18.05.2023

6 največjih psov na svetu

Psi so že tisočletja naši zvesti spremljevalci. Poznamo pse vseh velikosti, od majhnih čivav do ogromnih nemških dog. V tem prispevku vam bomo predstavili 6 največjih pasjih pasem na svetu.

 

Nemška doga

Je zaradi njene prijazne in umirjene narave pogosto imenovana kar "nežni velikan". Ti psi lahko zrastejo več kot 80 cm ter so težki več kot 60 kg. Nemške doge so kljub svoji velikosti prijazni z otroci in so odlični družinski ljubljenčki. Ti velikanski psi so prijazni do ljudi, ki jih poznajo, drugih psov ter ostalih hišnih ljubljenčkov. Veliko predstavnikov te pasme so navkljub svoji velikosti lahko plašni in zelo nežni. Ti psi zahtevajo veliko pozornosti, treninga in ljubezni. 

 

Angleški mastif

Je najstarejša angleška pasma, ki lahko tehta do 90 kg in zraste do 80 cm. Imajo močno postavo in izrazit naguban obraz. Mastifi so znani po svoji zvestobi in zaščitništvu, zaradi česar so odlični psi čuvaji. Prav tako so mirni in nežni z otroci. Najtežji pes te pasme z imenom Zorba je tehtal kar 156 kg.

 

Bernardinec

Je pasma, ki izvira iz švicarskih Alp, kjer so ga uporabljali kot reševalnega psa. Odrasli psi dosežejo višino med 70 in 90 cm ter težo med 65 in 120 kg. Znani so po svoji nežni in potrpežljivi naravi, zaradi česar se odlično razumejo z otroci.

 

Tibetanski mastif

Je pasma, ki izvira iz Tibeta, kjer so ga uporabljali kot psa čuvaja. Ti psi lahko tehtajo do 80 kg in imajo do 70 cm plečne višine. Za njih je značilna gosta, puhasta dlaka, ki jih ščiti pred mrzlim gorskim vremenom. Tibetanski mastifi so dokaj samosvoji, vendar zvesti in zaščitniški do svoje družine. Potrebujejo redno vadbo, da ostanejo zdravi. Pomembno je, da psa zgodaj socializiramo, saj je sicer lahko do tujcev napadalen in preveč zaščitniški do svojega ozemlja. Tudi šolanje v poslušnosti naj se prične čim prej, saj je pasma velika, močna in trmasta.

 

Novofundlandec

Pasma izvira iz otoka Nova Fundlandija v Kanadi. Vzrejeni so bili za pomoč ribičem. So odlični plavalci zaradi svojega krepkega telesa in plavalne kožice na tacah. Imajo močen nagon za reševanje ljudi iz vode. Te psi lahko tehtajo več kot 100 kg.  Gre za enega najmočnejših delovnih psov, zelo zvestega in izjemno prilagojenega življenju v družini. V Sloveniji je ta pasma najbolj znana zaradi filma Sreča na vrvici, kjer je bil glavni junak pes pasme novofundlandec z imenom Jakob.

 

Irski volčji hrt

Je pasma, ki so jo na Irskem uporabljali za lov na volkove. Ti psi lahko zrastejo do 86 cm in tehtajo do 60 kg. Imajo dolgo, žimasto dlako in značilno vitko postavo. Irski volčji hrti so znani po svoji nežni in ljubeči naravi, zaradi česar so odlični družinski ljubljenčki. Potrebujejo redno vadbo in nego, da ostanejo zdravi. Gre za izjemno velike pse in veljajo za najvišjo pasmo na svetu.

 

Tako kot vsi psi, tudi velike pasme potrebujejo redno dnevno rekreacijo, pravilno prehrano in nego, da ostanejo zdravi in primerno vzgojo, da so socializirani. Predstavniki večjih pasem lahko zgledajo naravnost zastrašujoče, vendar so najpogosteje zelo nežni, prijazni psi in prav zaradi tega so zelo priljubljeni družinski ljubljenčki.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.