5 nasvetov, da mladičku ne bo prevroče

Stalen dostop do hladnejših mest in sence

Če ima mladiček možnost, si bo sam izbral hladnejše mesto - ploščice v kuhinji ali kopalnici, na vrtu pa bo morda skopal luknjo, v katero se bo ulegel, saj je zemlja nekaj centimetrov pod površino hladnejša.

 

V vsakem primeru se moraš za vsako ceno izogibati situacijam, kjer je kosmatinec prisiljen biti na direktnem soncu in nima dostopa do prave sence. Zapomni si, da se beton in asfalt segrejeta in sta pretopla za ležanje psa tudi potem, ko sta že nekaj ur v senci.

 

Stalen dostop do hladne in sveže vode

Stalen dostop do hladne, sveže vode je nujen, zato jo zamenjaj večkrat na dan ali pa uporabi izolirano posodico. Postana in mlačna voda ni dovolj dobra, da bi se mladiček pravilno odžejal. Ravno tako je pomembno, da je posodica dovolj globoka, da z jezikom lahko zajame zadostno količino vode. Psi se iz plitkih posod, kjer vodo bolj ližejo, kot pijejo, težko odžejajo…

 

Izogibaj se intenzivni aktivnosti v vročini

Nobene potrebe ni, da gresta z mladičkom na dolg sprehod sredi največje vročine. Še posebej previdno na izletu, ki ga je nujno prilagoditi starosti kosmatinca in zunanji temperaturi. Poleg same vročine bodi pozoren tudi na pasje šapice, ki se na vroči površini lahko hitro poškodujejo.

 

Ne glede na del dneva, med aktivnostjo mali kepici večkrat ponudi svežo vodo - pasje izolirane flaške so več kot odlična rešitev. Ne želiš si, da se mali kosmatinec “nažlampa” vode, ko se vrneta domov, sploh če se še uči sobne čistoče.

 

Previdno s klimo

Klimatske naprave so postale del našega vsakdana, ampak previdno! Prevelika razlika v temperaturi med notranjim in zunanjim prostorom je lahko enako nevarna, kot samo pregrevanje.

 

Psi nimajo tako dobre regulacije telesne temperature, sploh ne mladički. Težko se tudi slečejo, saj svoj kožuh stalno nosijo s seboj. Zato poskrbi, da bo notri na klimi prijetno, nikakor pa ne prehladno. Mladiček se bo namreč počutil, kot da je stopil v pečico, ko bosta šla ven na sprehod.

 

Še bolj previdno z avtomobilom

Še večja nevarnost glede prehoda s hladnega na vroče je v klimatiziranem avtu. Mladiček nikakor ne sme stopiti na 20 in več stopinj razlike!

 

Ravno tako bodi pozoren, ko se s sprehoda ali treninga vračata domov. Avto najprej shladi s klimo ali prezračevanjem. Da bi zmanjšal temperaturo v avtu, ki stoji na soncu, ga prekrij s posebno srebrno mrežo, ki odbija sončne žarke.

 

Nikoli, ampak res nikoli, mladička ne puščaj v avtu! Tudi, če delno odpreš okna - temperatura v stoječem avtu se enostavno prehitro dvigne in že v nekaj minutah lahko privede do toplotnega udara in resnih, trajnih posledic ali celo pogina.

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.