Čarobni svet pasjih mladičkov z Majo 4: Je za tvojega mladička boljša nagrada ali kazen?

Se kdaj izgubiš med vsemi nasveti, ki jih dobiš glede svojega mladička? Prvi trdi, da je že njegov dedek pse stradal dva dni in so potem čisto vse ubogali, drugi te prepričuje, da je hrenovka odgovor na vse probleme. Sosed te vzpodbuja, da ga na sprehodu malo močneje cukni, gospa iz parka pa je ravno brala, da moraš slediti mladičku, ker on točno ve, kaj potrebuje.

 

Noro, kajne. Kot da ni govora o isti živalski vrsti, kaj šele o istem mladičku.

 

Kazen in nagrada se zdita kot dve nasprotni strani istega kovanca, s katerima na koncu prideš do enakega rezultata. S kaznijo na malo bolj grob način, pri nagradi pa si bolj prijazen.

 

V resnici ni tako.

 

Mladiček na svet pride s pasemskimi in osebnimi predispozicijami in nagoni. Vendar o življenju v našem okolju nima pojma. Nobena prirojena lastnost ne obstaja, ki bi ga naučila lepe hoje na povodcu ali pa mu prepovedala grizenje nepospravljenih čevljev. Večina nezaželenih vedenj, ki jih tvoj mladiček počne, so zanj normalno in naravno obnašanje.

 

Tvoja naloga je, da malo kepico usmerjaš in vzgajaš, tako da bo sobivanje v urbanem okolju čim bolj prijetno za oba. Pri tem ti nagrada in kazen lahko pomagata. Kaj je torej za tvojega mladička boljše?

 

Enostavno povedano je največja razlika med nagrado in kaznijo v tem, da ti bo pri prvi mladiček zaupal in bo ves vesel ter ponosen, da lahko sodeluje s teboj, pri drugi pač ne. Z nagrado boš mladičku povedal, kaj si od njega želiš in kaj hočeš, da dela še več. S kaznijo mu boš sicer sporočil, česa nočeš, še vedno pa mladiček ne bo vedel, kaj od njega pričakuješ.

 

Danes, ko so metode vzgoje in šolanja res napredovale, ni nobenega izgovora, da za vzgojo svojega mladička ne uporabljaš izključno in samo nagrade. Ali to pomeni, da stalno hodiš za njim in mu govoriš, da je priden? Ali pa da doma lahko počne kar hoče? Krade z mize, laja na mačke in skače po obiskih? Ne, niti slučajno.

 

Vzgoja in šolanje z nagrado zahtevata od tebe, skrbnika, še toliko več odgovornosti, doslednosti in tudi znanja. To je najboljša pot, da tvoja mala kepica zraste v samozavestnega in srečnega kosmatinca.

 

Če že pse tako radi označimo kot najboljše prijatelje, bi bil že čas, da tudi mi postanemo njihovi, kajne?

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.