Čarobni svet pasjih mladičkov z Majo 3: Je tvoj mladiček kdaj utrujen?

Se ti je že zgodilo, da ste imeli pester družinski vikend, poln dogajanja, in zvečer, namesto da bi mladiček zaspal kot top, se mu je čisto strgalo? Brezglavo je tekel po stanovanju in neobvladljivo grizel, kot bi bil obseden.

 

Z ženo se spogledata in sta si enotna… Jutri ga bomo utrudili še bolj!

 

Ne. “Prekurjen je”. Preveč utrujen, da bi zaspal.

 

Sigurno poznaš situacijo, ko je otrok utrujen in nima možnosti zaspati, ampak gre “čez utrujenost” ter postane tečen in jokav? Enako se lahko zgodi z mladičkom, kadar je v okolici dolgo časa preveč dražljajev in premalo načrtovanega počitka ter globokega spanca.

 

Mala kepica ima notranji signal, ki mu govori, kdaj je čas, da se umakne v miren kotiček ali stisne k svojemu človeku in zaspi. Kadar teh možnosti nima, se mladiček nauči ignorirati svojo potrebo po počitku, in tega signala ne sliši več.

 

Vse prevečkrat se zgodi, da je mladiček psihično preobremenjen. Sploh ni potrebno imeti pester družinski vikend. Nekaterim mladičkom je že navaden vsakdanjik preveč naporen.

 

Mladiček bi moral spati vsaj 16 ur na dan. Odvisno od starosti in osebnosti, nekateri potrebujejo tudi veliko več spanca.

 

Kako torej veš, ali tvoj mali kosmatinec dobi dovolj kvalitetnega počitka?

 

Opazuj ga. Če je razdražljiv, če se velikokrat dogajajo nervozni “zumiji” ali “žute minute”, če pretirano grize in v stanovanju stalno hodi za tabo, mu verjetno primanjkuje spanca.

 

Pomembno je, da načrtuješ tudi njegov počitek, ne samo druženje in sprehode. Zagotovi mu miren prostor in razmisli o tem, da ga po potrebi fizično omejiš ali mu narediš brlogec. Važno je, da se mala kepica na svojem mestu dobro počuti in pošteno naspi.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.