0
0,00 €

Ali som res lahko napade psa? Da, potrjenih je nekaj primerov!

Objavljeno: 03.06.2018

Po spletu že dolgo krožijo zgodbe o ogromnih somih, ki so napadli in celo pojedli manjše pse. Najbolj znan napad soma na psa se je zgodil leta 2001 v nemškem mestu Moenchengladbach, ko je med plavanjem mladega jazbečarja pograbil som, ki so ga poimenovali Kuno. Novica je obkrožila svet, prebivalcem mesta pa je dogodek pognal strah v kosti. Nevarnega soma so nato dve leti neuspešno lovili, nazadnje pa je poginil zaradi prevelike izsušitve njegovega ribnika. Kuno je bil težak 35 kg, dolg pa 1,5 metra. Evropski somi sicer zrastejo do tri metre v dolžino, tehtajo pa lahko tudi več kot 100 kilogramov. Slovenski rekorder je bil dolg 2,5 metra, tehtal pa je 88 kilogramov.

 

Tovrstnim objavam se sicer marsikdo posmehuje. Iz Javnega zavoda Triglavski narodni park nam je lani Tina Markun denimo poslala sledeče: "Če nam resno zastavljate vprašanje, vam sporočamo, da v Bohinjskem jezeru po naših podatkih ne beležimo primerov, ko bi som pogoltnil psa." Ne vemo sicer, zakaj je Markunova naše vprašanje vzela za neresno, saj mnogi bralci, nenazadnje pa tudi primeri iz tujine, pričajo, da tovrstni primeri vendarle obstajajo. Na svetovnem spletu je moč zaslediti poročila tudi o drugih primerih, ki so se zgodili v Avstriji, Italiji in na Madžarskem.

 

Pred natanko štirimi leti je po medijih zaokrožila fotografija ogromnega soma, ki ga je iz Blejskega jezera potegnil Avstrijec. Meril je kar 2,5 metra. Bi takšen som lahko pograbil psička, ki se kopa v jezeru? Lahko! In takih primerov v tujini ni bilo malo, pri nas pa, vsaj uradno zabeleženih primerov nismo zasledili, ostaja bolj pri "govoricah". Kot vidimo, v naših vodah torej bivajo tudi veliki somi, ki merijo tudi do 2,5 metra, tehtajo pa preko 70 kilogramov. Najti jih je mogoče v jezerih, somi take velikosti pa so menda pogosti tudi v reki Krki. Poseljujejo sicer tudi Ljubljanico, Savo, Muro, Dravo s pritoki, Savinjo in Vipavo.

 

"Da bi se kaj takega zgodilo v Slivniškem jezeru nismo seznanjeni," so bili kratki na Turistično informacijskem centru Šentjur. "Zaenkrat nismo zaznali, da bi se takšen primer zgodil v Blejskem jezeru, vemo pa za primer, ko je menda som pogoltnil labodjega mladiča," nam je povedala Vanja Piber iz Turistično informacijskega centra Bled.

 

 

"Ravno v Bohinjskem jezeru. Tam je že izginil pudelj. Ponavadi zgrabjo kaj v velikosti račke." … in pa: "Moj lovi ribe na Šmartinskem in Slivniškem jezeru. Je pa rekel, da sta enkrat s kolegom videla tudi okrog 3 metra dolgega soma plavati čisto ob obali ... tako, da je potrebno res paziti na otroke in pse, če se kopajo v jezeru. Če je veliko ljudi na kupu, ni bojazni, da bi se som približal, če pa bo kuža plaval recimo sam od obale za kakšno palico, pa seveda obstaja možnost, da ga bo som zgrabil." To je le nekaj pričevanj bralcev na naši Facebook strani.

PAZITE TOREJ NA VAŠE KOSMATINCE! Četudi zgornjim podatkom in nasvetu še vedno ne verjamete povsem, naj previdnost vseeno ne bo odveč, nič vas ne stane ...

 

Kakšna riba je pravzaprav som?

 

Navadni som je velika riba z dolgim, valjastim telesom, ki ni pokrito z luskami. Ima veliko glavo z velikimi usti, okoli katerih so trije pari brkov in majhnimi očmi. V ustih ima več vrst zob. Som je največja sladkovodna riba, ki lahko zraste do 3 metrov v dolžino in doseže do 80 kg. Prehranjuje se pretežno z drugimi ribami, pogosto pa tudi z mrhovino ali celo vodnimi pticami.

 

Foto: Ribiška družina Bled in Ribiška zveza Slovenije

VSAKO LETO 3 MILIJONE UBITIH

  • Vsako leto je skoraj 3 milijone psov in mačk ubitih v zavetiščih, ker zanje tam ni več mesta. V Sloveniji je evtanaziranih približno 140 psov in preko 700 mačk.

Zadnji oglasi

Najdeni: V gozdu najdena psička
V Zavetišče Ljubljana so včeraj popoldan sprejeli psičko na sliki. Najdena je bila v gozdu na Vrhovcih. Videti je negovana, vendar pa ni...
Najdeni: Lastnik naj gre nemudoma ponj!
  V okolici Kopra (v Cepkih) se zdaj zadržuje tale kuža. Je plašen in se kljub hrani ne pusti prijeti. Lastnik naj gre nemudoma...
Oddajo se: Etna še vedno čaka na pravi klic
Etna še vedno čaka na pravi klic, čeprav je prav fejst pasja punca, ki bi prinesla veliko lepega v nov dom. Prekrasen karakter ima in je...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno