12.10.2023

Da se bomo lažje odločili za (pravo) mačko

Biti skrbnik mačke lahko pomeni različne stvari različnim ljudem. Nekateri si želijo crkljivo mačko, ki jim bo venomer predla v naročju in iskala pozornost, drugi so pa povsem zadovoljni z neodvisno mačko, za katero se zdi, da jih bolj kot ne zgolj tolerira v svojem življenju.

 

Vsaka mačka ima svoj značaj in preden se odločimo za novo mačjo spremljevalko, preverimo, ali se njene lastnosti ujemajo z našimi pričakovanji.

 

Nekatere splošne osnovne stvari, ki jih moramo skrbniki zagotoviti vsaki mački, pa so:

  • Redni in uravnoteženi obroki, primerni za življenjsko obdobje ter zdravstveno stanje mačke ter sveža voda
  • Čisto in varno zatočišče, ležišče
  • Družba
  • Nemoten dostop do čistega stranišča s primernim nastiljem
  • Varno in stimulativno okolje
  • Nega po potrebi
  • Osnovna veterinarska oskrba, vključno s potrebnimi cepljenji ter zaščito pred notranjimi in zunanjimi zajedavci

 

Koliko oskrbe in pozornosti potrebuje mačka?

V primerjavi s psi so mačke za oskrbo dosti bolj nezahtevne, saj moramo pse redno voziti na sprehod, poskrbeti za dovolj gibanja, rabijo dosti več družbe kot mačke, nujno jih je primerno vzgojiti in šolati, da lahko harmonično sobivamo in niso moteči ali celo nevarni za okolico ...

 

Mačke se lažje vklopijo v zaposleni, moderni vsakdanjik, ki ga živi mnogo ljudi, saj so bolj nedovisne kot psi, potrebujejo manj družbe in so lahko same dlje časa, lažje tudi živijo v majhnem stanovanju ali hiši. Nekdo, ki ima dolg in naporen delavnik in se želi doma sprostiti in spočiti, bo lažje primerno zaposlil mačko s kratko, intenzivno igro tudi v manjšem prostoru, medtem ko bi psa bilo treba peljati ven v vseh vremenskih pogojih in nadoknaditi dolgo samoto s primerno dolgim, utrujajočim sprehodom in miselno aktivnostjo.  

 

Kaj pričakujem od življenja z mačko?

Če imamo izdelano predstavo o tem, kakšno mačko si želimo, tako po videzu kot po značajskih lastnostih, je najbolj pametno, da si omislimo pasemsko mačko, saj bomo tako lahko dosti bolje predvideli, v kaj se bo razvila določena mačka in kaj lahko od nje pričakujemo. Nekatere mačke imajo rajši mir in so primerne za starejše, ki imajo redke obiske in so tudi redko zdoma, spremembe v življenju pa jim predstavljajo velik stres, medtem ko so druge mačke prave avanturistke in se rade tudi podajo na pot, obožujejo vožnjo z avtom, rade na povodcu raziskujejo nova okolja in spoznavajo nove ljudi ter uživajo v hišnih zabavah. 

 

Dlake in kremplji

Dolgodlake mačke so dostikrat trši oreh za nego kot večina dolgodlakih psov, že zaradi tega, ker manj rade sodelujejo in se prepustijo negovanju s strani človeka. Če nismo pripravljeni vložiti časa in potrpljenja za nego bujnega kožuha, se torej odpovejmo nadvse elegantni in očesu privlačni dolgodlaki mačji lepotici. Kar pa ne pomeni, da s kratkodlakimi mačkami ne bo nobenega dela – če ne drugega, lahko pričakujemo njeno odpadlo dlako na večini oblek, pohištvu in – pravzaprav povsod. Ene mačke si rade redno in strastno brusijo kremplje, kot da jim gre za življenje, spet druge pa si s tem ne dajo dosti opravka, se pa nekajkrat dnevno 'povsem slučajno' tako pretegnejo, da kremplje zapičijo v kakšno prijetno mehko podlago (po možnosti tkanino preproge ali kavča). Primerni praskalniki, stimulacija z igro ter nekaj vzgoje nam bodo pomagali omejiti ali preprečiti praskalne podvige na neprimernih površinah.

 

Lahko mačko hranim z vegetarijansko hrano?

Vegetarijanci, ki želijo, da njihov ljubljenček deli prehranske navade z njimi in ne želijo imeti opravka z živalskimi izdelki, naj si raje omislijo kunca ali drugo rastlinojedo žival. Mačke so mesojedi, vrhunski plenilci in v skladu s tem so tudi opremljene in tako se tudi vedejo. Nepošteno in zdravju nevarno bi bilo mačko siliti v vegetarijansko prehrano.

 

Obstajajo mačke, ki ne lovijo?

Lov je normalno vedenje za mačko in edina (skorajda) stoprocentna zaščita pred tem, da bi mačka kaj ulovila, je, da je ne spuščamo ven. Še vedno pa to ne pomeni, da bo mačka nehala svoj plenski nagon povsem izražati, saj gre za globoko zakoreninjeno, nagonsko vedenje. Notranje življenje je povsem primerno za mačke, moramo pa jim zagotoviti, da bodo lahko izrazile vsaj del teh nagonov – namestimo jim razgledno točko pred oknom, da bodo lahko opazovale ptice, poskrbimo za stimulacijo z igro in primernimi igračami. Seveda obstajajo tudi lene mačke, ki nimajo interesa za lov, zelo verjetno bodo tudi starejše mačke glede tega manj zahtevne, a vseeno bodimo pripravljeni na to, da če mačko spustimo ven, nas lahko obdari s trupelci malih živali ali zdesetka okoliške ptice. Če torej nočemo, da mačka pleni, je ne spuščajmo ven, poskrbimo za to, da male živale ne pridejo v stik z njo in poskrbimo, da nagone izživi na primeren način.

 

Se lahko odločim za mačko, če imam otroka?

Nobenega razloga ni, da se za mačko ne odločimo, če že imamo otroka ali ga pričakujemo, pomembno pa je, da izberemo mačko, ki dobro prenaša spremembe v okolju, ni plašna, ima rada dotike in seveda poskrbimo za nadzor in dosledno vzgojo otrok. Mnogo otrok splete neverjetno trdno vez z domačo mačko marsikatera sicer bolj sitna mačka je z domačim otrokom presenetljivo popustljiva in potrpežljiva ter nežna.

 

Mladič ali odrasla mačka?

Če vzamemo mačjega mladiča, ga lažje vklopimo v svoje življenje in poskrbimo, da ima takšno izhodišče, kot ga želimo, da bo naše skupno bivanje kar se da prijetno. Po drugi strani pa znajo biti mačji mladiči zelo željni pozornosti, navihani in hitro zaidejo v težave. Prav tako mačke v prvem letu življenja terjajo več veterinarske oskrbe s cepljenji, odpravljanjem zajedavcev ter sterilizacijo oziroma kastracijo. Nenazadnje pa odločitev za mačjega mladiča pomeni, da nas bo ta žival z nekaj sreče spremljala 15-20 let, torej se odločamo za dolgotrajno odgovornost.  Po drugi strani pa pri odrasli mački lažje vidimo dokončno oblikovane značajske lastnosti, stabilna odrasla mačka se bo hitreje navadila na naš dom kot mačji mladič, plašna, nervozna mačka pa bo za to rabila dosti dlje. 

 

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919.  

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.