Ali lahko pes vsak dan je isto hrano?

Na splošno velja, da psom ni potrebno spreminjati hrane, saj imajo radi rutino in lahko jedo isto hrano vsak dan. Zelo pomembno pa je, da psu zagotovite prehrano, ki zadovoljuje vse njegove prehranske potrebe. Popolna in uravnotežena hrana za pse pomeni proizvod, ki ima vse potrebne hranilne snovi v primernih količinah in razmerjih. Hrana mora biti testirana in izpolnjevati prehranske potrebe psov po priporočilih.

 

Če se odločite, da bo vaš pes jedel eno vrsto hrano, s tem mislimo brikete, pelete, mokro hrano, doma pripravljeno hrano ali surovo hrano, bodite pozorni na:

  • Enolična prehrana lahko pripelje do pomanjkanja določenih hranil, zato je ključnega pomena da zagotovite, da je hrana, ki jo dajete psu, uravnotežena glede na njegove potrebe po beljakovinah, vlakninah, maščobah, ogljikovih hidratih, vitaminih in mineralih.
  • Glede na starost, velikost, pasmo in morebitne zdravstvene težave vašega psa se lahko njegove prehranske potrebe razlikujejo.
  • Nekateri psi imajo alergije ali so občutljivi na določena živila, zato je pomembno, da upoštevate te dejavnike pri izbiri hrane.
  • Enolična prehrana lahko vodi do pomanjkanja raznolikosti hranil, kar lahko vpliva na dolgoročno zdravje psa. Poskrbite, da bo prehrana vsebovala različne sestavine, da bo zagotovila širok spekter hranil.

 

V kolikor želite spremeniti prehrano psa, je priporočljivo, da to storite postopoma. V petih do sedmih dneh postopoma povečujte razmerje nove hrane in zmanjšujte količino stare. Ta proces bo omogočil psu varnejšo prilagoditev in zmanjšal želodčne ter prebavne težave.

 

V kolikor menjate vrsto hrane (ne le, na primer, brikete za pelete ali drug okus), je pametno, da te hrane ne mešate. Prehod naredite tako, da pes, na primer, zjutraj dobi suho hrano, zvečer pa novo izbrano vrsto hrane.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.