12.01.2014

BUCI

Buci je približno 6 let star mešanček manjše rasti, njegovega rojstnega dne nikoli ne praznujemo, saj je Buci iz Zavetišča Horjul in vemo samo to, da je bil ob posvojitvi star približno 4 mesece. Zanj je to celo bolje, saj dobiva darilca čez vso leto.

 

Za posvojitev psa iz zavetišča smo se odločili po smrti naše psičke, prav tako posvojene mešanke. Hiša je enostavno bila prazna. Je pač nekaj čisto drugega, če te ob prihodu iz šole ali službe doma pričaka kosmatinec. Sedaj si življenja brez psa ne moremo več predstavljati. Po internetu smo iskali, če kdo oddaja manjšega kužka, saj smo si želeli, da bi kuža delal družbo tudi babici, ki je bila takrat bolna. Njo je smrt prejšnje psičke tudi zelo prizadela, saj sta bili zelo navezani ena na drugo.

Nekega dne smo našli opis in fotografijo našega Bucija. Takoj sem poklicala v zavetišče. Pravzaprav najprej nisem niti razmišljala, da bi lahko bilo karkoli narobe, da bi kuža imel kakšne psihične posledice, da je pred oddajo v zavetišče kdo grdo z njim ravnal...


Res je, da je bil mlad, a ni bil več mladiček, nekaj zgodovine je že imel. To še danes včasih pokaže, saj je nezaupljiv do tujcev, zna tudi zarenčati, če je kdo preveč vsiljiv. Sicer pa smo strah zares zmanjšali z obiskovanjem pasje šole, se dosti družili s psi in ljudmi, dovolili, da se Buci sam približa tujcem, ki so ga nato nagradili s priboljškom...

 

S prilagajanjem na novi dom in družinske člane pa nikoli nismo imeli večjih težav, že prvi dan nas je sprejel za svoje, si našel svoja mesta za poležavanje, le malo "neolikan" je bil in če je bilo možno, si je kar sam postregel iz mize.


Sicer pa je bil Buci normalen pasji mladič in imel je ogromno energije, zato sva začela trenirati agility, kasneje še rally obedience in pasji frizbi. Danes v vseh disciplinah zelo uspešno tekmujeva, skupaj tečeva, pogosto se odpravimo v hribe in na morje. Buci uživa kadar je v središču pozornosti, rad pokaže katerega izmed trikcev, ki jih obvlada in rad sprejema priboljške, božati pa se pusti samo izbranim osebam.


Vsi, ki poznajo Bucija, bi verjetno povedali, da je to kuža z najbolj navihanim pogledom. Njegov zaščitni znak pa so črno obrobljene očke, ki ga naredijo še bolj prisrčnega.

 

Urška Kramar 

 

Zgodbo in fotografijo za rubriko IZ ZAVETIŠČ V TOPLE DOMOVE nam lahko pošljete na info@pesmojprijatelj.si.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.