3 napake pri vožnji z avtomobilom

V današnjem času je vožnja z avtom nekaj samoumevnega pa vendar se mora tvoj mladiček tega šele naučiti.

 

Ena največjih napak je, če mladička z avtom pelješ samo takrat, kadar bo sledilo nekaj neprijetnega - obisk veterinarja, recimo. Mala kepica bo povezala vožnjo z avtom s stvarmi, ki jih ne mara ali se jih boji. Zato je res pomembno, da malega kosmatinca voziš tudi takrat, kadar gresta na sprehod ali prijeten obisk.

 

Če mladička voziš na neprimernem mestu, bo cela vožnja neprijetna. Kadar ga “premetava” na sedežu, mu hitreje lahko postane slabo in velika možnost je, da se sploh ne bo znal umiriti. Najbolje je, če ga doma navadiš na potovalni boks in ga potem voziš v tem istem boksu. Postavi ga tako, da bo varno in da ti bo med vožnjo čim bliže, sploh, če se vozita sama. Vmes ga lahko pohvališ in ogovoriš, mu daš kakšen priboljšek in počohaš skozi rešetke.

 

Prva vožnja naj ne bo predolga, da mladičku ne postane slabo. Najbolje je, da gresta na začetku na kratko pot “za brez veze”, torej samo zato, da se peljeta. Tako ne boš obremenjen, da morata čim prej priti na cilj. Odpeljita se do bližnjega travnika, pojdita na sprehod in se odpeljita nazaj domov. Ali pa samo naredita en krog po soseski in se vrnita domov. Tako se bo mladiček naučil, da je vožnja prijetna in da ne traja vedno brez konca in kraja, potem pa ga na cilju še pričakajo sila neprijetne zadeve.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.