Belka in Strelka: psički, ki sta se vrnili iz vesolja

Več kot 51 let nazaj, 20. avgusta leta 1960 sta se dve ruski psički, ki jima je bilo ime Belka in Strelka, vrnili na Zemljo.

 

Danes ju poznajo povsod po svetu, saj sta prvi živi bitji, ki sta se vrnili iz potovanja v vesolje. Tri leta prej so v orbito poslali mešanko Lajko, vendar se nikoli ni vrnila, umrla je na Sputniku 2.

 

 

Belko in Strelko so poslali, zato da bi dokazali, da živa bitja lahko preživijo v vesolju, kar se je potrdilo manj kot leto kasneje, ko je Yuriju Gagarinu kot prvemu človeku uspel ta podvig.

 

Belka in Strelka, čigar imeni v ruščini pomenita "veverica" in "mala puščica", sta bili izbrani, ker kot mešanki sta bili bolj odporni, kot čistokrvni psi. Ustrezati sta morali tudi parametrom glede teže in višine: morali sta tehtati manj kot 7 kilogramov in biti višji od 35 centimetrov.

 

Ta misija je bila uspešna, psički sta se vrnili živi, vendar mnoge živali, med njimi prej omenjena Lajka, so umrle za napredek znanosti.

 

Preberi tudi ---> Pred 55 leti v vesolje poletela Lajka

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Foto: Wikipedia

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.