16.08.2023

Ali je vegetarijanska hrana za psa lahko škodljiva?

Da.

 

Pes je v osnovi mesojeda žival. Že sami zobje so prilagojeni trganju in grizenju mesa ter so popolnoma drugačni kot pri rastlinojedih živalih. Prebavni trakt je krajši in bolj enostaven kot pri rastlinojedih in ne omogoča rastlinske fermentacije oziroma je le-ta zelo omejena. Sicer pes potrebuje tudi del hrane rastlinskega izvora, ne more pa to predstavljati osnove.

 

Delno se lahko nadomesti potrebo po beljakovinah z jajci in skuto, vendar ni dobro pretiravati. Jajčni beljak vsebuje snov, ki veže vitamin biotin, zato je pri psih s kožnimi težavami odsvetovan.

 

Sojine beljakovine običajno vsebujejo drugačno aminokislinsko sestavo kot meso, zato tudi niso primerne kot popoln nadomestek beljakovin. Prav tako so lahko v nekaterih rastlinah prisotni t.i. fitati, ki vežejo kalcij in druge minerale, kar lahko povzroči pomanjkanje le-teh.

 

Pri prehrani psa je potrebno postaviti na prvo mesto dobrobit živali pred osebnimi prepričanji in trenutnimi trendi. Nekaj časa bo pes sicer lahko preživel na izključno vegetarijanski prehrani, vendar pa lahko na dolgi rok škodi, saj lahko pride do deficita življenjsko pomembnih snovi.  

 

Bernarda Kokovnik, dr. vet. med.

Veterinarska postaja Kočevje

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.