Čarobni svet pasjih mladičkov z Majo 9: Moj mladič grize!

Vsi mladički grizejo, saj je to del njihovega odraščanja in spoznavanja sveta. To pa še ne pomeni, da morate imeti doma zgrižene vse stole, krvave roke in strgane hlače!

 

Razlogov, zakaj mladiček nekontrolirano grize, je več. Najbolj pomembni so menjava zob, utrujenost in frustracija. Zato kaznovanje nikoli ne pomaga. Grizenje je naravna potreba mladička in jo ni mogoče ugasniti. Če grizenje stalno prekinjaš s »fuj« in »ne« ter se na malo kepico jeziš, bo grizel in uničeval takrat, ko nisi zraven. Veliko bolj primeren pristop je, da mladička naučiš, KAJ lahko grize in kako naj izbere primerno stvar za zadovoljitev svojih potreb.

 

Mladički so res enostavni in radi sodelujejo. Zelo hitro se tudi naučijo, kaj je njihovo in kaj je tvoje. Tvoja naloga je, da daš mali kepici čim več možnosti, da se odloči prav, da torej izbere svojo bikovko in ne tvojih čevljev.

 

Kaj torej lahko narediš?

 

Naredi si zalogo primernih stvari za grizenje 

Odvisno od velikosti in starosti pa tudi intenzivnosti grizenja, v poštev pridejo bikovke, sušena ušesa in kože, razne suhomesnate žvečke, palčke in kosti, sveže kosti, ki so obdane z mesom pa tudi igrače iz gume, ki jih lahko napolniš s konzervo, pašteto ali sirom za mazanje.

 

Bodi pozoren na velikost, da v vnemi grizenja tvoj kosmatinec stvari ne pogoltne.

 

Samo igrače niso dovolj! Za grizenje so dolgočasne in mladiček se jih prehitro naveliča.

 

Pospravi stanovanje

Čevlji, modrci, otroške plišaste igrače, lego kocke, knjige in še in še zanimivih, prepovedanih stvari mora biti na varnem. Stanovanje je na začetku treba prilagoditi mladičku, tako da nima možnosti gristi in uničevati stvari, ki zanj niso primerne.

 

Ne govori si, da tvoj mladiček pa to sigurno ne bo. Super, če ne bo. Veliko bolj pametno je stvari predvideti in pospraviti pravočasno, kot pa se potem jeziti, da do zdaj pa še nikoli ni. Mladiček se razvija in njegove želje se menjajo. Postaja vedno večji, kar pomeni, da doseže več stvari in vedno bolj bo samozavesten in željan raziskovanja.

 

Zavedati se moraš, da nekaj, kar je na začetku normalno vedenje, hitro postane navada, če tega ne preusmeriš. Za malega mladička je normalno, da ti grize roke, ker raziskuje in roke so pač vedno pri roki. Če tega vedenja ne preusmeriš v bolj primerno - torej grizenje žvečk - bo neusmiljeno grizenje rok postalo navada. Mene je kar groza, ko pridejo tečajniki s krvavimi ranami, ker se njihov 5 mesečni ovčar na ta način rad pocrklja!

 

Čas za počitek

Utrujen mladič je nervozen mladič. Grizenje je eden od načinov, s katerim hoče mali kosmatinec pocrkljati in pomiriti samega sebe. Če te možnosti nima, se umirjeno grizenje sprevrže v zoomije in potem v napadanje vsega, kar se premika - največkrat tvojih rok in nog. Če so doma otroci pa bodo skoraj sigurno oni prvi na tapeti.

 

Načrtovano spanje mora biti sestavni del vsakdanjika, saj se bo spočit mladiček veliko lažje naučil, kaj od njega pričakuješ in kaj ni dovoljeno.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.