27.01.2022

Ali so mešanci res bolj zdravi od pasemskih psov?

Ena najpogosteje slišanih in branih izjav v zvezi s psi je ta o superiornem zdravju mešancev v primerjavi s pasemskimi psi. Dejstvo je, da so določene pasme podvržene nekaterim gensko pogojenim boleznim ali stanjem, po navadi zaradi človekovega pretiranega posega v telesne lastnosti.



Prav tako pa je dejstvo, da velika večina skrbnikov mešancev pri svojih štirinožcih s pregledi ne ugotavlja prisotnosti dedne bolezni, sploh, če ti ne kažejo nobenih znakov. Lahko torej rečemo, da so nekatere pasme bolj nagnjene k določenim zdravstvenim težavam, vendar so te težave ob poznavanju rodovnikov lažje sledljive, kar pri psih neznanega porekla ni mogoče. Prav tako večina skrbnikov rodovniških psov s svojimi psi opravi pregled bolezenskih stanj, ki so pri njihovi pasmi najpogostejša, in v primeru težav hitro ukrepa, medtem ko se skrbniki mešancev redko odločijo za tovrstni preventivni pregled svojega psa, zaradi česar jih tudi kasneje odkrijejo in psa zdravstveno oskrbijo.

Urška Medvedšek

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.