Čarobni svet pasjih mladičkov z Majo 1: 3 največje napake pri učenju sobne čistoče

Se ti kdaj zgodi, da sta z mladičkom na sprehodu in ne izpusti niti kapljice, ko prideta nazaj domov pa ves srečen naredi lužico sredi dnevne sobe? Ali pa imaš občutek, da cel dan “letaš za njim” pa vendar se vsak dan zgodi kakšen “ups”?

 

Naj te potolažim. Nisi edini. Težave pri učenju sobne čistoče so ene najbolj pogostih težav skrbnikov malih kepic. Če sem čisto iskrena, mladički so kot pretočni bojlerji. Non-stop lahko lulajo in to v neverjetnih količinah.

 

Pri učenju sobne čistoče se pogosto pojavljajo tri največje napake, s katerimi se soočajo skrbniki mladičkov.

 

Prva je pričakovanje, da mladiček že sam intuitivno ve, da mora lulati zunaj. Vendar mladiček v resnici nima pojma o tem. Res je sicer, da psi ne opravljajo potrebe, kjer spijo in jejo. No, naj bi, saj to še ne pomeni, da dejansko vedo, da morajo iti iz stanovanja.

 

Če mala kepica spi v dnevni sobi in je v kuhinji, se hodnik ali kopalnica zdita idealno stranišče. Poleg tega je stopnja čistoče mladička odvisna tudi od navad, ki jih je prinesel od vzreditelja.

 

Druga je čakanje na to, da mladiček sam opozori, kdaj mora ven. Čeprav je to eden od ciljev pri učenju sobne čistoče, dokler mali kosmatinec ne poveže lulanja z izhodom ven, boš zaman čakal. Oziroma boš vedno prepozen.

 

Mladički imajo pogosto vzorec, da lulajo takoj po tem, ko se zbudijo, med intenzivno igro ali po jedi. Tvoja naloga je, da ujameš ta ritem, predvidiš, kdaj bo mladiček potreboval izhod ven, in ukrepaš takoj.

 

Tretja napaka je, da mladiček zunaj nima določenega mirnega mesta za opravljanje potrebe. Ko prideta ven, se za mladička odpre povsem nov svet z različnimi vonjavami, zvoki, mimoidočimi ljudmi, živalmi in drugimi dražljaji. Vse to lahko mladička zelo zanima in odvrne njegovo pozornost od lulanja. Dobesedno vse ga lahko zmoti, da pozabi na opravljanje potrebe.

 

Potem se vrneta v stanovanje, kjer je vse znano, mir in tišina in evo… nova lužica je tu.

 

Vse te napake so običajne pri učenju sobne čistoče. Pomembno je razumeti, da je proces učenja individualen in da vsak mladiček potrebuje svoj čas, da se navadi na pravila in rutine. S potrpežljivostjo, doslednostjo in pravilnim usmerjanjem lahko hitro dosežeš napredek in bolj mirne dni, brez lužic po stanovanju.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografije: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.