05.05.2019

Je dražja pasja hrana res najboljša?

Ljudje svojim psom želimo le najboljše in tudi pri prehrani naših kosmatincev ne razmišljamo nič drugače. Kupujemo seveda hrano, ki jo obožujejo, pri tem pa smo običajno pazljivi tudi na sestavine oz. hranilne vrednosti, ki jo posamezna hrana vsebuje. Na trgovskih policah je izbire več, kot kdajkoli. V veterinarskih ambulantah, specializiranih trgovinah in pri diskontnih prodajalcih so na policah različne blagovne znamke, vsaka nas prepričuje s svojimi prednostmi. Seveda pa je pogosto odločilna predvsem cena. Tokrat bomo preverili, ali drži mit, da višja cena določa večjo kvaliteto pasje hrane. Nad rezultati boste (morda) presenečeni.Uveljavljene blagovne znamke so praviloma dražje, pri različnih večjih trgovskih verigah pa vse pogosteje najdemo izdelke z oznakami "premium", različnimi dodatki … Pasja hrana se razlikuje po kakovosti in vsebnosti sestavin, formuli in njeni hranilni vrednosti. In dejstvo je, da si naši kosmatinci zaslužijo kvalitetne obroke, ki jim bodo zagotavljali vse potrebne hranilne snovi, vitamine in minerale v pravilnem ravnotežju – res pa je, da so prehranske potrebe različnih psov v različnih obdobjih življenja zelo različne in ni nujno, da bo vsakemu psu odgovarjal denimo višji delež beljakovin (kar je zadnje čase zelo priljubljeno).

Pri nakupovanju moramo biti pozorni na samo sestavo izbrane pasje hrane in biti prepričani da za svojega psa kupujemo res najbolj primerno in najboljšo hrano. Tuje raziskovalce je pred dobrim letom presenetilo, da kar 70 % skrbnikov psov sploh ne ve natančno, kaj so sestavine v pasji hrani, ki jo uporabljajo. Kako sploh ugotovimo, da določena hrana psu odgovarja? Najboljši pokazatelji so običajno dlaka, čvrstost iztrebka in to, da je pes živahen, menijo veterinarji.

Priporočljivi so izdelki, ki vsebujejo čim več naravnih sestavin, v katerih so minerali in vitamini naravnega in ne sintetičnega izvora.

Daša Korže, magistrica inženirka zootehnike pri Feedko


"Pri hrani za pse je potrebno preveriti količino beljakovin, maščob, mineralov in vitaminov. Navedene morajo biti na deklaraciji. Na 100 gramov suhe snovi mora biti minimalno 22 odstotkov beljakovin in 5,5 odstotkov maščob. Priporočljivi so izdelki, ki vsebujejo čim več naravnih sestavin, v katerih so minerali in vitamini naravnega in sintetičnega izvora," opozarja Daša Korže, magistrica inženirka zootehnike pri Feedko, kjer strokovno svetujejo o prehrani psov in mačk. Kot dodaja, ima vsak pes ima svoje potrebe, ki so odvisne od pasme, dnevnih aktivnosti, starosti, fizične kondicije in drugih specifičnih potreb.

Leta 2016 so pri Zvezi potrošnikov Slovenije opravili test suhe hrane za pse – ki je najbolj pogosta izbira skrbnikov psov. Dobimo jih praktično že v vseh okusih in oblikah. Testirali so devetnajst izdelkov različnih blagovnih znamk in cenovnih razredov. Za kilogram izbrane pasje hrane so takrat odšteli od 0,85 (Lidlov Orlando Complete) do 10 evra (Orijen Adult Dog).

Zmagala je najdražja hrana na testu, a obstajajo dobre in cenejše alternative, pišejo pri ZPS. "Suho pasjo hrano smo preverjali z vidika pasjih potreb in zdravja, zato smo v laboratoriju izmerili, koliko je v hrani sestavin, ki jih pes nujno potrebuje za zdravo življenje, pa tudi tistih, ki mu škodijo," so projekt takrat predstavili pri zvezi. V okviru testiranja so preverjali vsebnost maščob, beljakovin, vitaminov, mineralov in mikrotoksinov.

Raziskava je pokazala, da je zmagovalka testa (s skupno oceno 86 od 100) hrana Orijen Adult Dog, ki je bila leta 2016 med testiranimi tudi najdražja. Med prvimi petimi, ki so dosegli skupno oceno vsaj 80 (torej zelo dobro) so bile tudi veliko cenejše hrane, med njimi tudi ena bolj cenejših med vsemi testiranimi, in sicer Romeo Excellence, ki jo na policah ponuja trgovska veriga Hofer. In razlika v ceni? Zmagovalec testa je bil pred tremi leti skoraj 8x dražji od Hoferjeve hrane, ki je na testu zasedla 5. mesto. Obe imata odlično kakovost maščobe – zmagovalka pa ima višjo vsebnost beljakovin, aminokislin in mineralov, a manj vitaminov od Hoferjeve.

Seveda je korektno, da navedemo vse blagovne znamke in imena izdelkov, ki so na testu dobili oceno "zelo dobro". Poleg obeh naštetih, so se na testu zelo dobro odrezali tudi "Taste of the Wild High Prairie Canine", "Royal Canin Medium adult" in "Dein Bestes Exsquisit".

Ni nujno torej, da cena določa višjo kvaliteto izdelka. To dokazujejo tudi drugi izdelki, ki jih najdemo na trgovskih policah – so bistveno cenejši in so dosegli dobro oceno na testu leta 2016, med njimi je tudi pred tremi leti najcenejša hrana na trgu, to je bila Orlando Complete, ki ga prodaja Lidl Slovenija – skupna ocena 73. Ocena bi sicer bila še višja, a si je Lidl pred leti nekoliko slabšo ceno prislužil predvsem zaradi pomanjkljivega označevanja.

Najboljše razmerje med kakovostjo in ceno so pri ZPS ugotovili pri hrani trgovcev DM in Hofer.


Nekoliko slabše pa so se na testu leta 2016 odrezale nekatere uveljavljene blagovne znamke višjega ali srednjega cenovnega razreda. Peta najdražja hrana med testiranimi - Hillsova "Science Plan Canine Adult Lamb & Rice" se je denimo uvrstila na zadnje mesto in je edina, ki je prejela skupno oceno "povprečno" (58). Je tudi edina, v kateri so ob vzorčenju ugotovili nekatere nezaželene snovi in so ji zato prislužili slabšo oceno.

"Cena hrane je odvisna od sestavin, seveda pa tudi od blagovnih znamk. Kakovostne sestavine so nedvomno dražje od nekakovostnih, kar posledično zviša ceno izdelka. Pri razvoju izdelkov bi morali sodelovati strokovnjaki s področja prehranjevanja psov in veterinarji in če se določena blagovna znamka na trgu uveljavi, naj bi bila uveljavitev pri kupcih posledica kakovosti in če je tako, je višja cena opravičljiva. V primeru, ko pa je uveljavitev blagovne znamke posledica zgolj dobrega oglaševanja, višja cena izdelka ni opravičljiva," meni Daša Korže, mag. inž. zoot. "Nižjo ceno omogoča diskontni način prodaje, ki trgovcu povzroča nižje stroške od drugih načinov prodaje. V primeru, da cenejša hrana vsebuje v ustreznih količinah vse zgoraj navedene sestavine, je za prehrano psov ustrezna," dodaja.

Pred izbiro primernih briketov za svojega kosmatinca torej svetujemo, da preverite deklaracije na embalaži. Briketi naj vsebujejo čim višji delež mesa, dobre vire ogljikovih hidratov in čimmanj žit ter stranskih proizvodov. Če ste kjerkoli v dvomu, pa se seveda lahko posvetujete s svojim veterinarjem. Na temo prehrane psov je za naš portal svoj prispevek pripravil tudi priznani kinolog Jože Vidic. Objavili ga bomo v naslednjih dneh.


Več o testu ZPS najdete na tej povezavi.

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.