12 nasvetov, kako pomagati pasjemu seniorju in mu olajšati starost

Med starejše pse štejemo v splošnem pse, starejše od 7-ih let, pasemsko pa ta številka nekoliko niha (manjše pasme ostarijo kasneje, večje lahko prej). Staranje je žal neizogibno, z nakupom ali posvojitvijo psa pa sprejmemo, da se bo pes postaral pred nami in sprejmemo odgovornost, da ga bomo spremljali do konca njegovih dni. Znaki staranja so sivenje, težje vstajanje, zmanjšana želja po sprehodih, slabljenje vida in sluha, spremembe v spalnih ciklih. Pri nekaterih psih se pojavijo tudi vedenjske spremembe, večja plašnost, ponavljajoča vedenja npr. kroženje, pozabljanje, demenca. Vse to so znaki naravnega slabljena telesa in uma, ki jih ne moremo preprečiti, lahko pa jih upočasnimo. Ogromno lahko naredimo že tekom pasjega življenja, vendar pa tudi na stara leta ni prepozno, še posebej ker se takrat oskrba nekoliko spremeni. Za vas so v Pasji Lekarni pripravili 12 nasvetov kako starejšemu psu olajšati starost in pomagati blažiti starostne težave:

Redni veterinarski pregledi

Privoščite svojemu pasjemu starčko 1x letni redni pregled pri veterinarju, da se zdravstvene težave zgodaj odkrijejo in zdravijo. V kolikor se pojavijo težave, ga obiščite pogosteje, tako boste mirni vi, vaš pes pa zdrav. Na rednem pregledu veterinar pregleda krvno sliko, jetra, ledvice, nivo sladkorja, vid, sluh … Pri pasemskih psih je potrebna previdnost pri boleznih, značilnih za to pasmo (npr. UZ srca pri dobermanu, pregled vida zaradi nevarnosti glavkoma pri španjelih …). Najpogostejše težave starejših psov so: artritis, srčne bolezni, siva mrena, odpoved organov, tumorji in rak. Pri večini bolezni zgodnja diagnoza močno poveča možnost ozdravitve in posledično podaljšanje pasjega življenja.

Gibanje in druženje

Poleg druženja z ljudmi je tudi družba psov zelo pomemben del miselne zaposlitve za psa v kateremkoli obdobju življenja. Socializacija ohranja zdrav um, mirni sprehodi in skupno vohanje pa krepijo vezi med psi. Redno gibanje, še posebej tako, brez skokov, stopnic in večjih obremenitev, krepi mišice in podmaže sklepe. Telovadba in zdrava telesna teža tekom življenja ključno pripomoreta k zdravju ostarelega psa in zmanjšata možnost nastanka bolezni.

Kakovostna hrana

Hranite s kvalitetno hrano z visokim deležem mesa, brez žit in koruze, ter čim manj dodatkov, arom in soli. Hrana je lahko suha ali mokra, vendar ne presežite dnevnega obroka in ne hranite človeške hrane, ki vsebuje preveč soli in dodatkov, ki psu lahko škodijo. Priporočamo hranjenje 3x dnevno z manjšimi obroki, da ne preobremenite prebavnega sistema, saj je prebava pasjega seniorja nekoliko bolj občutljiva.

Prehranska dopolnila

Psu ponudite preventivo v obliki dodatnih vitaminov, olj, mineralov, glukozamina in drugih koristnih snovi, ki bodo poskrbele, da bo zdrav, čil in brez bolečin v sklepih. V Pasji Lekarni že tekom življenja pripročamo, da krepite naraven imunski sistem psa z dopolnili, olji in funkcionalnimi priboljški. Ponujamo nekaj dodatkov, razvitih posebej za pasje seniorje, ki s svojimi naravnimi sestavinami upočasnjujejo proces staranja:

-
Arthro tablete za sklepe: skrbijo za prožnost sklepov in krepijo kosti.

- Dopolnilo s propolisom SENIOR: vrača vitalnost, izboljša prebavo, pomaga pri revmatičnih obolenjih.

- Mešanica za seniorje: naravna podpora sklepom in imunskemu sistemu, vsebuje glukozamin, spirulino, MSM, …

Zmanjšajte stres

Zmanjšajte stres v vseh ozirih njihovega življenja. Izogibajte se stresnim situacijam, gneči, hrupu, menjavi okolja, dolgim potovanjem, oz. čemurkoli, kar vznemirja vašega psa. Tekom mladih let je on razveseljeval vas, zdaj pa je čas, da mu ponudite mir in počitek kadar ga potrebuje, da ga boste čimdlje razveseljevali vi.

Miselna zaposlitev

Pri ohranjanju možganskih funkcij in obrambi pred upadom ter demenco je ključnega pomena miselna zaposlitev. Lahko je v obliki dela z nosom, miselnih igrač, šnof žog, takega in drugačne iskanja priboljškov. Vse to so telesno mirne aktivnosti, ki ne obremenjujejo sklepov, vendar psa miselno utrudijo in zaposlijo možgane. Tako nekako, kot križanke in sudoku za starejše ljudi.

Masaža, akupunktura, fizioterapija …

Še preden se pojavijo vidne težave, težko vstajanje, šepanje, klecanje ipd. je dobro psu omogočiti masažo mehkih tkiv. Deloma lahko to izvajate sami doma, ga masirate vzdolž mišic, v kolikor pa se pojavijo težave pa priporočamo obisk strokovnjaka, saj se je v zadnjih nekaj letih prav za pse razširila ponudba fizioterapevtov, akupunkturistov, maserjev … poiščite ustreznega strokovnjaka ter vašemu psu olajšajte morebitne starostne težave.

Ortopedsko ležišče

Sklepi starih psov so bolj občutljivi, lahko postanejo boleči, če pes leži na pretrdem ali hladnem ležišču, zato je blagodejno, če jim omogočite primerno ležišče. Priporočamo ortopedsko posteljico s spominsko peno, saj greje sklepe in razporedi težo in teko zmanjšuje bolečino. Pes navsezadnje prespi okrog 18 ur dnevno, zato naj bo ta čas zanj prijeten in blagodejen in ne vir nelagodja, bolečin ali zategnjenosti. V Pasji Lekarni imamo več različnih velikosti in modelov ortopedskih ležišč za pasje starčke, ki si jih lahko ogledate TU.

Podloge in preproge

Za pse vseh starosti priporočamo namestitev nedrsečih podlog ali preprog po stanovanju, še posebej na mestih kjer se pes odriva od tal. Drseča tla so lahko še posebej nevarna za starejše pse z oslabljenimi sklepi, na njih jim lahko zdrsne in zelo hitro pride do poškodb sklepov. K drsenju pripomorejo tudi predolgi kremplji. Te skrajšajte toliko, tako da se pri hoji ne dotikajo tal. Predolge kremplje boste na parketu tudi hitro slišali, saj bo pes ob hoji “škrabljal”. Druga rešitev za drseč parket po stanovanju je namestitev nedrsečih, gumijastih nogavic, ki jih pes nosi, kadar je v stanovanju. Nanje je psa predhodno treba navajati, ko pa jih je navajen, je njegov korak varen in stabilen.

Oblačila za seniorje

Pes ne rabi slediti nobenim modnim smernicam, je pa treba razumeti, da tudi če v mlajših letih ni potreboval plaščka, ga bo na stara leta najverjetneje potreboval. Psom ob staranju upada nivo maščobe, niso več tako aktivni, sklepi postanejo zatrdeli in bolj so nagnjeni k vnetju mehurja, še posebej psičke. Priporočamo, da opazujete svojega psa in ga oblečete, če opazite da se zunaj trese in se izogiba zimskim sprehodom.

Čiščenje zob


Ustna higiena je osnova, ki bi jo moral dnevno prakticirati vsak lastnik psa, še posebej pri pasmah, ki so nagnjeni k oblogam in zobni gnilobi. Če pa ne do zdaj, pa je zdaj na stara leta skrajni čas da začnete psu ščetkati zobe. Priporočamo naprstnik, saj z njim lažje zatipamo dlesen in očistimo zobe. Proti nabiranju zobnih oblog vam lahko pomaga tudi Prah proti zobnemu kamnu, ki ga psu posujemo čez dnevni obrok hrane, ta pa preprečuje obloge, nastanek zadaha in blaži vnetja v ustni votlini.

Bodite s psom do konca!

Ko napoči čas, da se poslovite od svojega psa storite vse kar je v vaši moči, da mu pomagate in mu stojte ob strani do konca. Naj vas ne bo sram kazati čustev, pomembno je, da ste ob psu tudi v njegovih zadnjih urah in mu nudite oporo. Veterinarji velikokrat omenjajo lastnike, ki ob evtanaziji psa raje pustijo samega, ker jim je pretežko. Razumite, da je psu še težje, če ga pustite samega, v nepoznanem okolju, obkroženim z nepoznanimi ljudmi. Odgovornost je odgovornost vse do (težkega) konca.

Srečno z vašim seniorjem in naj bo 2022 zdravo za vas in vašega kosmatinca!

Nika in ekipa Pasje Lekarne

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.