CIANOBAKTERIJE – poletna nevarnost za pse

Cianobakterije, nekateri jim pravijo tudi modro-zelene alge, so posebna skupina bakterij, ki zaradi modro-zelene obarvanosti spominjajo na alge.  Za cianobakterije so značilni posebni pigmenti, ki jim dajejo značilno barvo, npr. modro-zeleno (ciano), po kateri so dobile tudi ime. Niso pa vse cianobakterije modro-zelene; lahko so tudi oranžne, rdeče ali škrlatne, odvisno od tega, kateri pigmenti prevladujejo. Najdemo jih skoraj povsod, kjer je voda počasi tekoča - v potokih, jezerih, rekah ali v morju. Gre za bakterije, ki so nujne za delovanje ekosistema, saj predstavljajo vir hrane, proizvajajo kisik, vežejo toplogredne pline in sodelujejo pri kroženju dušika. Problem nastane, ko se prekomerno namnožijo. Vzrok za to je visoka koncentracija hranil (dušika in fosforja) v vodi, ki izvirajo iz odpadnih voda ali s kmetijskih površin, v kombinaciji z nizkim pretokom, visoko temperaturo in veliko količino sedimenta. Pod določenimi pogoji se modro-zelene alge lahko hitro množijo, tvorijo velike "cvetove", ki lahko onesnažijo vodo in jo naredijo nevarno za živali.

 

So vse cianobakterije strupene za pse?

Mnoge cianobakterije proizvajajo strupene snovi – cianotoksine. Pri živalih lahko pride do akutnih zastrupitev, saj določeni strupi delujejo na živčni sistem in povzročijo paralizo mišic ter odpoved dihalnih poti. Psi so cianobakteriji izpostavljeni, ko plavajo, se igrajo, pijejo onesnaženo vodo ali poližejo onesnaženo vodo s svojega kožuha in se tudi tako lahko zastrupijo.

 

Kako izgledajo cianobakterije?

Voda, ki vsebuje cianobakterije, pogosto izgleda kot grahova juha. Alge so lahko modro-zelene barve ali celo rdeče, rjave ali črne. Voda lahko včasih diši po plesni, zemlji ali travi, ob obali pa lahko vidite tudi peno.

 

V katerem letnem času so cianobakterije najpogostejše?

Najpogosteje jih najdemo v vročih in sončnih poletnih obdobjih, še posebej po vročinskih valovih.

 

Kakšni so znaki zastrupitve z cianobakterijami?

Vrste toksinov, ki jih proizvajajo cianobakterije se razlikujejo, prav tako tudi njihovi učinki. Ti učinki lahko segajo od slinjenja, utrujenosti, bruhanja in driske (oboje lahko krvavo), do vplivov na srce in krvni tlak, krčev, težav z dihanjem ali odpovedi organov. Znaki se pogosto pojavijo v eni uri, lahko pa tudi že v nekaj minutah. Mnogi primeri so življenjsko nevarni in psi lahko tudi poginejo.

 

Kaj naj storim, če mislim, da se je moj pes zastrupil z cianobakterijami?

V kolikor sumite, da je lahko prišlo do zastrupitve z cianobakterijami, nemudoma obiščite veterinarja! Hitro zdravljenje je ključno za izboljšanje možnosti za preživetje. Zastrupitev s cianobakterijami pogosto zahteva hitro zdravljenje, zato je pomembno, da vašega psa čim prej pregleda veterinar.

 

Ali so cianobakterije strupene tudi za ljudi?

Ljudje smo jim izpostavljeni predvsem ob stiku s kožo. Za ljudi kratkoročni stiki niso izrazito nevarni, dolgoročna izpostavljenost pa predstavlja tveganje za okvaro nekaterih notranjih organov, nastanek tumorjev ali poškodbe DNK.

 

Nasveti:

  • Če na vodi opazite zeleno ali rjavo goščo, s psom raje poiščite drugo mesto za kopanje. Ne dovolite, da vaš pes pije ali plava v vodi, za katero menite, da bi lahko bila onesnažena.
  • Če s prostim očesom gošče ne opazite, je tveganje minimalno in lahko grejo psi normalno v vodo. Gošče so dobro vidne in malo verjetno je, da bi jih spregledali.
  • Če se pes okopa v vodi in ste šele kasneje opazili goščo, ga čim prej sperite s čisto vodo, do takrat pa mu preprečite, da bi se pes lizal po dlaki.
  • Če se vseeno zgodi, da pes poje goščo ali popije vodo v bližini gošče, bodite pozorni na znake, ki smo jih prej opisali. V tem primeru takoj pokličite veterinarja.

 

Še več informacij o cianobakterijah si lahko preberete na spletni strani  www.ciano.si.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.