30.11.2010

Jelka piše o sprehajanju psov

Vsak dan preberem vaše novice, se veselim ali žalostim ob njih in preberem vse komentarje.

Velikokrat se debatira o tem, kaj in kako različni ljudje reagirajo na lastnike psov, kaj lastniki lahko in kaj ne smemo. Pogledi ljudi so različni, vsak ima svoje mnenje, večina pa se strinja, da moramo tudi lastniki psov prevzeti odgovornost za obnašanje našega psa.

Imam svojo psičko in sprehajam tudi sosedovo. Razlika med njima je v tem, da je moja navajena urbanega okolja, je strenirana in me uboga na pogled, žvižg in besedni ukaz. Sosedova je izredno prijazna, velika mrcina, je pa zaprta v pesjaku večino dneva, ni socializirana, ni strenirana in ni navajena urbanega okolja.

Ko sprehajam obe, je to na deželi izven naselij in stran od ljudi, kjer lahko mojo spustim, da se malo razgiba, ker potrebuje veliko gibanja. Sosedovo imam na povodcu ves čas, sem si pa sedaj že dovolila, da jo imam na dolgem (lovskem) povodcu, tako da lahko tudi ona raziskuje in se poigra (čeprav bi jo lahko imela spuščeno), povodec je zato, ker jo šele učim odpoklic, sedi, prostor, poleg in nisem sigurna, da bi me ubogala na ukaz, kar moja naredi. Tudi v takem okolju se velikokrat srečam z ljudmi in pes na povodcu je za njihovo in moje dobro počutje.

Velikokrat pa jemljem mojo psičko v mesto, na sprehode v park ali ob reki, kjer je ogromno ljudi, otrok in drugih psov. Čeprav zna hoditi poleg brez povodca, jo imam privezano že zaradi drugih, ki se morda psov bojijo, jih ne razumejo, ali pa ne marajo. Tako smo vsi zadovoljni in srečni.

Rada bi poudarila, da je potrebno pse strenirati! Smešno in žalostno je, ko pes pelje na sprehod gospodarja. Vleče povodec in že na daleč vidiš, da lastnik nima nadzora nad psom. To je najbolj opazno pri malih in srednje velikih psih. Velikokrat je mali kuža vzrok, da se zgodi nesreča, saj so nekateri kljub velikosti zelo agresivni. So pa največkrat ravno ti kužki, ki niso strenirani.


Priporočila bi vsakemu lastniku, da gre v šolo s svojim kosmatincem. Šole niso samo za pasemske in raztavne pse, so za vsakega in vse velikosti. Ne samo, da se bodo psi socializirali, naučili osnovnih komand, postali bodo vodljivi v vsaki situaciji. Ravno tako pa se bo lastnik naučil biti top dog ali vodja tropa. Zavedati se moramo, da nas psi vidijo kot njegov trop in njegovo mesto ni na začetku, pa naj ga imamo še tako radi, ampak za nami. Za nas in njihovo dobro.

Sprehodi se bodo spremenili v užitek za nas, psa in vse okoli nas!

Jelka

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.