0
0,00 €

20-letna Pikica je muca levjega srca!

Objavljeno: 10.10.2018

V minulih dneh smo na našem portalu že spoznali veliko srčnih zgodb posvojitev živali, ki so bile rešene iz neprimerih razmer. Tudi današnja zgodba je zelo posebna. To je "Zgodba o Pikici levjega srca!"

 

 

Drobno mačje bitjece se je deset let borilo za svoje mačje otroke in lastno preživetje tako, da je pri trgovini čakala prodajalke, če ji vržejo kakšen košček odpadne salame. Po parku je iskala varne kotičke zase in svoje mladičke. "Ob odhodu v pokoj, deset let nazaj, ko sem začela hoditi po svetu z odprtimi očmi in ker nisem hitela po vsakdanjih utrjenih poteh, sem v parku in bližnji okolici opazila zanemarjene, suhe in bolne muce. Povsod, kamor sem šla, sem jih videvala. Najbolj se mi je prikupila samotarka, sivo bela Miša in začela sem ji nositi hrano. Ni dolgo trajalo, ko sem ugotovila, da so tudi ostale lačne. Pričela sem jih hraniti in dobivale so imena," nam zaupa Tamara Zupe - Dada.

 

Takrat je opazila, da Miša dobiva okrogel trebušček in ni minilo dolgo, ko je k hrani pripeljala tri majhne kepice. "To ne bo dobro", je pomislila Tamara.

 

Po nasvet, kako rešiti problem lovljenja, sterilizacij oz. kastracij teh prostoživečih muc, se je odpravila k Društvu za zaščito živali Pomurja. Dobila je živolovko in po vseh razgovorih s pristojnimi na občini, lastniki zemljišč, kjer so se nahajale kolonije muc in najbližjim zavetiščem, je pričela z lovljenjem teh, od vseh pozabljenih muc. "Vsako, ki se je ulovila, sem odpeljala na sterilizacijo oz. kastracijo in jo vrnila tja, kjer sem jo ujela," navaja Tamara.

 

Takrat so jo ljudje opozorili, da videvajo tavati mamo muco s tremi mladički. Selila jih je, ker je zanje iskala varno okolje. "Ni minilo dolgo, ko sem jo našla. Enega je kljub vsemu trudu izgubila. Tudi njo in njena že kar velika mladička sem odpeljala na poseg in jih tako oskrbljene in zdrave vrnila, kjer sem jih našla. Vez z vsemi temi mucami je postajala vedno bolj trdna in pričele so mi zaupati. Vsak dan smo se ob približno istem času srečale, dobile so hrano, postopoma tudi hiške in njihovo zaupanje do mene je raslo", dodaja Dada.

 

 

Pika je s svojim karakterjem izstopala. Tamara jo je pogosto iskala, ker jo je samoohranitveni nagon gnal iskati vedno nova skrivališča. Ostala je rahlo nezaupljiva, a sčasoma je Tamari dovolila, da jo je pobožala in kmalu se je Pika sama odločila približati in celo začela hoditi naproti, ko jo je zagledala. Med njima se je stkala posebna vez.

 

"Pred približno letom dni, ko je bila stara nekje 19 let, sem začela opažati, da težje hodi, začela je hujšati. Dobila je drisko, a zaradi starosti ji nisem hotela povzročati še dodatnega stresa z vožnjo k veterinarju. Poskusila sem njen problem reševati s probiotiki v hrani. Malo je zaleglo, a zaradi njenega načina življenja, ko je pojedla kje tudi kaj, kar ji je dodatno razdražilo črevesje, je njeno hujšanje prešlo v hiranje. Tudi begati je zopet začela in pri vsakdanjem hranjenju, sem jo v prenosniku vozila nazaj k njeni hiški. Postajala je vedno bolj suha, dlaka umazana, hoja nesigurna. Takrat sem se odločila, da je čas za odhod k veterinarju, ker sama tega ne bi zmogla rešiti. In res, bil je zadnji trenutek, saj je veterinar odkril pod sprijeto dlako na nogicah črve, ki so jo zaželi najedati. Imela je tudi visoko vročino," se spominja naša sogovornica.

 

Veterinar ji je odstranil črve in dobila je vso potrebno veterinarsko podporo. "V takem stanju je več nisem mogla vrniti k njeni hiški in sem jo odnesla domov. Dobila je svoj miren prostor. A po dveh dneh, ko je njeno telo bilo že čisto obnemoglo, sem začutila, da se ohlaja. Pogled top, brez sijaja, tretja veka, telo otrplo. Obupana in žalostna sem jo zavila v toplo deko, jo stisnila k prsim in sedla na tla. Želela sem ji omogočiti odhod v ljubečih rokah in umirjena čakala, kdaj bo nehala dihati. Tako sva v tišini sedeli vsaj pol ure. Naenkrat sem začutila njeno gibanje. Zvedavo je dvignila glavico in pogledala okrog sebe. Takrat sem ji obljubila: "če si se ti odločila boriti, se bom borila za tvoje življenje s teboj!" Vsakodnevno odhodi k veterinarju so kazali rezultat v njenem vedno boljšem počutju. Apetit kot mali volkec, driska se je počasi umirjala. Prej s plenicami in odejami obložena soba, je bila vedno manjkrat potrebna temeljitega čiščenja in pranja. Postajala je živahnejša. Nekajkrat sva se skopali brez upiranja. Kot da bi ji topla voda pasala, ker je z nje odnašala breme umazanije. Vsaki dan sem jo odnesla v kletki na sonce. Tako je tudi spoznavala naši muci in dvorišče," pravi Tamara.

 

 

Ni minilo dolgo, ko se ji je Pika pridružila na kavču in hodila raziskovat po stanovanju. "Tu in tam nam pusti še kje kakšno "presenečenje", saj zaradi starosti in dolgotrajnosti njenih težav ni več pričakovati, da bo driska popolnoma odpravljena. Sama se trudi priti do posode s peskom, a vedno ji ne uspe. Zdaj smo napredovali tako daleč, da sama hodi na dvorišče in se nastavlja sončnim žarkom. Vsake toliko pride preverit, če jo na krožničku čaka kaj za njen nenasitni želodček. Pridobila je na teži in repek je že privzdignjen," zadovoljno pripoveduje.

 

"Zelo verjetno se komu zdi, da ni vredno toliko truda za staro, že skoraj gluho, nikogaršnjo mačko. Ona se je odločila, da bo starost preživela v domu starejših mačk pri Dadi in njeno odločitev sem podprla z vsem srcem. Potrudila se bom, da ji na starost omogočim kolikor se da brezskrbnih, z vso ljubeznijo izpolnjenih trenutkov. Zame je vsako življenje dragoceno," zaključuje Tamara Zupe - Dada.

 

Pika je ena od več kot 200 nikogaršnjih – prostoživečih mačk za katere skrbijo člani Društva za zaščito živali Pomurja. Ko v društvu izvejo za novo lokacijo, kjer se prostoživeče mačke nahajajo, jih popišejo, organizirajo sterilizacije oz. kastracije, redno hranjenje, čiščenje in če nimajo primernega zavetja, izdelajo in postavijo mačje hiške. Istočasno pa z ozaveščanjem, predavanji po šolah, vrtcih … organizacijo akcij sterilizacij/kastracij lastniških mačk … skrbijo, da bodo po Pomurju v prihodnosti hodile le še zadovoljne mačke z ljubečimi skrbniki.

 

"Ker dnevno skrbijo za prehrano več kot 200 nikogaršnjih – prostoživečih mačk, so nam take akcije zbiranja hrane v OGROMNO pomoč. In srčna hvala vsem, ki nam pri tem pomagate," sporočajo Pomurci. Zanje lahko hrano letos donirate v treh Lidlovih trgovinah, in sicer v Gornji Radgoni, Ljutomeru in v Murski Soboti na ulici Štefana Kovača.

 

Oktobrski projekt Srce za tačke prinaša popuste za sterilizacije in kastracije, zbiralno akcijo hrane, humanitarne aktivnosti, nagradne igre in ogromno koristnega branja. Oglej si podrobnosti tukaj.

 

20 ZAPORNIH KAZNI ZARADI MUČENJA!

  • V zgodovini naše države je zaradi mučenja živali v zapor odšlo več kot 20 ljudi. Večina teh primerov je ostala spregledanih, saj se dotikajo predvsem kazni, ki so bile izrečene zaradi zanemarjanja rejnih živali.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno