08.04.2018

Če boste zamudili rok lahko plačate kazen do 400 evrov

Kljub temu, da pojava stekline v Sloveniji nismo imeli že veliko let, je cepljenje proti tej bolezni pri nas še vedno obvezno. Cepljenje psov proti steklini je pri nas obvezno od leta 1947. Prvi centralni register psov so pri veterinarski upravi kot spletno aplikacijo vzpostavili leta 2002. Leta 2014, ko se je spremenila zakonodaja, so pristojni organi ugotovili, da veliko lastnikov psov še vedno ni cepilo živali proti steklini, zato so jih začeli na to posebej opozarjati.

 

Psa je treba čipirati in cepiti proti steklini med 12. in 16. tednom njegove starosti, datuma naslednjega cepljenja pa nikakor ne smemo zamuditi. Previdni morate biti, da psa cepite tri leta zapored. Med enim in drugim cepljenjem ne sme preteči več kot 12 mesecev. Če ste vestni in boste psa cepili v roku, boste imeli po tretjem letu dve leti premora. Psa lahko cepite dan ali dva prej, tudi teden prej, ne sme se pa iti prek tega datuma, ker boste potem spet padli v cikel cepljenja treh let zapored. Zakon je pametno upoštevati in se držati pravil, saj lastnika v nasprotnem primeru lahko doleti kazen med 125 in 400 evri. 

 

Cepljenje natančneje določa Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline. V tretjem odstavku 11. člena je določeno, da je treba drugo in tretje cepljenje psov opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabljajo cepiva, ki zagoravljajo imunost več kot eno leto. V četrtem odstavku Pravilnika pa je določeno, da če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v rokih iz prejšnjega odstavka, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.


Če torej zamudite datum, ki je naveden za cepljenje v potnem listu psa (in ste prva tri cepljenja že opravili), izgubite možnost psa cepiti vsaka tri leta. Priporočamo torej, da preverite datume cepljenja vaših živali in se držite datuma, saj lahko samo en dan zamude pomeni, da boste morali ponavljati cepljenje vsako leto, namesto vsaki dve ali tri leta.

 

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.