Behaviorist ali pasji psiholog

Če imate težave z vedenjem vašega psa, bi se morda morali posvetovati s strokovnjakom za pasje vedenje ali behavioristom. Da bi bolje razumeli pravo možnost za vas in vašega psa, je pomembno poznati razliko med inštruktorjem psov in strokovnjakom za vedenje psov, nekateri jih imenujejo tudi pasji psihologi.

 

Trener psov vam lahko pomaga usposobiti psa za popolnega spremljevalca. Psi potrebujejo učenje za osnova povelja, kot so sedenje, odpoklic, dol, poleg in prostor.  Trener psov lahko psa nauči, naj ne skače ali vleče na povodcu. Preden se obrnete na trenerja psov, je najbolje, da natančno veste, kakšno vrsto usposabljanja iščete, in se prepričate, da je trener usposobljen za zagotavljanje teh storitev.

 

S psom, ki ima težave z vedenjem, vam lahko pomaga strokovnjak za vedenje. Danes se vse več lastnikov psov obrača na strokovnjaka za vedenje psov, da bi rešili vedenjske težave.

 

Pasji behaviorist ali pasji psiholog je znan tudi kot svetovalec za vedenje psov ali specialist za vedenje psov. Je strokovnjak, ki je specializiran za preučevanje in spreminjanje vedenja psov. Ima poglobljeno znanje o pasjem vedenju, psihologiji in tehnikah učenja. Njihov glavni cilj je obravnavati in reševati vedenjske težave, ki jih kažejo psi.

 

Psihologi običajno sodelujejo s pasjimi skrbniki, da bi ocenili in razumeli vzroke za vedenjske težave psa. Opazujejo vedenje psa, okolje in pasje interakcije z ljudmi in drugimi živalmi. Z analizo teh dejavnikov lahko behaviorist prepozna sprožilce, motivacije in vzorce, ki prispevajo k problematičnemu vedenju.

 

Na podlagi njihove ocene bo strokovnjak za pasje vedenje razvil načrt za spremembo vedenja, prilagojen posebnim potrebam psa. Ta načrt vključuje različne tehnike in strategije za učinkovito reševanje problema vedenja. Pasjega skrbnika bo poučil o izvajanju načrta ter mu zagotovil navodila in podporo skozi celoten proces.

 

Pasji vedenjski strokovnjaki lahko pomagajo pri številnih vedenjskih težavah, vključno z agresijo, strahom in tesnobo, ločitveno tesnobo, prekomernim lajanjem, destruktivnim vedenjem, uničevanja pohištva, kompulzivnim vedenjem, itd. Njihov namen je izboljšati splošno dobro počutje psa in izboljšati odnos med človekom in psom z obravnavanjem in spreminjanjem problematičnega vedenja.

 

Pomembno se je zavedati, da strokovnjak za vedenje psov ni veterinar, čeprav lahko tesno sodeluje tudi z veterinarji, da izključi morebitna osnovna zdravstvena stanja, ki bi lahko prispevala k vedenjskim težavam. Poleg tega imajo lahko nekateri behavioristi certifikate ali članstva v strokovnih organizacijah, kot je Mednarodno združenje svetovalcev za vedenje živali (IAABC) ali Svet za certificiranje poklicnih trenerjev psov (CCPDT), kar lahko kaže na njihovo raven strokovnega znanja in zavezanost stalnemu izobraževanju.

 

Na splošno je strokovnjak za vedenje psov usposobljen strokovnjak, ki pomaga skrbnikom psov razumeti in spremeniti vedenjske težave svojega psa z opazovanjem, ocenjevanjem in izvajanjem tehnik spreminjanja vedenja. Njihovo strokovno znanje lahko zelo koristi psom in njihovim skrbnikom, kar vodi do izboljšanega vedenja, boljše komunikacije in harmoničnega odnosa.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.