Ali lahko psa poleti postrižemo do kože?

Čeprav se marsikateremu skrbniku zdi ideja, da bi svojega kosmatinčka poleti »pobril do kože«, se to odsvetuje. Razmišljanje, da je psu manj vroče, če ima kratko dlako je napačno. Dlaka psa ima namreč več funkcij, ščiti kožo pred soncem in vročino, opeklinami in prekomerno izgubo vlage. Če bi kužka poleti obrili, tvegate pregretje ali celo opekline. Koža psa je občutljiva na UV žarke, zato striženje do kože povečuje tveganje za opekline in kožne težave. Dlaka je neke vrste izolator in dobro prečesan kožuh omogoča, da zrak lahko kroži. Z rednim česanjem odstranjujete odmrlo dlako in omogočate bolšjo cirkulacijo zraka skozi njegov kožuh. To je najboljša zaščita pred pregretjem. Kužki, ki se strižejo, naj imajo vsaj 2 centimetra dlake poleti. Če ima kuža redko dlako, svetujemo, da se ohrani še malce daljša dlaka. Še posebej, ko je kuža moker in je koža izpostavljena soncu. 

 

V kolikor se redno neguje psa in skrbi za njegovo dobro počutje, da je dlaka lepo razčesana, brez vozlov in koža lepo diha, potem sama dolžina dlake ne predstavlja posebnega problema. Seveda je potrebno upoštevati tudi starost ter zdravstveno stanje kužka. Ne glede na to, kako pridni ste skrbniki z nego dlake, če je pes že malo starejši in težje prenaša vročino, se svetuje, da se odločite za krajšo frizuro, saj bo pes tako čez poletje veliko lažje prenašal vročino. Posebno pozornost potrebujejo tudi psi z raznimi dihalnimi boleznimi, psi s črno dlako ter psi s prekomerno težo. 

 

Če se vam zdi, da ima vaš pes preveč dlake in mu je prevroče, se posvetujte z veterinarjem ali pasjim frizerjem, da vam svetuje o najboljšem načinu za skrb za njegovo dlako v vročih poletnih mesecih.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.