Ali psa lahko naučimo plavati?

Res je, da veliko psov nagonsko plava in tudi veliko je takšnih, ki plavanje naravnost obožujejo, pa naj gre za čofotanje po lužah, igranje na plaži ali skakanje v jezera in reke. Verjeli ali ne, vendar niso vsi psi rojeni plavalci. Medtem ko so nekatere pasme psov, kot so labradorci in prinašalci, znane po svojih plavalnih sposobnostih, so tudi psi, ki se bojijo vode. Ne smemo pozabiti tudi na pasme kot so buldogi, ki plavanja enostavno ne marajo. Zaradi težkega telesa, velike glave in kratkih nog, celo težko dalj časa ostanejo na površju in se lahko tudi utopijo.

 

Dokazano je, da se s potrpežljivostjo, pozitivno energijo in ustreznim šolanjem večino psov lahko nauči uživati ​​v plavanju. Preden svojega psa poskušate naučiti plavati, morate vedeti, kako ga varno in učinkovito navajati na vodo.

 

Če opazite, da vaš pes ni naravni plavalec in da se večjih vodnih površin povsem izogiba, najverjetneje nima posebej razvitega čuta za plavanje. Ta čut je mogoče "prebuditi" z malo vaje. Za te namene je najbolje, da usposabljanje izvajate v majhnem bazenu za hišne ljubljenčke kar na domačem dvorišču. Tako boste imeli popoln nadzor nad njegovo varnostjo. Najprej začnite v plitvi vodi, saj bo imel veliko več samozavesti, če se bo pes lahko dotaknil tal in trdno stal. Seveda se prepričajte, da je voda čista in brez kakršnih koli nevarnosti. Ko postane vaš ljubljenček bolj sproščen v bazenu, lahko začnete dvigovati nivo vode. To je prvi korak k pravemu plavanju.

 

Za pse, ki sprva oklevajo ali niso prepričani o plavanju, razmislite o uporabi rešilnega jopiča, namenjenega za pse. Ti lahko zagotovijo dodaten občutek varnosti in pomagajo psu ostati nad vodo. Ko se premaknete v globlje vode, jih nežno vodite, medtem ko jim podpirate telo pod trebuhom ali uporabljate pas, namenjen plavanju. Pomagajte jim pri vadbi veslanja tako, da premikate noge v plavalnem gibu. Postopoma sprostite svojo podporo, ko postanejo bolj samozavestni in začnejo plavati sami.

 

Kako motivirati svojega psa, da začne plavati?

Niso vsi kužki navdušeni nad novimi "projekti", še posebej ne tistimi, ki vključujejo vodo in fizične napore. V takih primerih je lahko prava motivacija ključ do uspeha. Torej, ne glede na to, ali je vaš pes neodločen, prestrašen ali preprosto negotov glede vode, obstaja več načinov, kako ga lahko motivirate.

 

Seveda je prva stvar, ki jo lahko naredite, uporaba nagrade. Nagradite svojega psa s pohvalo in priboljški za vse majhne korake, ki jih naredi pri plavanju. To je lahko namakanje tačk v vodo, stanje v plitvi vodi ali nekaj korakov naprej. Pozitivna motivacija bo pomagala zgraditi njihovo samozavest in zagotovila, da bodo plavanje povezovali s pozitivnimi izkušnjami.

 

Naj postopek ne bo naporen in zahtevenTo bi morala biti zabavna dejavnost za vašega psa, zato zavzemite ta odnos že od samega začetka. Vključite igrače in igro, da bo to pozitivna in koristna dejavnost. Vendar ne pozabite, da  niso vsi psi naravni plavalci in nekateri morda nikoli ne razvijejo močne naklonjenosti do vode. Spoštujte stopnjo udobja svojega psa in ga nikoli ne silite v vodo, če se zdi, da se po vsem, kar ste poskusili, boji ali se upira.

 

Naj bo varnost na prvem mestu

Voda je pogosto nepredvidljiva. Če izvajate plavalne tečaje v velikem ribniku, jezeru, reki ali morju, vedno dajte prednost varnosti. Med procesom učenja jih natančno nadzorujte, zlasti v odprtih vodah. Vedno uporabljajte rešilni jopič za pse za dodatno varnost, zlasti za pse s kratkimi nogami ali nizko plovnostjo.

 

Pomembno je, da spoštujete stopnjo udobja svojega psa in ga nikoli ne silite v vodo. Bodite potrpežljivi, dosledni in vedno dajte prednost njihovi varnosti in dobremu počutju.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.