5 poletnih rastlin, ki so strupene za pse

Nekatere poletne rastline so strupene za pse zaradi različnih toksinov, ki lahko povzročijo zdravstvene težave, od blagega draženja do hudih zastrupitev. V nadaljevanju predstavljamo 5 poletnih rastlin, ki so strupene za pse, skupaj z razlogi za njihovo strupenost:

Oleander (Nerium oleander): Vsebuje srčne glikozide, ki so strupeni za srce.

Ricinus (Ricinus communis): Semena vsebujejo ricin, ki lahko povzroči bruhanje, drisko, bolečine v trebuhu in resne poškodbe organov.

Mavrična lilija (Hemerocallis spp.): Vsi deli rastline so strupeni in lahko povzročijo bruhanje, letargijo in odpoved ledvic.

Mak (Papaver spp.): Vsebuje alkaloide, ki lahko povzročijo depresijo centralnega živčnega sistema, težave z dihanjem in celo smrt.

Glicinija (Wisteria): Glicinija vsebuje glikozide in druge strupene spojine, ki so lahko škodljive, če jih pes zaužije. Najbolj strupeni deli rastline so semena in stroki, vendar pa lahko tudi listi in cvetovi povzročijo težave.

 

Znaki zastrupitve se razlikujejo glede na vrsto in količino zaužite rastline, vendar pa običajno vključujejo bruhanje, drisko, apatičnost, zavračanje hrane in vode, težave z dihanjem, prekomerno slinjenje, spremembe v vedenju (na primer vznemirjenost ali zmedenost psa), lahko pa pride tudi do težav s srcem (nepravilen utrip, omedlevica).

 

Če sumite, da je vaš pes zaužil strupeno rastlino, ga najprej odstranite od vira strupa, nato pa pokličite veterinarja in natančno opišite situacijo.

 

Preprosta rešitev pri varovanju hišnih ljubljenčkov je, da strupene rastline postavite na mesta zunaj njihovega dosega. Živali namreč posegajo po rožah prav zaradi zemlje, v katero so posajene, saj rade kopljejo. Prepoznajte in odstranite strupene rastline iz vrta in okolice ali v vrtu zaščitite strupene rastline z mrežo, ki je ne morejo pregristi. Ob primerni zaščiti vašim ljubljenčkom nedostopne rastline ne bodo več zanimive. Tudi med sprehodi spremljajte svojega psa in mu preprečite, da bi grizel ali jedel neznane rastline.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.