Vpliv letnih časov

Vsak letni čas ima svoje značilnosti in tako kot se naše vsakodnevne navade spreminjajo skozi letne čase, se spreminjajo tudi navade naših živali. Ponavadi živali prilagodijo svoje vedenje vremenskim razmeram. V primerih, ko pa se to ne zgodi, ko svojega vedenja ne prilagodijo vremenskim razmeram, oziroma se vedejo v določenih vremenskih razmerah neprimerno, lahko zunanji vplivi začno ogrožati njihovo zdravje.

Ne spreminja pa se samo vreme in letni časi, ampak tudi okolje in prostoživeče živali v okolici vašega doma. Nekatere od teh sezonsko aktivnih živali lahko predstavljajo določena tveganja za okužbe, tako vas, kot vaših hišnih živali.


Pomlad


Klopi in bolezni, prenosljive s klopi


Z nastopom višjih temperatur spomladi se aktivnost nevretenčarjev v naravi zelo poveča. Insekti, pajki in klopi so prisotni v velikem številu na pašnikih, v gozdovih in na vašem vrtu. Čeprav je verjetnost, za infestacijo s klopi večja na podeželju, jih živali prenesejo tudi v mesta, zato jih lahko najdemo povsod.

Ugriz klopa povzroči lokano vnetje in oteklino na mestu ugriza, podobno kot piki insektov. Na žalost pa so lahko klopi prenašalci številnih resnih bolezni, za katerimi lahko zbolimo ljudje in naše živali.E hrlichia sp. (Anaplasma sp.), Babesia sp. in Borrelia sp. so mikroorganizmi, ki se prenašajo z okuženemi klopi. Okužba z njimi ima lahko za posledico akutne in kronične bolezni z različnimi kliničnimi znaki. Te bolezni je ponavadi težko zdraviti, v nekaterih primerih lahko celo ogrožajo življenje, ali ostanejo doživljenjski problem.

Zato je zelo priporočljivo, da svoje živali v spomladanskih, poletnih in jesenskih mesecih primerno zaščitite. Na voljo so številna sredstva v obliki ampul, pršil, ovratnikov, šamponov, ki zmanjšajo invazije s temi paraziti, vendar nobeno sredstvo ne daje stoodstotne zaščite. Zelo priporočljivo je, da živali redno pregledujete in odstranjujete najdene zajedalce brez stiskanja (stiskanje bo povzročilo prehod njihove želodčne vsebine v rano, in s tem infekcijo).

Lahko traja več tednov, preden se znaki klopne bolezni pokažejo, lahko pa žival nikoli ne zboli, kljub temu, da je okužena. Če se vaš pes začne čudno obnašati, je manj aktiven kot navadno, ali celo depresiven, če izgubi tek, se hitro utruja ali ima vročino, se morate dogovoriti za obisk pri veterinarju. Zgodnja diagnoza namreč omogoča primerno in pravočasno zdravljenje, ki lahko bistveno izboljša izid zdravljenja. Pomembno je zmanjšati poškodbe, ki nastanjejo kot posledica infekcije. Pozno zdravljenje je manj učinkovito pri preveniranju razvoja kroničnih oblik bolezni.


Poletje


Poletna vročina


Poletna vročina lahko povzroči resne probleme vašim hišnim živalim.

Psi in mačke se ne potijo kot ljudje. Svojo telesno temperaturo regulirajo z dihanjem preko odprtih ust in s kontaktom z mrzlo površino. Zato je zelo pomembno, da v vročih poletnih dneh živali zagotovite dovolj sence in pretoka zraka. Živali z dihalnimi težavami niso sposobne učinkovitega ohlajanja, zato jim moramo preprečiti ležanje na soncu, paziti, da jih nikoli ne pustimo v zaprtem avtomobilu, kljub temu, da ga parkiramo v senci.

Živali morajo imeti vedno na razpolago dovolj sveže, hladne vode. Pomanjkanje vode lahko povzroči dehidracijo. Večina psov rada plava, kar jim omogoča učinkovito hlajenje. Napor pri plavanju pa lahko povzroči tudi dvig temperature in s tem negativno vpliva na žival in regulacijo temperature, zato je potrebno imeti nadzor nad aktivnostjo živali v vodi. V vročih dneh priporočamo sprehode v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah. Živali ne silimo k večjim telesnim naporom.

Kadar žival ni sposobna regulirati svoje telesne temperature, lahko to privede do življenje-ogrožajočih stanj. Vročinska kap je pogosta ob pretirani aktivnosti v sredini dneva ali samo pri ležanju v vročem prostoru, kletki ali avtomobilu. Ker žival v takih okoliščinah ne more oddajati dovolj toplote dovolj hitro, telesna temperatura narašča. Znaki, ki kažejo na možen razvoj vročinske kapi so naslednji: oteženo dihanje (hrupno dihanje s povečanim naporom), temno rdeče dlesni in jezik, koža, vroča na otip, nepravilen in šibek pulz in očitno nelagodje. Če se dvigovanje temperature nadaljuje, žival pride v t.i. šokno stanje, ki vodi v odpoved organov, notranje krvavitve, krvavo drisko, izgubo zavesti in smrt.

Če se vam zdi, da vaša žival kaže znake vročinske kapi, jo nemudoma premaknite v hladen prostor brez sonca, in jo začnite ohlajati s hladno vodo (voda pa ne sme biti prehladna, in s hlajenjem ne smete nadaljevati predolgo, ker lahko situacijo še poslabšate!). Žival lahko ovijete v mokro brisačo ali rjuho in takoj kontaktirajte svojega veterinarja, ter žival odpeljite v amulanto. Hitra veterinarska oskrba je nujna, ker so poškodbe notranjih organov pogosta komplikacija vročinske kapi, ki pa navzven niso takoj opazne. Zgodnja tekočinska terapija, zdravila in kontrola telesne temperature bodo pomagali zmanjšati permanentne poškodbe in zmanjšati tveganje za smrt živali.


Ugrizi in piki


Naše hišne živali, posebno psi in mačke, so naravno radovedne in igrive živali. Zato se velikokrat zgodi, da jih pičijo ali zbodejo insekti kot so komarji, konjske muhe, čebele, ose in sršeni. Najpogostejša mesta pikov so sprednje noge in glava. Piki insektov ponavadi niso nevarni, in ne povzročajo resenjših bolezenskih znakov, povzročijo pa srbenje, neugodje in oteklino na mestu pika.

Če je pik na glavi ali v ustih,lahko pride do večje otekline, ki prizadene oči ali onemogoča normalno dihanje. V kolikor pride do težav pri dihanju, močne otekline, če se po telesu pojavi obsežen izpuščaj, če opazite slabo počutje živali ali žival kolabira, ali če ima že poznano alergijo, takoj kontaktirajte svojega veterinarja za nasvet kako ukrepati. Zdravniška oskrba pri manjših problemih ni nujna, vendar lahko pomaga preprečiti razvoj bolezenskih znakov. Dihalni problemi in anafilaktični šok (kolaps zaradi ekstremne alergije) pa lahko ogrozijo življenje živali, zato morate žival nemudoma odpeljati k najbližjemu veterinarju. Ne pozabite obvestiti veterinarja pred odhodom k njemu, da bo pacientu lahko nudil čim hitrjšo pomoč.

Če imate v okolici hiše ali na vrtu gnezda insektov, jih pazljivo odstranite. Pazljivo ravnanjte s pesticidi, ki bi lahko škodljivo vplivali na vašo hišno žival in jim jim preprečite kakršnikoli stik z njimi.

Še nevarnejši v poletnih mesecih so piki kač, predvsem zaradi razikovanja psov po grmovju ali travi. Na srečo sta pri nas samo dve vrsti strupenih kač, gad in modras. Ugrizi so lahko zelo resni, predvsem ob ugrizih v vrat ali glavo.

Ugriz strupene kače je boleč. Ponavadi opazimo dve majhni vbodni ranici v razmiku 3-5 mm. Gosta ali dolga dlaka pa pogosto ovirata iskanje vbodnih ranic. Najpogosteje lahko posumimo na kačji pik, ko pes zacvili med stikanjem po grmovju ali podrasti, lahko se začne obnašati zmedeno in prstrašeno.

Oteklina se razvije hitro in ponavadi opazimo izcejanje krvi ali seruma iz vbodnih ranic. Koža na prizadetem mestu postane rdeča in vneta, lahko spominja na odrgnino. V eni do dveh ur mesto postane močno otečeno z vidnimi deli kože, ki odstopajo.


Kače


Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč. Žival moramo namestiti v miren prostor, preprečiti moramo gibanje živali (da preprečimo nepotrebno širjenje strupa po telesu). Prizadeto okončino lahko obvežete s povojem in jo imobilizirate, vendar morate biti pazljivi, saj lahko bolečina izzove agresijo tudi pri sicer popolnoma neagresivnih živalih. Avtomobil mora biti med prevozom čim bolj ohlajen.

Piki kač v okončine so redko življenje ogrožujoči, piki v glavo ali vrat pa predstavljajo večje tveganje za žival, saj večkrat povzročijo bolj dramatične bolezenske znake - oteklino, ter hitro širjenje strupa v sistemski obtok, ki povzroči poškodbe notranjih organov, zato lahko tudi ogrozijo življenje živali.

 

Sončne opekline


Čeprav imajo psi in mačke debelo dlačno pokrivalo, so prav tako dovzetni za sončne opekline. To velja predvsem za živali z belo dlako (ki omogoča dostop UV žarkov do kože). Prav tako so občutljiva mesta, ki so neodlakana ali manj odlakana, kot so nos, ustnice, jezik in robovi vek ter robovi ušes.

Zato je potrebno ob sončnih dneh zagotoviti dovolj senčnega prostora in če je potrebno tudi zaščititi občutljive dele telesa z zaščitno kremo z visokim faktorjem. Pazljivi pa morate biti, da si žival kreme ne poliže. Ko žival ni več na soncu, lahko ostanke kreme odstranite.


Jesen


Strupene gobe


Jesen je čas, ko rastejo gobe, zato se nevarnost zaužitja strupenih gob poveča tudi pri psih. Zaužitje strupenih gob lahko povzroči bolezenske znake. V primeru zaužitja strupenih gob ali slabosti po zaužitju katerih koli gob, poiščite veterinarsko pomoč.


Zima

 

Mraz


Čeprav so živali pokrite z gosto dlako, ta ponavadi ne ščiti pred mrazom kot dlaka divjih živali, zato so domače živali bolj dovzetne za mraz.

Hipotermija (telesna temperatura nižja od normalne) se lahko v določenih pogojih dokaj hitro razvije, na primer, kadar je mraz in piha močan veter, posebno, ko je vreme vlažno. Ko telesna temperatura pade, se zmanjšajo vse njene funkcije. Slabo hranjene, šibke ali bolne živali lahko hitro podležejo. Pomembno je, da živalim pozimi zagotovimo toplo in suho bivališče.

 

Vir: Bolnica za živali Postojna

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

 

IMATE VPRAŠANJE ZA NAŠEGA VETERINARJA? OBIŠČITE RUBRIKO "NASVETI VETERINARJA"
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.