Splošno o negi psov

Za ohranjanje zdravja vašega psa oz. mačke, redno opazujte stanje oči, zob, dlake in kože. Vaš veterinar vam lahko pokaže kako to preverjati in vam pove na kaj morate biti pozorni. Vedno imejte pri roki kvalitetne proizvode za nego vašega psa. O pogostosti nege se pozanimajte pri vašem veterinarju, ki vam bo svetoval v skladu s potrebami vašega psa. Najlažje je, da psa že v rani mladosti navadite na redno nego. Pojav nenormalnih znakov, kot je npr. neprijeten vonj, praskanje in kraste lahko pomeni težave. V takem primeru se takoj posvetujte z veterinarjem.

 


Nega zob


Dnevno skrbite za nego zob vašega psa. Na voljo imate različne zobne paste, ščetke in predmete za žvečenje (kosti in druge proizvode) namenjene negi zob. Redna nega zob je pri psih enako pomembna kot pri ljudeh.


Nega ušes


Pasje uho je precej drugačno od človeškega. L-oblika ušesnega kanala pripomore k pogostejšemu razvoju vnetij. Redna nega ušes bo pomagala preprečiti vnetja ušes. Na voljo so raztopine za čiščenje ušes, ki pomagajo raztopiti ušesno maslo brez draženja kože.


Nega oči


Redno čiščenje okolice oči in odstranjevanje izcedkov pomaga preprečevati vnetja oči in draženje kože v očesni okolici.


Dlaka


Kljub temu, da psi z daljšo dlako potrebujejo več nege kot psi s krajšo dlako, je priporočeno redno česanje in krtačenje. S tem se odstrani odmrla dlaka in podlanka ter se omogoči dostop zraka do kože in doseže lepši videz kožuha.


ZAKAJ JE POMEMBNO UPOŠTEVATI VETERINARJEVA NAVODILA?


Uspeh in neuspeh pri zdravljenju sta odvisna od različnih dejavnikov. Na nekatere izmed njih lahko vplivate tudi sami. Prvi pomemben dejavnik je ustrezna nega živali in s tem povezano zgodnje odkrivanje sprememb. Drugi dejavnik pa je dosledno upoštevanje navodil, ki vam jih da veterinar. Še posebej je upoštevanje navodil pomembno pri uporabi antibiotične terapije. Pravilno dajanje antibiotične terapije je namreč ključnega pomena za uspeh terapije. Zato se je treba natančno držati navodil veterinarja in dajati vaši živali antibiotik dovolj časa, kljub temu, da bo vaša žival izgledala že zdrava. Predčasne prekinitve dajanja antibiotika namreč lahko vodijo do ponovnega pojava bolezenskih znakov, ki se lahko pojavijo v precej močnejši in trdovratnejši obliki. Velikega pomena je, da se odmerkov ne izpušča in da se jih daje v predpisanih presledkih in na predpisan način. Vaš veterinar vam bo pokazal, kako lahko živali dajete zdravilo.


V veterinarski medicini, je za namene lažjega dajanja različnih zdravil viden že precejšnji napredek. V te namene so zdravila v različnih oblikah, novejša zdravila so tudi v obliki okusnih tablet, ki jih žival z veseljem pogoltne, nekatera zdravila se dajejo z injekcijo in njihov učinek traja več dni (tudi dva tedna).

 

Avtor: Tea Bašin, dr.vet.med. (Pfizer Animal Health), objava z dovoljenjem avtorice
Spletna stran: Pfizer Animal Health 
Foto: arhiv Pes moj prijatelj 
Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

IMATE VPRAŠANJE ZA NAŠEGA VETERINARJA? OBIŠČITE RUBRIKO "NASVETI VETERINARJA"
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.