjajo upadati. Preko 15 milijonov ljudi s celega sveta s podpisom peticije nasprotuje tej kulinarični tradiciji.

 

 

Nasprotuje pa ji tudi slabih 70 odstotkov Kitajcev, ki bi takoj podprlo ukinitev tega festivala. Oblasti zatrjujejo, da dogodek nima uradne podpore, pač pa za njim stojijo lokalni mali podjetniki.

 

 

V tednih pred festivalom vsak dan s podeželja v mesto pripelje vsaj en tovornjak s psi in mačkami. Povpraševanje je resnično veliko, zato bi naj mnogo psov ukradli tudi ljudem, ki imajo te živali za hišne ljubljence. Ta dogodek vključuje izjemno mučenje živali in številne kriminalne dejavnosti. Prodajalci mesa trdijo, da pse čaka humana smrt, a je resnica drugačna, saj jim po besedah njihovih nasprotnikov po več dni ne dajo hrane in vode, nato pa jih žive odrejo in pokončajo pred kupci ter na koncu razkosajo. In to ne samo tistih, ki naj bi bili zapuščeni in brez lastnikov, ampak glede na to, da imajo nekateri od njih celo ovratnice, tudi ukradene.

Vir: La Repubblica in La Stampa

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.