21.05.2024

Ali veste vse o varnem prevozu domačih živali? Vprašajte strokovnjake!

Znate svojega ljubljenčka pripraviti na dolgo pot z avtomobilom? Ali med vožnjo kaže znake stresa?  Veste, da je predpisana globa, če med prevozom male živali v vozilu niso zavarovane?

 

Pošljite svoje vprašanja in pomagajte sooblikovati videokast Zavarovalnice Triglav: Pripravljeni na (ne)predvidljivo: varen prevoz malih živali.

 

Na vprašanja bodo odgovarjali strokovnjaki in z vami delili svoje izkušnje ter praktične nasvete o tem, kako poskrbeti za varnost in udobje živali v avtomobilu. Vsakršna vožnja, ki živali omogoča prosto premikanje po vozilu, je namreč nevarna zanjo, za voznika, vse sopotnike, lahko pa tudi druge udeležence v prometu.

 

Kako se psa v avtu NE prevaža?

  • V voznikovem naročju.
  • V naročju pri potnikih, tako da pes z glavo gleda skozi okno.
  • Med sopotnikovimi nogami pod sprednjim sedežem.
  • Na zadnji polici.
  • V prtljažniku, če ta ni ustrezno pregrajen z varnostno mrežo in nima naravnega vira svetlobe ter zraka.

 

Masa potnikov in prtljage se s hitrostjo zelo hitro povečuje. Pri 90 km/h je večja že za skoraj 80-krat. Manjši pes, težek 12 kilogramov, bi ob čelnem trku v voznika, potnike priletel s skoraj tono teže.

 

Pravilen prevoz psa

Ker domača žival ni navaden tovor, pač pa za mnoge član družine, ji namenite svoj prostor v vozilu in tudi ustrezno opremo.

  • Transportni boks je najbolj varen način prevoza psa. Ta je lahko nameščen na zadnji klopi vozila ali v prtljažnem prostoru, če to model vozila dopušča (na primer karavan), v obeh primerih pa more biti tudi boks ustrezno pripet, da ne pride do njegovega naleta.
  • Posebna oprsnica, s katero psa pripnemo na zadnji klopi. Pripnemo ga lahko na eno ali dve točki v ključavnice varnostnega pasu. Nikoli ne uporabljajte običajne oprsnice ali ovratnice.
  • Vožnja v prtljažniku ali na zadnji klopi, če sta od voznika oziroma potnikov ločena z varnostno mrežo.

 

Prilagodite tudi vožnjo, povečajte varnostno razdaljo in se izogibate hitremu pospeševanju ali nenadnemu zaviranju. 

 

Ste res pripravljeni na vse, kar se lahko zgodi na cesti, ko je z vami kosmati sopotnik?

Če se vaš ljubljenček vozi z vami, mu v prometu pretijo enake nevarnosti kot vam – od slabosti pri vožnji do poškodb v prometni nesreči.

 

Prijavite se k ogledu videokasta z gosti, ki bodo pojasnili, kako varno in pravilno prevažati pse, mačke in druge male živali, kako izbrati primerno potovalno opremo ali pripomočke, kako za žival poskrbeti med dolgo potjo in več.  

 

Promocijsko besedilo

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.