23.09.2022

5 zabavnih aktivnosti za starejše kužke

Tisti, ki smo vajeni biti aktivni s svojimi psi, se običajno trudimo držati jih v dobri kondiciji tudi v njihovih starejših letih. Pri tem moramo imeti seveda tudi nekaj sreče, a dejstvo je, da tudi, če kuža v osnovi zmore podobno dolge ali dinamične sprehode, pohode, treninge kot v mlajših letih, običajno ob takšnih, napornejših aktivnostih kasneje občuti posledice tovrstnih podvigov. Starejše telo potrebuje več regeneracije, pa tudi kopičiti se začnejo male poškodbice in poškodbe iz preteklosti, tako da je zelo verjetno, da bodo v starejših letih opozarjale nase po intenzivnejših aktivnostih.

 

To seveda ne pomeni, da opustimo vse misli na akcijo s pasjim seniorjem. Pogled na starejšega psa, ki počne nekaj, v čemer resnično uživa in in mu prižge še kako mladostne iskrice v očeh, je nekaj čudovitega. Poglejmo torej nekaj zamisli za različne aktivnosti in igrice, ki se jih lahko lotite s svojim veteranom, ob tem pa imejte v mislih nekaj morebitnih omejitev: starejše kosti so manj prožne in bolj krhke, zato se hitreje poškodujejo; seniorji imajo manj energije in telesne moči, tako da jih moramo mi pravočasno ustaviti, saj včasih telo ne zmore, kar bi njihova glava še želela; mišice so manj čvrste, zato so verjetno tudi manj skoordinirani; zelo verjetno slabše vidijo in slišijo; sklepi so ob večjih obremenitvah boleči.

 

Posamezno zamisel za aktivnost prilagodimo svojemu veteranu in njegovim zmožnostim ali izberimo njemu primernejše.

 

Ping-pong odpoklic

Gre za zabavno igro za pse, ki imajo radi hrano ali ljudi. Rabimo vsaj dva človeka, toliko bolje, če jih je več, ki izmenično kličejo psa k sebi. Če ima pes rad hrano, ob prihodu dobi priboljšek, sicer pa nežnost in crkljanje. Ljudje lahko stojijo v večjem ali manjšem krogu, da s tem pes preteče ali prehodi večjo ali manjšo razdaljo, za bolj fit pse pa lahko dodamo nekaj zahtevnosti s tem, da se ljudje razkropijo po terenu in se skrijejo za kak grm ali drevo.  Če nagrajujemo s priboljški, seveda upoštevajmo njihove prehranske posebnosti in potrebe. V kolikor kuža že ne sliši ali vidi več dobro, se to igro igrajmo na odprtem terenu, da smo dobro vidni, poleg klicanja lahko ploskamo ali zapiskamo z igračko in uporabljamo kretnje, da se lažje orientira.

 

Roparski pohod

Pri tej igri bomo psu na določenem terenu skrili različne nagrade, najlažje je, če uporabljamo hrano, lahko pa mu skrijemo tudi kakšne priljubljene igračke. Najbolj zabavno je, če se to igro igramo na prostem, v varnem, po možnosti ograjenem okolju, lahko pa tudi improviziramo in se igramo doma, v garaži, na hodniku ... Lahko nam nekdo pridrži psa in za začetek tako, da nas kuža vidi, po terenu 'skrijemo' nekaj nagrad, nato pa ga pošljemo 'iskat plen'. Če kuža pleni hrano, je dobra ideja, da vse nagradice položimo v majhne posodice (recimo zbiramo majhne jogurtove lončke ali lončke od skute, sladoleda ...), da mu s tem pokažemo, da so te nagrade nastavljene zanj (in preprečimo morebitno ilegalno plenjenje hrane v prostem času), poleg tega bo kuža s slabšim vidom na ta način lažje našel nagrade. Lahko seveda skrivamo  tudi igrače, odvisno od telesnih sposobnosti psa jih lahko skrijemo tudi na višino ali jih delno zakrijemo s kakšno deko ali vejo.

 

Plavanje

Plavanje je odlična vrsta dejavnosti za starejše pse. Pri plavanju zaradi plovnosti ni pritiska na mišice in sklepe, zato se v vodi telo razbremeni, sklepi delajo na gibljivosti z manj napora in mišice se krepijo brez bolečin. Nekateri psi se bojijo vode ali pa jim je neprijetno na nepredvidljivem terenu, ko jim iznenada zmanjka tal pod nogami. Če se odločimo za plavalno rekreacijo v naravi, zato izberimo primerno vodo, primerne temperature (ne sme biti mrzla!), seveda mora biti voda čista in varna za plavanje. Paziti moramo tudi na ostre skale, morebitne črepinje in podobno. Ker je plavanje običajno precej utrudljivo, se lahko poslužimo rešilnega jopiča, da se psu pomaga obdržati nad vodo, poleg tega imajo jopiči na vrhu ročaj, s katerim lahko psa usmerjamo oziroma mu po potrebi pomagamo. Pazite tudi, da kuža ne bi pil vode, v kolikor plavate v morju ali v bazenu.

 

Prinašanje

Prinašanje je priljubljena aktivnost mnogih psov. Nekateri skrbniki pa mislijo, da moramo prenehati z njo, ko psu koordinacija in čutila ne služijo več najbolje. Vendar pa igro prinašanja lahko prilagodimo, da je primerna tudi za starejše vnete prinašalce. Kot prvo izberimo primerno igračo, ki jo bo pes dobro videl, predvsem pa takšno, ki ne bo boleča za prijemanje (starejši zobje so velikokrat občutljivi, krhki, tudi prijem ni več tako čvrst kot nekoč ... izberimo mehkejši igračo ter ne preveliko, da ne rabi preveč razpreti gobca). Prinašanje je lahko zelo dinamična aktivnost, lahko pa jo upočasnimo, da bo manj obremenjujoča za našega seniorja. Namesto, da igračo vržemo daleč naprej in psa spustimo, da oddirja ponjo, dokler se igrača še premika, naj bo met krajši ali pa igračo le zakotalimo po tleh. Lahko tudi počakamo, da se igrača ustavi, preden pošljemo psa ponjo, ali pa jo nežno zakotalimo proti psu, da jo prestreže. Končajmo z aktivnostjo, preden se pes preveč utrudi, da preprečimo poznejše bolečine ali celo morebitne poškodbe. Prinašanja se ne igrajmo na drseči površini (!), izogibajmo se tudi trdim podlagam. Najprimernejši bo odprt travnik brez lukenj in ovir ali mehkejša, ravna gozdna pot.

 

Skodelice, skodelice

To je odlična igra za pse, ki so še vedno mentalno zelo sposobni, vendar so telesno bolj omejeni. Igra vključuje skrivanje priboljška pod skodelico, pes pa naj ugotovi, pod katero skodelico se skriva nagrada. Za začetek za igro uporabimo 2-4 skodelice. Če kuža potrebuje nekaj dodatne pomoči, v skodelice navrtajmo majhno luknjico, da vonj bolje prehaja, ali pa uporabimo res dišeče priboljške. Skodelice položite na ravno, trdno površino in pokažimo, pod katero skodelico skrijemo nagrado. Za začetek lahko skodelice pustimo na mestu in psa spodbudimo, da nam pokaže pravo. Ko nam nakaže pravo skodelico, jo dvignimo in pustimo, da si postreže z nagrado. Če kuža nakaže napačno, jo dvignimo in pokažimo, da nagrade ni tam. Ko kuža osnovno različico igre obvlada, začnimo skodelice premikati ali pa dodamo še kakšno skodelico.

 

S starostjo se psi res nekoliko upočasnijo, a vseeno potrebujejo telesno in miselno zaposlitev. Z aktivnostjo in igro ohranjamo njihove telesne in umske sposobnosti ter jim pomagamo ostati kar se da vitalni. Prilagodimo se njihovim zmožnostim in jim redno ponudimo nekaj dodatne aktivnosti in zabave, da njim in sebi popestrimo skupni čas.

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime 

 

 

 

Lidl Slovenija, Pes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Življenje je lepo tudi s seniorji, poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. 

Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 63 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TAČKE5 na 1919.  

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.