Ali je sonce nevarno za psa?

Sonce samo po sebi ni škodljivo za pse. Psi, podobno kot ljudje, potrebujejo zmerno izpostavljenost sončni svetlobi za proizvodnjo vitamina D, ki je pomemben za njihovo zdravje. Vendar pa prekomerna izpostavljenost soncu lahko privede do težav.

 

Tu je nekaj napotkov, kako zaščititi psa pred soncem:

  • Senca: Psi morajo imeti dostop do sence, še posebej med najbolj vročimi deli dneva. Zagotovite jim dovolj sence, kjer se lahko skrijejo pred neposredno sončno svetlobo in vročino.
  • Hladna pitna voda: Poskrbite, da ima pes veš čas na voljo svežo (hladno) vodo, še posebej čez dan, ko je sonce najmočnejše. Psi lahko zelo hitro dehidrirajo, zato je pomembno, da imajo dostop do vode, ko so na prostem.
  • Zaščita pred sončnimi opeklinami: Kratko dlake pasme z svetlim kožuhom in pasme ki so brez dlake so še posebej dovzetne za sončne opekline. Posebej ranljivi so deli telesa z manj dlake, kot so nos, ušesa, trebuh in dimeljski predel. Sončne opekline pri psih povzročajo bolečine, pordelost, luščenje in v najhujših primerih tudi opekline. Za zaščito pred sončnimi opeklinami lahko na izpostavljene predele nanesete kremo za sončenje, ki so posebej prilagojene za pasjo kožo.
  • Previdnost pri vročini in vročinski udar: Psi so nagnjeni k vročinskemu udaru, ko so izpostavljeni visokim temperaturam in pretiranemu soncu. Znaki vročinskega udara vključujejo močno sopihanje, hitro dihanje, prekomerno slinjenje, šibkost, bruhanje, drisko in v hujših primerih tudi kolaps ali izgubo zavesti. Vročinski udar je zelo nevaren za pse in lahko celo ogrozi njihovo življenje. Pomembno je, da psu zagotovite dovolj sence, sveže vode ter se izogibate napornim aktivnostim v najbolj vročem delu dneva.
  • Pločnik in asfalt: Med vročim vremenom se lahko pločniki in asfalt močno segrejejo ter opečejo blazinice na tačkah psa. Da preprečite opekline ali nelagodje, poskusite psa sprehajati v hladnejših delih dneva ali na travi. Če niste prepričani, ali je pločnik preveč vroč, lahko izvedete "preizkus s prstom" tako, da hrbet roke nekaj sekund položite na pločnik. Če je preveč vroče za vas, je preveč vroče tudi za psa.

 

Če imate kakršne koli pomisleke glede izpostavljenosti soncu pri svojem psu ali če opazite kakršne koli nenavadne simptome ali znake, je najbolje de se posvetujete z veterinarjem.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.