Ali je priporočljivo, da psi pijejo vodo iz posod na javnih mestih?

Pitje iz skupnih posod za vodo, zlasti na javnih mestih, predstavlja tveganje za pse. Te posode lahko vidimo v pasjih parkih, prireditvah na prostem in restavracijah. Psi lahko pijejo vodo iz posode na javnih mestih, vendar obstaja določena vrsta tveganj, na katere morate biti pozorni:

  • Higiena: Preverite čistost in svežino vode v posodi. Če je voda vidno umazana je bolje, da psu ne dovolite piti iz nje. Če je dostop do tekoče vode, posodo splaknite in natočite svežo.
  • Zdravje: Pazite, da pes ne pije iz sklede, če je okoli nje prisotno kaj sumljivega ali če je posoda postavljena na mestu, kjer je verjetnost kontaminacije večja (na primer blizu smetnjakov ali stranišč).
  • Cepljenje: Če psa peljete na javna mesta, kjer je večja možnost stika z drugimi psi, je pomembno, da je vaš pes ustrezno cepljen proti nalezljivim boleznim, ki se lahko prenašajo med psi. Še posebej bodite pozorni na mladičke ali pse z oslabljenim imunskim sistemom, ker so še veliko bolj podvrženi okužbam.
  • Spremljanje vedenja: Bodite pozorni na vedenje psa po pitju vode. Če opazite kakršnekoli nenavadne simptome ali zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

 

Da pa bi se vsemu temu izognili, vam svetujemo, da imate s seboj rajši svojo flaško za vodo, saj se tako najbolje izognete morebitnim težavam.

 

Kako pa je s psi iz istega gospodinjstva, si lahko delijo posodo za vodo?

Za pse iz istega gospodinjstva je običajno manj skrbi glede pitja iz iste posode, vendar je še vedno pomembno upoštevati nekaj nasvetov:

  • Higiena: Redno čistite skledo za vodo vaših psov, da preprečite nabiranje bakterij in drugih nečistoč.
  • Agresivno vedenje: Če imate več psov, bodite pozorni na njihovo vedenje pri pitju. Če opazite agresivno ali dominantno vedenje med pitjem, lahko razmislite o ločenih posodah za vsakega psa, da preprečite morebitne spore. Nekateri psi lahko celo poskušajo varovati skledo z vodo in tako zagotovijo, da je noben drug pes ne more uporabiti.
  • Zdravje: Če ima eden od psov zdravstvene težave, ki bi se lahko prenesle na drugega psa, na primer prebavne težave ali nalezljive bolezni, je priporočljivo, da jim zagotovite ločene posode za vodo, da preprečite širjenje okužbe.
  • Sveža voda: Redno menjajte vodo v skledi, da vaši psi vedno pijejo svežo in čisto vodo.
  • Neuravnotežen vnos vode: Ko si psi delijo posodo z vodo, lahko tisti, ki pijejo več ali so večji, popijejo skoraj vso vodo, drugim psom pa ostane manj ali celo nič vode. Ko več psov pije iz iste sklede hkrati, lahko nastane tudi gneča in nekateri psi morda ne bodo imeli priložnosti priti do posode z vodo, ker mu drugi ne bodo prepustili mesta.

 

Problem lahko rešujete tako, da na dvorišče ali v stanovanju postavite več posod z vodo, da bo dovolj vode za vse pse.  Skrb za higieno in zdravje je ključnega pomena tudi pri psih iz istega gospodinjstva.

 

Če so posode z vodo redno očiščene, nadzorovane in ni dokazov o kontaminaciji, se lahko šteje, da je njihova uporaba tudi na javnih mestih sprejemljiva. Vendar pa kot odgovoren skrbnik je bolje biti previden in dati prednost zdravju in varnosti tako, da vašemu kosmatincu zagotovite lasten vir čiste vode.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.